Ako pripraviť krevety

1. Grilované krevety s cesnakom a citrónom

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých kreviet (práškované a olúpané)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 50 ml olivového oleja
  • Šťava z 1 citrónu
  • Kôra z 1 citrónu
  • Soľ a čierne korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, nasekané strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu a kôru. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  2. Marinovanie kreviet: Do marinády vložte krevety a dôkladne ich premiešajte. Nechajte ich marinovať minimálne 30 minút v chladničke, aby sa dobre vstrebali chute.
  3. Grilovanie: Predhrejte gril na strednú teplotu. Krevety vložte na grilovaciu mriežku, ideálne na špajdle, aby sa neprepadli. Grilujte ich približne 3-4 minúty z každej strany, kým nebudú ružové a nepriesvitné.
  4. Servírovanie: Umiestnite grilované krevety na tanier, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s plátkami citrónu. Ideálne sa hodí s chlebom alebo ázijsko-inšpirovanou ryžou.

2. Krevety na kari s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 400 g kreviet (práškované a olúpané)
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica kari pasty
  • 1 červená paprika
  • 100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvý koriander na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Papriku nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Orestovanie: V panvici na strednom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, kým nebude mäkká a voňavá.
  3. Pridanie kari: Pridajte kari pastu a krátko orestujte, aby sa uvoľnila chuť.
  4. Kokosové mlieko: Nalejte kokosové mlieko do panvice a premiešajte. Pridajte nakrájanú papriku a hrášok. Varíme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  5. Pridanie kreviet: Následne pridajte krevety a varte ďalších 5-7 minút, kým sa neprepečú.
  6. Servírovanie: Podávajte s jasne varenou ryžou a posypte čerstvým koriandrom. Tento jedlo je nielen chutné, ale aj farebné a zachytáva esenciu ázijskej kuchyne.

3. Krevety v sladkokyslej omáčke

Ingrediencie:

  • 500 g kreviet (práškované a olúpané)
  • 1/2 šálky kečupu
  • 1/4 šálky octu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá zelenina na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava základnej omáčky: V miske zmiešajte kečup, ocot a cukor, dokým sa cukor nerozpustí.
  2. Zelenina: Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Papriku nakrájajte na malé kocky.
  3. Orestovanie: Na panvici zohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte do zlata.
  4. Príprava omáčky: Pridajte nakrájanú papriku a nalejte pripravenú omáčku. Nechajte variť na stredne nízkej teplote asi 5 minút.
  5. Záverečné varenie: Pridajte krevety a varte ďalších 5-7 minút, kým nebudú ružové a opuchnuté. Podľa chuti dosolte a okoreňte.
  6. Servírovanie: Podávajte s vajíčkovými rezancami alebo ryžou, dekorujte čerstvou zeleninou alebo koriandrom.

Tieto tri recepty ponúkajú rôzne prístupy k príprave kreviet. Nech už sa rozhodnete pre grilovanie, ázijské kari alebo sladkokyslú omáčku, určite oslovíte všetkých svojich hostí unikátnymi chuťami a kombináciami. Nezabudnite, že čerstvosť ingrediencií a dodržiavanie času varenia sú kľúčové pre dokonalý výsledok. Prajem vám veľa úspechov a dobrú chuť!

 

 

Na prípravu kreviet budete potrebovať:

– 500 g kreviet
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 červená paprika
– 1 cibuľa
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na smaženie

 

Ako pripraviť krevety?

Postup:

1. Krevety dôkladne očistite a odkrojte im hlavičky a šupky.

2. Na panvici rozohrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým cibuľa nezhnedne.

3. Pridajte nakrájanú papriku a krevety. Poduste všetky ingrediencie spolu približne 5-7 minút.

4. Dochute soľou a korením podľa chuti.

5. Servírujte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s cestovinou alebo ryžou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na krevety vyzerá úžasne! Nikdy som si nemyslel, že ich môžem pripraviť tak jednoducho. Určite vyskúšam a pripojím aj nejaké vlastné korenie. Ďakujem za skvelý tip!

  2. MackoPuf píše:

    Wow, to vyzerá fakt chutne! Mám rád krevety a tento recept ma veľmi zaujal. Pridám aj trošku citrónu na dochutenie. Myslím, že to bude skvelé jedlo pre moju rodinu!

  3. Snehulienka88 píše:

    Krevety sú moje obľúbené! Tento návod je veľmi jasný a jednoduchý. Určite ho vyskúšam cez víkend, keď prídu priatelia na večeru. Teším sa na to, ako budeme všetci chutiť!

  4. Zlatko47 píše:

    Skvelý recept! Krevety so zeleninou sú super voľba. Určite sa na to vrhnem. Môžem pridať aj iné zeleniny, ktoré mám doma? Neviem sa dočkať výsledku!

  5. Kocurik45 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Krevety milujem a jednoduchá príprava ma potešila. Dám vedieť kamošom, aby si tiež pripravili túto dobrotu.

  6. Bublinka99 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Takto pripravené krevety musia byť fantastické! Určite ich skúsim pripraviť k obedu s rodinou. Teším sa na chválu od všetkých.

  7. MiloFero píše:

    ‚Dobrú chuť‘ je presne to, čo potrebujem počuť po tom, čo toto uvarím. Krevety mi vždy pripomínajú letné večery a grilovačky s priateľmi. Už sa teším na spoločné chvíle!

  8. Radoslav23 píše:

    ‚Krevety sú najlepšie!‘ Toto je môj prvý pokus o varenie kreviet a váš návod ma veľmi povzbudil! Verím, že sa mi podarí urobiť niečo výnimočné.

  9. 'Gulička' píše:

    ‚Fakt super nápad!‘ Na prípravu kreviet som vždy pozeral len v reštauráciách, ale teraz si ich viem urobiť doma. Môžem pridať aj ryžu alebo cestoviny? To znie parádne!

  10. 'Mačička' píše:

    ‚Tento recept má moju plnú pozornosť!‘ Milujem varenie a experimentovanie s novými chuťami. Krevety budú určite hitom na mojej ďalšej večeri pre hostí!