Tu je recept na kysnutý slivkový koláč podľa tradičnej slovenskej receptúry:
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka, dobre zahriateho
- 75 g masla, rozpusteného
- 75 g cukru
- 1 balíček (7 g) suchého droždia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 12-14 sliviek, rozpolených a bez jadierok
- Cukor a škorica na posypanie
Kysnuty slivkový koláč – Poláková
Postup:
- V malom miskovom nádobí rozpustite droždie a štipku cukru vo vlažnom mlieku. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým začne kvasok peniť.
- V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Vytvorte jamečku uprostred a pridajte vajce a rozpustené maslo.
- Pridajte roztopené droždie a dobre premiešajte, kým nevznikne lepkavé cesto.
- Cesto vykvasíme na pomúčenej doske asi 5-7 minút, kým nezíska hladkú a pružnú štruktúru. Vytvarujte z neho guľu.
- Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
- Vykydnuté cesto znovu stlačte a rozvaľkajte na miešačky tak, aby pokrylo dno a boky vymastenej pekáča.
- Rozpolené slivky usporiadajte na cesto so šupkou hore.
- Posypte slivky škoricou a posypte vrch koláča cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým sa povrch koláča nezarumení a slivky nezmäknú.
- Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním.
Dobrú chuť pri pochutnávaní si na vynikajúcom kysnutom slivkovom koláči Polákova!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 2 vajcia
- 100 g roztopeného masla
- 1 štipka soli
Na náplň:
- 500 g sliviek (môžete použiť čerstvé alebo zavárané)
- 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)
Na posypanie:
- Cukor na posypanie
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Uprostred vytvorte jamku a pridajte sušené droždie.
- V samostatnej nádobe ohrejte mlieko (nesmie byť horúce, len teplé) a pridajte doň rozšľahané vajcia a roztopené maslo.
- Tekutú zmes pomaly prilievajte k múke a všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Príprava náplne:
- Slivky umyte, rozpolte a odstráňte kôstky. Ak používate zavárané slivky, dobre ich sceďte.
- V miske zmiešajte slivky s cukrom a škoricou, ak ju používate.
-
Tvarovanie koláča:
- Po vykysnutí cesto prehnetnite a rozdeľte na dve časti.
- Prvú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na cesto rovnomerne rozložte slivkovú náplň.
- Druhú časť cesta vyvaľkajte a položiť na vrch náplne. Okraje dobre zahnite, aby náplň nevytiekla.
-
Pečenie:
- Koláč nechajte ešte 20-30 minút kysnúť, zatiaľ čo predhrevate rúru na 180 °C.
- Po vykysnutí koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, alebo kým nebude koláč zlato-hnedý.
-
Podávanie:
- Nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte na porcie. Môžete ho posypať práškovým cukrom pred podávaním.
Dobrú chuť!