Kysnuty slivkový koláč - Poláková

Tu je recept na kysnutý slivkový koláč podľa tradičnej slovenskej receptúry:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka, dobre zahriateho
  • 75 g masla, rozpusteného
  • 75 g cukru
  • 1 balíček (7 g) suchého droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 12-14 sliviek, rozpolených a bez jadierok
  • Cukor a škorica na posypanie

 

Kysnuty slivkový koláč – Poláková

Postup:

  1. V malom miskovom nádobí rozpustite droždie a štipku cukru vo vlažnom mlieku. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým začne kvasok peniť.
  2. V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Vytvorte jamečku uprostred a pridajte vajce a rozpustené maslo.
  3. Pridajte roztopené droždie a dobre premiešajte, kým nevznikne lepkavé cesto.
  4. Cesto vykvasíme na pomúčenej doske asi 5-7 minút, kým nezíska hladkú a pružnú štruktúru. Vytvarujte z neho guľu.
  5. Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
  6. Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
  7. Vykydnuté cesto znovu stlačte a rozvaľkajte na miešačky tak, aby pokrylo dno a boky vymastenej pekáča.
  8. Rozpolené slivky usporiadajte na cesto so šupkou hore.
  9. Posypte slivky škoricou a posypte vrch koláča cukrom.
  10. Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým sa povrch koláča nezarumení a slivky nezmäknú.
  11. Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním.

Dobrú chuť pri pochutnávaní si na vynikajúcom kysnutom slivkovom koláči Polákova!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 2 vajcia
  • 100 g roztopeného masla
  • 1 štipka soli

Na náplň:

  • 500 g sliviek (môžete použiť čerstvé alebo zavárané)
  • 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)

Na posypanie:

  • Cukor na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Uprostred vytvorte jamku a pridajte sušené droždie.
    • V samostatnej nádobe ohrejte mlieko (nesmie byť horúce, len teplé) a pridajte doň rozšľahané vajcia a roztopené maslo.
    • Tekutú zmes pomaly prilievajte k múke a všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
    • Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Príprava náplne:

    • Slivky umyte, rozpolte a odstráňte kôstky. Ak používate zavárané slivky, dobre ich sceďte.
    • V miske zmiešajte slivky s cukrom a škoricou, ak ju používate.
  3. Tvarovanie koláča:

    • Po vykysnutí cesto prehnetnite a rozdeľte na dve časti.
    • Prvú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Na cesto rovnomerne rozložte slivkovú náplň.
    • Druhú časť cesta vyvaľkajte a položiť na vrch náplne. Okraje dobre zahnite, aby náplň nevytiekla.
  4. Pečenie:

    • Koláč nechajte ešte 20-30 minút kysnúť, zatiaľ čo predhrevate rúru na 180 °C.
    • Po vykysnutí koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
    • Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, alebo kým nebude koláč zlato-hnedý.
  5. Podávanie:

    • Nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte na porcie. Môžete ho posypať práškovým cukrom pred podávaním.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. ZlatýRybka píše:

    Ahojte, milí čitatelia! Chcem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s týmto úžasným receptom na kysnutý slivkový koláč. Nikdy som si nemyslela, že by som mohla sama upiecť niečo také chutné a voňavé. Prvýkrát som vyskúšala tento recept minulý víkend a bola to láska na prvé ochutnanie! Cesto bolo tak jemné a nadýchane, presne ako má byť. Slivky dodali koláču krásnu sladkú chuť a kombinácia škorice s cukrom na vrchu bola dokonalá. Dokonca aj moji rodičia, ktorí sú dosť nároční na dezerty, boli nadšení a chceli recept! Musím sa priznať, že som sa bála, či cesto dobre vykysne, ale všetko vyšlo podľa plánu. Ak máte radi pečenie alebo len chcete prekvapiť svojich blízkych niečím špeciálnym, určite odporúčam tento koláčik. Nezabudnite ho podávať ešte teplý so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou – je to skutočný zážitok!

    1. Slniečko99 píše:

      Ahoj ZlatýRybka! Tvoj komentár ma veľmi povzbudil v tom, aby som aj ja vyskúšala tento recept! Mám doma nejaké slivky a už dávno som hľadala nejaký skvelý spôsob, ako ich využiť. Keď čítam tvoje slová o tom, aké je cesto nadýchane a chutné, mám chuť hneď začať piecť! Dúfam, že sa mi podarí spraviť koláč aspoň tak dobrý ako tebe. Určite ti dám vedieť, ako to dopadlo. Ďakujem za tvoj pozitívny prístup!

    2. KreatívnyKocúr píše:

      ZlatýRybka! Som úplne uchvátený tvojim popisom! Koláče sú pre mňa vždy výnimočné a tento slivkový koláč znie skvele. Mám rád pečenie s rodinou a určite to vyskúšame spolu. Veľmi sa teším na tú vôňu počas pečenia – aj keď je pravda, že občas skončíme s múkou všade okolo (smiech). Kto vie? Možno urobíme malú súťaž o najlepší slivkový koláč medzi nami! Ešte raz ďakujem za inšpiráciu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *