Aby kysnutý závin nepraskol … Kysnuté záviny sú obľúbeným dezertom, ktorý môžeme podávať nielen na oslavy, ale aj ako sladké poobedné občerstvenie.
Mnohí z nás však zažili nepríjemnosť, keď sa pripravovaný závin počas pečenia nepríjemne roztrhol. Dnes si prejdeme recept na jemný a chutný kysnutý závin, ktorý sa nám nielen vydarí, ale aj pri pečení ostane pekne celistvý.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 80 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- štipka soli
- plnku podľa výberu (napr. mak, orechy, jablká, tvaroh, džem)
Postup:
- Príprava kvásku: V teplom mlieku rozmiešame cukor, nadrobnené droždie a jednu lyžicu múky. Necháme stáť na teplom mieste približne 10 minút, kým kvások nezhustne a nevytvorí bublinky.
- Cesto: Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, pripravený kvások, vajcia a roztopené maslo. Cesto dobre vypracujeme, kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepivé, môžeme pridať trochu múky.
- Kysnutie: Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo až kým nezväčší objem.
- Plnenie a tvarovanie: Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne ho prehneme. Rozvaľkáme na obdĺžnik, podľa potreby natrieme náplň, ktorú sme si pripravili. Potom opatrne zavinieme do závinu a kraje dobre pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevyšla von.
- Zákalcovanie: Pred pečením necháme závin ešte asi 20 minút kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Pečenie: Pred pečením potrieme závin rozšľahaným vajcom, čo zabezpečí krásnu zlatistú farbu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 25-30 minút, alebo kým nie je pekne zlatistý.
Záver
Gratulujem! Teraz máte recept na výborný kysnutý závin, ktorý by mal zostať celistvý a rozhodne vás nesklame. Dúfam, že si ho vychutnáte nielen vy, ale aj vaši blízki. Experimentujte s rôznymi náplňami a pridávajte svoju kreativitu do tohto tradičného dezertu. Prajem veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!
2) Aby kysnutý závin nepraskol
Kysnuté záviny sú obľúbeným dezertom mnohých domácností. Ich jemná textúra a bohatá chuť sú vždy lákadlom na stôl. Avšak, čo robiť, aby sa nám pri pečení nepopraskali? Dnes si predstavíme recept na kysnutý závin, ktorý si zachová svoju formu a krásu aj po upečení.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka (vlažného)
- 80 g masla (roztopeného)
- 70 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- Štipka soli
Na plnku:
- 300 g maku alebo tvarohu (podľa vlastného výberu)
- 100 g cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový cukor (voliteľné)
- Kôra z jedného citróna (voliteľné)
Na potretie:
- 1 vajce (rozšľahané)
Postup:
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, sušené droždie a štipku soli. V inej miske si spojte vlažné mlieko, rozšľahané vajcia, roztopené maslo a cukor. Následne obsah druhej misky vmiešajte do prvej misky s múkou a vypracujte hladké cesto. Uistite sa, že cesto nie je príliš husté ani príliš riedke.
- Kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo až kým nezdvojnásobí svoj objem. Kysnutie je kľúčové pre to, aby bol závin nadýchaný.
- Príprava plnky: Medzitým si pripravte plnku. Ak používate mak, varte ho vo vode asi 15 minút, potom sceďte a premiešajte s cukrom a citrónovou kôrou. Ak používate tvaroh, zmiešajte ho s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Tvarovanie závinu: Kysnuté cesto rozváľajte na plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Pokryte ho plnkou a opatrne ho zvinte od jedného kraja k druhému. Dávajte pozor, aby ste závin nepreplnili – pri pečení by sa mohlo cesto pretrhnúť.
- Dokončovanie: Zavinúť cesto do tvaru valca a konce dobre zaterzte. Umiestnite závin na plech s papierom na pečenie a opäť ho nechajte kysnúť na 20-30 minút.
- Pečenie: Pred pečením potrite závin rozšľahaným vajcom. Pečte ho v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25-30 minút, alebo kým získa krásnu zlatú farbu.
- Chladenie: Po upečení nechajte závin vychladnúť na mriežke.
Záver
A je to! Teraz poznáte recept na kysnutý závin, ktorý sa počas pečenia nepraskne. Dodržaním týchto jednoduchých krokov a tipov si môžete vychutnať jemný a nadýchaný dezert, ktorý poteší vás i vašich blízkych. Nezabudnite experimentovať s rôznymi plnkami a pridať svoj vlastný nádych k tomuto klasickému receptu! Dobrú chuť!