Zavárané uhorky s dekom

Zavárané uhorky s dekom, známe také jako kyslé uhorky, jsou tradičním slovenským pokrmem. Zde je jednoduchý recept, jak je připravit:

Ingrediencie:

  • 1 kg malých uhorky
  • 2 hrste čerstvého kôpru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice horčičných semienok
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 liter vody

 

Zavárané uhorky s dekom

Postup:

  1. Uhorky poriadne umyte a odstráňte ich končeky. Môžete ich nechať celé alebo ich nakrájajte na menšie plátky, podľa preferencie.
  2. Do hrnca s horúcou vodou pridajte soľ, cukor, ocot a dôkladne premiešajte, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.
  3. Do sterilizovanej sklenice pridajte cesnak, kôpor a horčičné semienka. Potom pridajte uhorky.
  4. Sklenicu naplňte pripraveným roztokom. Uhorky by mali byť úplne ponorené vo vode.
  5. Zakryte sklenicu viečkom a nechajte uhorky kvasiť pri izbovej teplote po dobu 3 až 5 dní.
  6. Potom premiestnite sklenicu do chladničky, aby sa uhorky dostatočne ochladili a uchovali.

Môžete si vychutnať tieto zavárané uhorky samotné alebo ich použiť ako súčasť šalátov, sendvičov a iných jedál. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých uhorky
  • 1l vody
  • 200 ml octu (6%)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice soli (najlepšie hrubej)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička horčice (korenie)
  • Korenie na zaváranie (bobkový list, čierne korenie, horčičné semienka, zeler)
  • Deko (nielen na ozdobu, ale aj na odsávanie prebytočnej vlhkosti)

Postup:

  1. Príprava uhorky:

    • Uhorky dobre umyte a nakrájajte buď na kolieska, alebo na štvrtiny, podľa preferencie.
  2. Príprava nálevu:

    • V hrnci zmes vody, octu, cukru a soli priveďte do varu. Miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Potom nechajte vychladnúť.
  3. Príprava pohárov:

    • Sterilizujte poháre a viečka (najlepšie ich prevarte v horúcej vode, alebo ich dajte do rúry na 100 °C na 10-15 minút).
  4. Plnenie pohárov:

    • Na dno každého pohára dajte pár strúčikov cesnaku, bobkový list a čierne korenie.
    • Následne naplňte poháre nakrájanými uhorkami, pričom medzi uhorkami môžete dať aj trochu horčice a horčičných semienok pre zvýraznenie chuti.
  5. Naplnenie nálevom:

    • Uhorky zalejte vychladeným nálevom tak, aby všetky boli ponorené. Nezabudnite na to, aby ste zostavili asi 1 cm miesta od okraja pohára.
  6. Zatvorenie pohárov:

    • Poháre zavrite sterilizovanými viečkami, ale nenechávajte ich príliš tesne, aby mohla unikať para.
  7. Tepelná úprava:

    • Poháre s uhorkami vložte do preddohriatej rúry na 90-100 °C a nechajte ich zavárať asi 15-20 minút. Ideálne je umiestniť pod ne dekór (deko), aby sa poháre lepšie udržali a vy ste mali istotu, že sa nepoškodia.
  8. Chladenie:

    • Po uplynutí doby tepelnej úpravy ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke alebo deku. Tento krok pomáha udržať poháre stabilné a zabraňuje prasknutiu.
  9. Skladovanie:

    • Uložiť zavárané uhorky na chladnom a tmavom mieste. Po pár týždňoch budú uhorky pripravené na konzumáciu.

Dobrú chuť! Zavárané uhorky s dekom sú skvelým doplnkom k vašim jedlám na zimu!

 

3)

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých uhoriek (najlepšie menších, nakladacích)
  • 1 liter vody
  • 200 ml octu (najlepšie 8%)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL soli
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • Kúsok chrenu (môže byť čerstvý alebo sušený)
  • Zelené korenie (napr. čierne alebo zelené korenie)
  • Kôpor (čerstvý alebo sušený)
  • 1-2 koriandrové semienka (podľa chuti)
  • Paprika (môžete pridať aj pre farbu a chuť)
  • Deky na zaváranie

Postup:

  1. Príprava uhoriek:

    • Umyte uhorky a odstráňte konce. Ak sú veľmi dlhé, nakrájajte ich na polovičky alebo štvrtiny.
  2. Príprava nálevu:

    • V hrnci zohrejte vodu, pridajte ocot, cukor, soľ a korenie. Nechajte zmes variť, kým sa cukor a soľ úplne rozpustia. Potom odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Príprava sklenených pohárov:

    • Umyte a sterilizujte sklenené poháre aj viečka. Môžete ich prevariť vo vriacej vode alebo ich umyť v umývačke pri vysokých teplotách.
  4. Plnenie pohárov:

    • Na dno pohárov vložte kôpor, cesnak, chren a korenie. Potom naplňte poháre uhorkami. Poskladajte ich tesne vedľa seba, aby sa nepohybovali. Na vrch môžete pridať ďalšie korenie a kúsok papriky.
  5. Preliatie nálevom:

    • Uhorky v pohároch prelejte pripraveným nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Nezabudnite nechať asi 1-2 cm voľného miesta na vrchu pohárov.
  6. Zatvorenie a zaváranie:

    • Poháre uzavrite sterilizovanými viečkami. Potom ich zabaľte do dek pre pomalé chladenie. Môžete ich položiť do hrnca s vodou a zavariť ich vo vodnom kúpeli približne 10-15 minút na strednej teplote. (Tento krok zabezpečí dlhšiu trvanlivosť.)
  7. Chladenie a skladovanie:

    • Po uplynutí času zaváranie vyberte z vody a nechajte ich vychladnúť pod dekou. Potom ich preložte na chladné a tmavé miesto.
  8. Uskladnenie:

    • Uhorky nechajte odstáť aspoň 2-3 týždne pred konzumáciou, aby sa chute dobre prepojili.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné koreniny podľa vlastnej chuti, ako sú bobkové listy alebo iné bylinky.
  • Uistite sa, že sú poháre a viečka dostatočne sterilizované, aby ste predišli znehodnoteniu.

Dúfam, že si pochutnáte na vašich zaváraných uhorkách! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *