Recepty na fazuľovú polievku sa môžu líšiť, ale zvyčajne sa varí približne 1 až 2 hodiny. Tu je jednoduchý návod, ako variť fazuľovú polievku:
- Namočte fazuľu: Deň pred varením fazuľovú polievku namočte. Do veľkej misky nalejte dostatok vody, pridajte fazuľu a nechajte ju cez noc namočenú. Týmto spôsobom sa zabezpečí lepšia stráviteľnosť a rýchlejšie varenie fazule.
- Pripravte základ polievky: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej a pridajte cibuľu, cesnak a zeleninu (napr. mrkvu, zeler) podľa chuti. Orestujte ich, kým sa nezlato zarumenia.
- Pridajte fazuľu a tekutinu: Do hrnca pridajte namočenú fazuľu, zeleninový vývar alebo vodu a dajte všetko zovrieť. Potom znížte teplotu a nechajte fazuľu pomaly variť.
- Dochutite: Podľa chuti pridajte soľ, korenie a ďalšie bylinky či korenie, ktoré preferujete, ako napríklad papriku, rasca, čierny korenie. Môžete tiež pridať paradajkovú omáčku alebo jablčný ocot pre výraznejší okus.
- Varíme do mäkka: Polievku varíme na miernom ohni, kým sa fazuľa nerozvaří a nezmäkne. Mäkký a krémový výsledok by mal trvať približne 1 až 2 hodiny, v závislosti od typu fazule a preferovanej konzistencie.
- Podávanie: Hotovú fazuľovú polievku môžete podávať samostatne alebo s prílohou, ako s chlebom, pečivom alebo doskačkou. Ozdobte ju bylinkami a podávajte ju ešte teplú.
Ako dlho sa varí fazuľová polievka?
Pamätajte, že tieto časy sú iba približné a môžu sa líšiť v závislosti od vašich preferencií a konkrétneho receptu. Odporúčam pravidelne skontrolovať mäkkosť fazule počas varenia a prispôsobiť čas podľa vašich predstáv.
Ako vidíte tak príprava nie je ťažká a nijako zložitá. No ak by ste chceli na fazuľovú bez smotany, tak tu ju máte.
2)
Fazuľová polievka je tradičné jedlo, ktoré má svoje miesto v mnohých domácnostiach. Je to veľmi chutný a výživný pokrm, ktorý zahreje a dodá energiu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako dlho sa varí fazuľová polievka a aké sú základné ingrediencie potrebné na jej prípravu.
Ingrediencie na fazuľovú polievku
Na prípravu fazuľovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 300 g sušenej fazule (môže byť biela alebo červená)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ, korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Príprava a varenie
Na začiatok je potrebné fazuľu namočiť do studenej vody na aspoň 6 hodín, najlepšie však na celú noc. Po namočení fazuľu zlejeme a prepláchneme. V hrnci si na oleji osmažíme najprv nadrobno nakrájanú cibuľu, a keď zmäkne, pridáme mrkvu a zemiaky. Tieto ingrediencie osmažíme približne 5 minút.
Potom pridáme prepláchnutú fazuľu a zalejeme ju zeleninovým vývarom. Varíme na strednom ohni, pričom varenie trvá približne hodinu, alebo kým fazuľa nie je mäkká. Nakoniec primiešame pretlačený cesnak, soľ a korenie. Ak chcete, môžete pridať aj bylinky podľa chuti. Varte ešte 10 minút.
Záver a podávanie
Keď je fazuľová polievka hotová, môžete ju podávať horúcu a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Táto polievka je výborná ako samostatné jedlo, ale skvele sa hodí aj s čerstvým chlebom. Dúfame, že si tento recept na fazuľovú polievku obľúbite a užijete si jej chuť! Ak máte akékoľvek tipy alebo varianty, neváhajte ich zdieľať!