Ako pripraviť falošnú sviečkovu?

Ak chcete pripraviť falošnú sviečkovú, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g mäsa (sviečková hovädzia, bravčová alebo kombinácia oboch)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžičky horčice
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na pečenie

 

Ako pripraviť falošnú sviečkovu?

Postup:

  1. Mäso opláchnite, osušte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
  3. Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  4. Pridajte mäso a orestujte ho zo všetkých strán, kým nezmizne ružový odtieň.
  5. Pridajte múku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  6. Pridajte horčicu a vývar. Dôkladne premiešajte.
  7. Dochutite soľou a korením. Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a varíme asi 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké.
  8. Hotovú falošnú sviečkovú podávajte s knedľou, bramborovou kaší alebo ryžou.

Verím, že vám tieto pokyny pomôžu pri príprave vynikajúcej falošnej sviečkovej. Dobrú chuť!

 

2)

Falošná sviečková je obľúbené jedlo, ktoré dokáže potešiť chuťové poháriky a pritom je jednoduchšie a rýchlejšie na prípravu ako tradičná sviečková omáčka. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí si chcú pochutnať na chutnom jedle, ale nemajú čas alebo chuť na zložitú prípravu. Tu je jednoduchý návod, ako pripraviť falošnú sviečkovú.

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 600 g bravčového mäsa (napr. karé alebo stehno)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica olivového oleja alebo masla

Na omáčku:

  • 2 stredné mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 menší zeler (zelerová korene)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 ml kyslej smotany
  • 200 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
  • 2 lyžice múky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička cukru
  • Majčina dúška, bobkový list, korenie do omáčky podľa chuti
  • Citrónová šťava (podľa chuti)

Na podávanie:

  • Knedle alebo zemiaky
  • Petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso opláchnite a osušte. Osolte a okoreňte z oboch strán. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a mäso na ňom opražte z každej strany, kým nezíska zlatistú farbu. Potom ho odložte na tanier.

  2. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sa opieklo mäso, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Následne pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Orestujte, pokiaľ zelenina nezmäkne.

  3. Príprava omáčky: Do panvice pridajte prelisovaný cesnak a chvíľu miešajte. Následne posypte múkou a dobre premiešajte. Pridajte vývar, sójovú omáčku a cukor. Miešajte, pokiaľ sa omáčka nezahustí.

  4. Dovarenie mäsa: K zeleninovej omáčke pridajte opražené mäso a bobkový list. Nechajte variť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým je mäso jemné. Pripravte sa na to, že v prípade potreby môžete pridať trochu vývaru alebo vody.

  5. Zjemnenie omáčky: Po uvarení vyberte mäso a do omáčky pridajte kyslú smotanu. Dobre premiešajte, aby sa smotana zapracovala do omáčky. Adjustujte chuť soľou, korením a citrónovou šťavou podľa vlastnej chuti.

  6. Podávanie: Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s pripravenou omáčkou. Ideálne s knedľou alebo zemiakmi. Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Na zjemnenie chuti môžete pridať aj trošku horčice do omáčky.
  • Falošnú sviečkovú môžete pripraviť aj z diviny alebo kuracieho mäsa, pričom chuť sa bude jemne líšiť.
  • Príprava falošnej sviečkovej je rýchlejšia, preto je ideálna na bežné rodinné jedlá, ale aj na slávnostné obedy či večere.

S týmto receptom si môžete dopriať chutnú sviečkovú aj bez zdĺhavej prípravy! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Dionyz Zipser píše:

    Vďaka za skvelý recept, určite ho vyskúšam!

  2. Tiso Olympia píše:

    Falošná sviečková je skvelý nápad, milujem ju!

  3. Tamara Krajciova píše:

    Recept sa zdá byť jednoduchý, rozhodne ho vyskúšam tento víkend.

  4. Rnemcova píše:

    Neviem sa dočkať, kým si túto falošnú sviečkovú vyskúšam. Znie to super!

  5. Alica Balazova píše:

    Recept je naozaj podrobný a zdá sa byť ľahko pochopiteľný aj pre začiatočníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *