Kysnuty slivkový koláč - Poláková

Tu je recept na kysnutý slivkový koláč podľa tradičnej slovenskej receptúry:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka, dobre zahriateho
  • 75 g masla, rozpusteného
  • 75 g cukru
  • 1 balíček (7 g) suchého droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 12-14 sliviek, rozpolených a bez jadierok
  • Cukor a škorica na posypanie

 

Kysnuty slivkový koláč – Poláková

Postup:

  1. V malom miskovom nádobí rozpustite droždie a štipku cukru vo vlažnom mlieku. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým začne kvasok peniť.
  2. V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Vytvorte jamečku uprostred a pridajte vajce a rozpustené maslo.
  3. Pridajte roztopené droždie a dobre premiešajte, kým nevznikne lepkavé cesto.
  4. Cesto vykvasíme na pomúčenej doske asi 5-7 minút, kým nezíska hladkú a pružnú štruktúru. Vytvarujte z neho guľu.
  5. Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
  6. Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
  7. Vykydnuté cesto znovu stlačte a rozvaľkajte na miešačky tak, aby pokrylo dno a boky vymastenej pekáča.
  8. Rozpolené slivky usporiadajte na cesto so šupkou hore.
  9. Posypte slivky škoricou a posypte vrch koláča cukrom.
  10. Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým sa povrch koláča nezarumení a slivky nezmäknú.
  11. Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním.

Dobrú chuť pri pochutnávaní si na vynikajúcom kysnutom slivkovom koláči Polákova!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 2 vajcia
  • 100 g roztopeného masla
  • 1 štipka soli

Na náplň:

  • 500 g sliviek (môžete použiť čerstvé alebo zavárané)
  • 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)

Na posypanie:

  • Cukor na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Uprostred vytvorte jamku a pridajte sušené droždie.
    • V samostatnej nádobe ohrejte mlieko (nesmie byť horúce, len teplé) a pridajte doň rozšľahané vajcia a roztopené maslo.
    • Tekutú zmes pomaly prilievajte k múke a všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
    • Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Príprava náplne:

    • Slivky umyte, rozpolte a odstráňte kôstky. Ak používate zavárané slivky, dobre ich sceďte.
    • V miske zmiešajte slivky s cukrom a škoricou, ak ju používate.
  3. Tvarovanie koláča:

    • Po vykysnutí cesto prehnetnite a rozdeľte na dve časti.
    • Prvú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Na cesto rovnomerne rozložte slivkovú náplň.
    • Druhú časť cesta vyvaľkajte a položiť na vrch náplne. Okraje dobre zahnite, aby náplň nevytiekla.
  4. Pečenie:

    • Koláč nechajte ešte 20-30 minút kysnúť, zatiaľ čo predhrevate rúru na 180 °C.
    • Po vykysnutí koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
    • Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, alebo kým nebude koláč zlato-hnedý.
  5. Podávanie:

    • Nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte na porcie. Môžete ho posypať práškovým cukrom pred podávaním.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *