Ak hľadáte recept na prípravu prírodného bravčového na modrákoch, tu máte jednoduchý návod:
Prírodné bravčové na modrákoch tak ako ich robila moja mamka. A teraz ich robí tieť, tak ako ona.
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (napr. bravčový plátky)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiónov
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na prípravu
Prírodné bravčové na modrákoch
Postup:
- Mäso opláchnite a osušte kuchynským utierkou. Nakrájajte ho na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
- Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmenia farbu na zlatohnedú.
- Pridajte nakrájané mäso a opekajte ho z každej strany, kým nie je pekne hnedé.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a dusíme ich spolu s mäsom, kým nezmäknú.
- Znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie, aby sa vytvoril krémový omáčka. Ochutnite soľou a korením podľa chuti. Dusíme ešte pár minút, kým sa omáčka nezahusťuje.
- Hotové jedlo môžete podávať s vareným ryžou, zemiakovým pyré alebo cestovinami.
Dúfam, že vám tento recept chutí!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad karé alebo plece)
- 200 g modrej (alebo svetlej) kapusty
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 150 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky so šírkou približne 1,5 cm. Osolíme, okoreníme a posypeme mletou rascou.
-
Smaženie mäsa: Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme plátky mäsa a opečieme ich z oboch strán dozlatista. Potom ich vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme smažili mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme do zlatista. Pridáme nakrájané zemiaky a modrú kapustu (môžeme ju nakrájať na prúžky alebo kúsky). Restujeme asi 5-7 minút.
-
Dusenie: K zelenine pridáme opečené bravčové mäso, zalejeme vývarom a vínom (ak používame). Pridáme sušenú majoránku a všetko dobre premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na miernom ohni asi 30 minút, kým nie sú zemiaky a kapusta mäkké.
-
Podávanie: Po uvarení môžeme chuť doladiť soľou a korením. Podávame horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip: Prírodné bravčové na modrákoch sa výborne hodí s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete tiež pridať aj trochu kyslej smotany na ozdobenie.
Dobrú chuť!