Tarhoňa je typické slovenské jedlo, ktoré sa podobá haluškám alebo knedlíkom a väčšinou sa podáva so strukovinami, mäsom alebo omáčkou. Nižšie nájdete recept na výrobu domácej tarhoňe:
Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 1 vajce
– 1 štipka soli
– voda
Postup na prípravu tarhoňe?
Návod:
1. Najprv preosejte múku do misy a pridajte štipku soli.
2. Oddeľte bielka od žĺtka a žĺtka vložte do múky.
3. Pridajte aj celé vajce.
4. Zmiešajte všetky suroviny, aby ste dosiahli hladké cesto. V prípade, že bude cesto príliš suché, postupne pridávajte vodu.
5. Hotové cesto nechajte asi 15 minút odpočívať zakryté utierkou.
6. Po odpočinku cesto rozvaľkajte a nakrájajte na menšie kusy podľa vlastného uváženia (halušky alebo batožiny).
7. Tarhoňu môžete variť v osolenej vode alebo pridať do omáčky, až kým kusy nevyplávajú na povrch a nezmäknú.
8. Tarhoňu podávajte buď samostatne, alebo ako prílohu k omáčke, mäsu či zelenine.
Dobrú chuť!