Na obrázku sú čerstvé uhorky pripravené na zaváranie, úhľadne uložené v drevenej debničke na bielom obrúsku. Ich svieža zelená farba naznačuje kvalitu a čerstvosť, ideálne pre domáce zaváraniny.

Ako správne zavárať uhorky? Predovšetkým je dôležité riadne umyť sklenené nádoby a dôkladne očistiť uhorky od nečistôt. Je to zásadné, aby sa zabránilo kysnutiu.

Začnite prípravou nálevu z 4 šálok vody a 1 šálky octu. Do zmesi pridajte 2 lyžice soli a 1 lyžicu cukru, miešajte, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.

Potom umyte uhorky a nakrájajte ich na plátky alebo štvorčeky podľa vášho gusta. Uhorky vložte do skleneného pohára a zalejte ich pripravným nálevom.

Ako správne zavárať uhorky?

Do pohára môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať, cesnak alebo iné bylinky, ktoré máte radi. Nechajte uhorky odležať v chladničke aspoň 24 hodín pred ochutnaním.

Tento spôsob zavaraných uhorkov bude výborný, osviežujúci a skvelo sa hodí ako príloha k jedlu. Prajeme dobrú chuť!

Ako zavárať uhorky?

Na prípravu budete potrebovať:

– 1 kg čerstvých uhorkov
– 2 veľké cibule
– 3 kyslé uhorky
– 1 šálku octu
– 1 šálku vody
– 1 šálku cukru
– 2 lyžičky soli
– 1 lyžičku rascepu
– 1 lyžičku čerstvej mäty

Postup:

1. Umyte uhorky a nakrájajte ich na tenké plátky. Cibule pokrájajte na jemné prúžky a kyslé uhorky rozkrájajte na kolieska.

2. V hrnci zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ, rascu a mätu. Zmes priveďte do varu a varte asi 5 minút.

3. Potom pridajte uhorky, cibuľu a kyslé uhorky. Dobre premiešajte a varte ešte ďalších 5 minút.

Prírodné bravčové na modrákoch

Prírodné bravčové na modrákoch

Čítať viac »

4. Poháre s uhorkami uzavrite a nechajte ich vychladnúť. Potom ich uskladnite v chladničke a nechajte 1-2 dni, aby sa chute prepojili.

Takto pripravené uhorky si môžete vychutnať ako prílohu alebo ako osviežujúci letný šalát. Prajeme dobrú chuť!

Ako správne zavárať uhorky?-2

2) Ako správne zavárať uhorky?

Zaváranie je vynikajúci spôsob, ako uchovať čerstvosť zeleniny na dlhšie obdobie. Uhorky sú medzi najobľúbenejšími zeleninami, a preto je ich zaváranie tak bežné. Tento článok vám poskytne komplexný recept na skutočne chutné zavárané uhorky, ktoré sa stanú obľúbenými vo vašej domácnosti.

Ingrediencie na zaváranie

Na prípravu zaváraných uhorkov potrebujete tieto suroviny:

  • 1 kg malých uhorkov
  • 1 liter vody
  • 200 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1 PL soli
  • Čierne korenie (podľa chuti)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 5-6 bobkových listov

Postup pri zaváraní uhorkov

Najprv je potrebné uhorky dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Potom ich ponorte do studenej vody na približne 2-3 hodiny, aby ostali chrumkavejšie. Následne pripravte nálev: v hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor a soľ. Priveďte k varu a varte asi 5 minút.

Hotový nálev nalejte na uhorky vo sklenených pohároch. Nezabudnite pridať cesnak, korenie a bobkové listy. Nakoniec poháre uzavrite viečkami a sterilizujte vo vriacej vode po dobu 10-15 minút. Tento proces zabezpečí, že uhorky zostanú čerstvé aj niekoľko mesiacov.

Po ukončení zavárania nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na tmavom a chladnom mieste. Tešte sa na chrumkavé a voňavé zavárané uhorky, ktoré sú ideálne na obložené chlebíčky alebo ako doplnok k rôznym jedlám.

Podobné príspevky

Napísať odpoveď pre -Janka-2000- Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Augustin54 píše:

    Dobre som si to prečítal, ale stále neviem, či mám uhorky nakrájať na plátky alebo na štvorce. A tiež, kde sa dajú zohnať tieto mäty?

  2. Oto54 píše:

    Zaváranie je pekne náročný proces, asi to radšej nechám na moju mamu. Ja by som to upratal do chladničky a hotovo.

  3. Katarina píše:

    Takýto zavarané uhorky sú fakt dobré a ľahko sa pripravia. Mám rada recepty, ktoré sú jednoduché a chutné.

  4. Janko123 píše:

    Tento recept na zaváranie uhorkov je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Vždy som sa bál, že niečo pokazím, ale teraz viem, že to zvládnem. Určite vyskúšam pridať aj cesnak!

  5. ZuzkaKucharka píše:

    Wow, konečne som našla presný recept na zaváranie uhorkov! Je to perfektný spôsob, ako uchovať letné chutné uhorky na zimu. Cítim sa nadšene a už sa teším na ochutnávku. Ďakujem za skvelé tipy!

  6. Bubko2010 píše:

    Tento článok mi pomohol pochopiť, ako správne zavárať uhorky. Mám rád chrumkavé uhorky a s týmto návodom ich určite dokážem pripraviť. Cítil som sa inšpirovaný a už plánujem nákup ingrediencií!

  7. SofiaNadherna píše:

    Skvelý recept! Zaváranie je pre mňa úplne nová vec a tento článok ma povzbudil to vyskúšať. Chcem mať doma vlastné zavárané uhorky, ktoré budú chutné a osviežujúce. Veľmi sa teším na výsledok!

  8. MiloKreativ píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Nevedel som, ako správne zavárať uhorky, ale teraz mi je všetko jasné. Už mám predstavu o tom, aké budú chutiť s cesnakom a bylinkami! Určite vyskúšam.

  9. AnkaZelenina píše:

    Wow! Tento článok ma naozaj zaujal! Zaváranie uhorkov vyzerá ako zábava a už sa neviem dočkať, kedy si pripravím vlastné zásoby na zimu. Takže ďakujem za super návod!

  10. RoboVarenie píše:

    ! Skvelý postup na zaváranie! Urobil som to podľa vášho receptu a moje uhorky sú najlepšie, aké som kedy mal. Teším sa na každé jedlo s nimi. Ešte raz ďakujem za pomoc pri varení!

  11. -Janka-2000- píše:

    ! Tento článok je fantastický! Mám rada domácu kuchyňu a zaváranie je vždy dobrý nápad. Už mám pripravené všetky ingrediencie a neviem sa dočkať toho lahodného výsledku.

  12. _Marek_Ambro_ píše:

    ! Tento recept na zavárané uhorky je presne to, čo som hľadal! Milujem chrumkavé zeleniny počas zimy a nemôžem uveriť tomu jednoduchému postupu. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  13. +PeterZdravie+ píše:

    ! Ďakujem za skvelý návod na zaváranie uhorkov! Je to tak jednoduché a rýchle! Som veľmi rád, že môžem mať vlastné chrumkavé uhorky po celý rok bez obáv o kvalitu.