Tu je recept na kysnutý slivkový koláč podľa tradičnej slovenskej receptúry:
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka, dobre zahriateho
- 75 g masla, rozpusteného
- 75 g cukru
- 1 balíček (7 g) suchého droždia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 12-14 sliviek, rozpolených a bez jadierok
- Cukor a škorica na posypanie
Kysnuty slivkový koláč – Poláková
Postup:
- V malom miskovom nádobí rozpustite droždie a štipku cukru vo vlažnom mlieku. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým začne kvasok peniť.
- V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Vytvorte jamečku uprostred a pridajte vajce a rozpustené maslo.
- Pridajte roztopené droždie a dobre premiešajte, kým nevznikne lepkavé cesto.
- Cesto vykvasíme na pomúčenej doske asi 5-7 minút, kým nezíska hladkú a pružnú štruktúru. Vytvarujte z neho guľu.
- Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
- Vykydnuté cesto znovu stlačte a rozvaľkajte na miešačky tak, aby pokrylo dno a boky vymastenej pekáča.
- Rozpolené slivky usporiadajte na cesto so šupkou hore.
- Posypte slivky škoricou a posypte vrch koláča cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým sa povrch koláča nezarumení a slivky nezmäknú.
- Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním.
Dobrú chuť pri pochutnávaní si na vynikajúcom kysnutom slivkovom koláči Polákova!