Zavárané uhorky s dekom, známe také jako kyslé uhorky, jsou tradičním slovenským pokrmem. Zde je jednoduchý recept, jak je připravit:
Ingrediencie:
- 1 kg malých uhorky
- 2 hrste čerstvého kôpru
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice horčičných semienok
- 1 polievková lyžica soli
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 polievková lyžica octu
- 1 liter vody
Zavárané uhorky s dekom
Postup:
- Uhorky poriadne umyte a odstráňte ich končeky. Môžete ich nechať celé alebo ich nakrájajte na menšie plátky, podľa preferencie.
- Do hrnca s horúcou vodou pridajte soľ, cukor, ocot a dôkladne premiešajte, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.
- Do sterilizovanej sklenice pridajte cesnak, kôpor a horčičné semienka. Potom pridajte uhorky.
- Sklenicu naplňte pripraveným roztokom. Uhorky by mali byť úplne ponorené vo vode.
- Zakryte sklenicu viečkom a nechajte uhorky kvasiť pri izbovej teplote po dobu 3 až 5 dní.
- Potom premiestnite sklenicu do chladničky, aby sa uhorky dostatočne ochladili a uchovali.
Môžete si vychutnať tieto zavárané uhorky samotné alebo ich použiť ako súčasť šalátov, sendvičov a iných jedál. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých uhorky
- 1l vody
- 200 ml octu (6%)
- 100 g kryštálového cukru
- 2 lyžice soli (najlepšie hrubej)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička horčice (korenie)
- Korenie na zaváranie (bobkový list, čierne korenie, horčičné semienka, zeler)
- Deko (nielen na ozdobu, ale aj na odsávanie prebytočnej vlhkosti)
Postup:
-
Príprava uhorky:
- Uhorky dobre umyte a nakrájajte buď na kolieska, alebo na štvrtiny, podľa preferencie.
-
Príprava nálevu:
- V hrnci zmes vody, octu, cukru a soli priveďte do varu. Miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Potom nechajte vychladnúť.
-
Príprava pohárov:
- Sterilizujte poháre a viečka (najlepšie ich prevarte v horúcej vode, alebo ich dajte do rúry na 100 °C na 10-15 minút).
-
Plnenie pohárov:
- Na dno každého pohára dajte pár strúčikov cesnaku, bobkový list a čierne korenie.
- Následne naplňte poháre nakrájanými uhorkami, pričom medzi uhorkami môžete dať aj trochu horčice a horčičných semienok pre zvýraznenie chuti.
-
Naplnenie nálevom:
- Uhorky zalejte vychladeným nálevom tak, aby všetky boli ponorené. Nezabudnite na to, aby ste zostavili asi 1 cm miesta od okraja pohára.
-
Zatvorenie pohárov:
- Poháre zavrite sterilizovanými viečkami, ale nenechávajte ich príliš tesne, aby mohla unikať para.
-
Tepelná úprava:
- Poháre s uhorkami vložte do preddohriatej rúry na 90-100 °C a nechajte ich zavárať asi 15-20 minút. Ideálne je umiestniť pod ne dekór (deko), aby sa poháre lepšie udržali a vy ste mali istotu, že sa nepoškodia.
-
Chladenie:
- Po uplynutí doby tepelnej úpravy ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke alebo deku. Tento krok pomáha udržať poháre stabilné a zabraňuje prasknutiu.
-
Skladovanie:
- Uložiť zavárané uhorky na chladnom a tmavom mieste. Po pár týždňoch budú uhorky pripravené na konzumáciu.
Dobrú chuť! Zavárané uhorky s dekom sú skvelým doplnkom k vašim jedlám na zimu!
3)
Potrebné ingrediencie:
- 1 kg čerstvých uhoriek (najlepšie menších, nakladacích)
- 1 liter vody
- 200 ml octu (najlepšie 8%)
- 100 g kryštálového cukru
- 2 PL soli
- 3-4 strúčiky cesnaku
- Kúsok chrenu (môže byť čerstvý alebo sušený)
- Zelené korenie (napr. čierne alebo zelené korenie)
- Kôpor (čerstvý alebo sušený)
- 1-2 koriandrové semienka (podľa chuti)
- Paprika (môžete pridať aj pre farbu a chuť)
- Deky na zaváranie
Postup:
-
Príprava uhoriek:
- Umyte uhorky a odstráňte konce. Ak sú veľmi dlhé, nakrájajte ich na polovičky alebo štvrtiny.
-
Príprava nálevu:
- V hrnci zohrejte vodu, pridajte ocot, cukor, soľ a korenie. Nechajte zmes variť, kým sa cukor a soľ úplne rozpustia. Potom odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
-
Príprava sklenených pohárov:
- Umyte a sterilizujte sklenené poháre aj viečka. Môžete ich prevariť vo vriacej vode alebo ich umyť v umývačke pri vysokých teplotách.
-
Plnenie pohárov:
- Na dno pohárov vložte kôpor, cesnak, chren a korenie. Potom naplňte poháre uhorkami. Poskladajte ich tesne vedľa seba, aby sa nepohybovali. Na vrch môžete pridať ďalšie korenie a kúsok papriky.
-
Preliatie nálevom:
- Uhorky v pohároch prelejte pripraveným nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Nezabudnite nechať asi 1-2 cm voľného miesta na vrchu pohárov.
-
Zatvorenie a zaváranie:
- Poháre uzavrite sterilizovanými viečkami. Potom ich zabaľte do dek pre pomalé chladenie. Môžete ich položiť do hrnca s vodou a zavariť ich vo vodnom kúpeli približne 10-15 minút na strednej teplote. (Tento krok zabezpečí dlhšiu trvanlivosť.)
-
Chladenie a skladovanie:
- Po uplynutí času zaváranie vyberte z vody a nechajte ich vychladnúť pod dekou. Potom ich preložte na chladné a tmavé miesto.
-
Uskladnenie:
- Uhorky nechajte odstáť aspoň 2-3 týždne pred konzumáciou, aby sa chute dobre prepojili.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné koreniny podľa vlastnej chuti, ako sú bobkové listy alebo iné bylinky.
- Uistite sa, že sú poháre a viečka dostatočne sterilizované, aby ste predišli znehodnoteniu.
Dúfam, že si pochutnáte na vašich zaváraných uhorkách! Bon appétit!