Tu je recept na kysnutý slivkový koláč podľa tradičnej slovenskej receptúry:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka, dobre zahriateho
  • 75 g masla, rozpusteného
  • 75 g cukru
  • 1 balíček (7 g) suchého droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 12-14 sliviek, rozpolených a bez jadierok
  • Cukor a škorica na posypanie

 

Kysnuty slivkový koláč – Poláková

Postup:

  1. V malom miskovom nádobí rozpustite droždie a štipku cukru vo vlažnom mlieku. Nechajte pôsobiť asi 10 minút, kým začne kvasok peniť.
  2. V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a vanilkový extrakt. Vytvorte jamečku uprostred a pridajte vajce a rozpustené maslo.
  3. Pridajte roztopené droždie a dobre premiešajte, kým nevznikne lepkavé cesto.
  4. Cesto vykvasíme na pomúčenej doske asi 5-7 minút, kým nezíska hladkú a pružnú štruktúru. Vytvarujte z neho guľu.
  5. Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
  6. Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
  7. Vykydnuté cesto znovu stlačte a rozvaľkajte na miešačky tak, aby pokrylo dno a boky vymastenej pekáča.
  8. Rozpolené slivky usporiadajte na cesto so šupkou hore.
  9. Posypte slivky škoricou a posypte vrch koláča cukrom.
  10. Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým sa povrch koláča nezarumení a slivky nezmäknú.
  11. Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním.

Dobrú chuť pri pochutnávaní si na vynikajúcom kysnutom slivkovom koláči Polákova!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *