Príprava zaváraných húb v sladkokyslom náleve je veľmi jednoduchá. Tu je slovenský recept:
Suroviny:
- 500 g čerstvých húb (napr. žampiónov)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml octu (biely alebo jablčný)
- 250 ml vody
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 10 kňazských korení
- 5 korenií allspice
- 1 bobkový list
Zavárané huby v sladkokyslom náleve
Postup:
- Huby očistite a opláchnite.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- V hrnci zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ, kňazské korenie, korenie allspice a bobkový list. Zohrejte a premiešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do zaváracieho nálevu a nechajte ho prebublávať 5 minút.
- Pridajte huby do nálevu a nechajte ich variť asi 10 minút, alebo kým nezmäknú.
- Uložte zavárané huby do vriacej sklenenej nádoby a zakryte ju.
- Nechajte zavárané huby vychladnúť v náleve a potom ich môžete skladovať v chladničke.
Teraz máte vynikajúce zavárané huby v sladkokyslom náleve! Môžete ich použiť ako prísadu do jedál alebo si ich vychutnať ako samostatnú pochúťku. Dobrú chuť!