aby kysnutý závin nepraskol

Aby kysnutý závin nepraskol … Kysnuté záviny sú obľúbeným dezertom, ktorý môžeme podávať nielen na oslavy, ale aj ako sladké poobedné občerstvenie.

Mnohí z nás však zažili nepríjemnosť, keď sa pripravovaný závin počas pečenia nepríjemne roztrhol. Dnes si prejdeme recept na jemný a chutný kysnutý závin, ktorý sa nám nielen vydarí, ale aj pri pečení ostane pekne celistvý.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • štipka soli
  • plnku podľa výberu (napr. mak, orechy, jablká, tvaroh, džem)

Postup:

  1. Príprava kvásku: V teplom mlieku rozmiešame cukor, nadrobnené droždie a jednu lyžicu múky. Necháme stáť na teplom mieste približne 10 minút, kým kvások nezhustne a nevytvorí bublinky.
  2. Cesto: Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, pripravený kvások, vajcia a roztopené maslo. Cesto dobre vypracujeme, kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepivé, môžeme pridať trochu múky.
  3. Kysnutie: Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo až kým nezväčší objem.
  4. Plnenie a tvarovanie: Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne ho prehneme. Rozvaľkáme na obdĺžnik, podľa potreby natrieme náplň, ktorú sme si pripravili. Potom opatrne zavinieme do závinu a kraje dobre pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevyšla von.
  5. Zákalcovanie: Pred pečením necháme závin ešte asi 20 minút kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  6. Pečenie: Pred pečením potrieme závin rozšľahaným vajcom, čo zabezpečí krásnu zlatistú farbu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 25-30 minút, alebo kým nie je pekne zlatistý.

Záver

Gratulujem! Teraz máte recept na výborný kysnutý závin, ktorý by mal zostať celistvý a rozhodne vás nesklame. Dúfam, že si ho vychutnáte nielen vy, ale aj vaši blízki. Experimentujte s rôznymi náplňami a pridávajte svoju kreativitu do tohto tradičného dezertu. Prajem veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!

2) Aby kysnutý závin nepraskol

Kysnuté záviny sú obľúbeným dezertom mnohých domácností. Ich jemná textúra a bohatá chuť sú vždy lákadlom na stôl. Avšak, čo robiť, aby sa nám pri pečení nepopraskali? Dnes si predstavíme recept na kysnutý závin, ktorý si zachová svoju formu a krásu aj po upečení.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka (vlažného)
  • 80 g masla (roztopeného)
  • 70 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 300 g maku alebo tvarohu (podľa vlastného výberu)
  • 100 g cukru (podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor (voliteľné)
  • Kôra z jedného citróna (voliteľné)

Na potretie:

  • 1 vajce (rozšľahané)

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, sušené droždie a štipku soli. V inej miske si spojte vlažné mlieko, rozšľahané vajcia, roztopené maslo a cukor. Následne obsah druhej misky vmiešajte do prvej misky s múkou a vypracujte hladké cesto. Uistite sa, že cesto nie je príliš husté ani príliš riedke.
  2. Kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo až kým nezdvojnásobí svoj objem. Kysnutie je kľúčové pre to, aby bol závin nadýchaný.
  3. Príprava plnky: Medzitým si pripravte plnku. Ak používate mak, varte ho vo vode asi 15 minút, potom sceďte a premiešajte s cukrom a citrónovou kôrou. Ak používate tvaroh, zmiešajte ho s cukrom a vanilkovým cukrom.
  4. Tvarovanie závinu: Kysnuté cesto rozváľajte na plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Pokryte ho plnkou a opatrne ho zvinte od jedného kraja k druhému. Dávajte pozor, aby ste závin nepreplnili – pri pečení by sa mohlo cesto pretrhnúť.
  5. Dokončovanie: Zavinúť cesto do tvaru valca a konce dobre zaterzte. Umiestnite závin na plech s papierom na pečenie a opäť ho nechajte kysnúť na 20-30 minút.
  6. Pečenie: Pred pečením potrite závin rozšľahaným vajcom. Pečte ho v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25-30 minút, alebo kým získa krásnu zlatú farbu.
  7. Chladenie: Po upečení nechajte závin vychladnúť na mriežke.

Záver

A je to! Teraz poznáte recept na kysnutý závin, ktorý sa počas pečenia nepraskne. Dodržaním týchto jednoduchých krokov a tipov si môžete vychutnať jemný a nadýchaný dezert, ktorý poteší vás i vašich blízkych. Nezabudnite experimentovať s rôznymi plnkami a pridať svoj vlastný nádych k tomuto klasickému receptu! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *