Ako pripraviť nálev na cviklu

Ako pripraviť nálev na cviklu?

Príprava marinády na červenú repu je pomerne nenáročná. Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 500 g červenej repy
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 500 ml vody

 

Ako pripraviť nálev na cviklu - 2

Ako pripraviť marinádu na cviklu?

Postup:

  1. Cviklu dôkladne umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. V hrnci spojíme ocot, cukor, soľ a vodu. Pridáme na plátky nakrájanú cviklu.
  3. Hrniec zakryjeme a necháme variť asi 20-30 minút, pokým sa cvikla nezmäkne.
  4. Následne vyberieme cviklu z hrnca a necháme ju schladnúť.
  5. Marinádu prelejeme do pohára alebo inej nádoby a necháme ju úplne vychladnúť.
  6. Akonáhle je marináda chladná, môže byť použitá na servírovanie ako príloha alebo prísada do šalátov.

Pripravená marináda vydrží niekoľko týždňov v chladničke.

 

Ako pripraviť nálev na cviklu - 3

2) Ako pripraviť nálev na cviklu?

Tvorba marinády na cviklu je jednoduchý proces, ktorý dodáva cvikle skvelú príchuť a predlžuje jej čerstvosť. Tu je návod, ako pripraviť lahodnú marinádu:

Ingrediencie:

  • 1 liter vody
  • 250 ml octu (jablkový alebo biely)
  • 100 g cukru
  • 1 polievková lyžica soli
  • 2-3 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • Koreniny podľa chuti (napríklad celé čierne korenie, bobkový list, horčičné semienka, klinčeky)

Postup:

  1. Pripravte si sklenené nádoby: Uistite sa, že sú starostlivo umyté a dezinfikované. Pripravte nádoby na zaváranie, aby ste mohli cviklu naložiť do marinády.

    Hubová polievka so smotanou

    Hubová polievka so smotanou

    Čítať viac »

  2. Uvarenie cvikly: Cviklu dôkladne umyte a varte ju v osolenej vode, kým nie je mäkká (približne 30-60 minút v závislosti od veľkosti cvikle). Po varení ju nechajte vychladnúť a následne očistite.

  3. Príprava marinády:

    • Do hrnca nalejte vodu a pridajte ocot, cukor a soľ.
    • Zmes priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
    • Môžete pridať koreniny (čerstvo mleté alebo celé) a cesnak, ak preferujete ich chuť.
  4. Naplnenie nádob:

    • Uvarené a ošúpané cvikle nakrájajte na plátky alebo kocky a naplňte nimi pripravené nádoby.
    • Zalejte ich horúcou marinádou, pričom dbajte na to, aby cvikla bola úplne ponorená. Nechajte priestor asi 1 cm od vrchu nádoby.
  5. Uzavretie nádob: Nádoby dôkladne uzavrite viečkami. Môžete ich tiež sterilizovať, aby ste zabezpečili dlhšiu trvanlivosť.

  6. Skladovanie: Nechajte nádoby vychladnúť pri izbovej teplote a potom uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

 

Ako pripraviť nálev na cviklu - 4

Tipy:
  • Marinádu môžete upraviť podľa svojich preferencií, napríklad pridaním byliniek ako rozmarín alebo tymián.
  • Nezabudnite, že cvikla by mala v marináde odpočívať aspoň niekoľko dní, aby sa chute prepojili.

Týmto jednoduchým spôsobom si pripravíte chutnú marinádu, ktorá môže slúžiť ako príloha k rôznym jedlám alebo ako zdravá desiata. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *