ako upiect dobry chlieb

Pečenie chleba predstavuje remeslo, ktoré sa odovzdáva medzi generáciami. Aróma čerstvo upečeného chleba, ktorá sa šíri z vašej kuchyne, dokáže vytvoriť útulné prostredie a prinesie radosť do každého domova.

V tomto návode vám ukážem, ako si jednoducho upiecť lahodný a chrumkavý chlieb, ktorý poteší celú vašu rodinu. Pripravte si zástery, zapnite rúru a poďme na to!

Recept na tradičný chlieb:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava kvásku:
    • Ak používate sušené droždie, zmiešajte ho s cukrom a teplou vodou (asi 36-40 °C) v menšej miske. Nechajte stáť 5-10 minút, kým nezačne peniť. Pri použití čerstvého droždia ho rozmiešajte priamo vo vode.
  2. Miesenie cesta:
    • Vo väčšej nádobe skombinujte múku a soľ. Potom pridajte kvások (vodu s droždím) a olivový olej (môžete vynechať, ak nie je k dispozícii). Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
    • Vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a miesením spracovávajte približne 8-10 minút, kým nebude hladké a pružné.
  3. Kysnutie:
    • Cesto umiestnite do čistej, olejom potretých nádob a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, až kým sa jeho objem nezväčší.
  4. Formovanie a druhé kysnutie:
    • Po vykysnutí cesto opatrne vyklopte na pracovný povrch a tvarujte ho do požadovanej formy (gule alebo bochníka). Umestnite ho do vymastenej formy na chlieb alebo na plech s papierom na pečenie. Zakryte a nechajte kysnúť ešte 30-40 minút.
  5. Pečenie:
    • Rúru predhrejte na 220 °C. Pred vložením chleba do rúry môžete cesto narezať nožom, aby ste umožnili lepšie rozšírenie. Pečte chlieb 25-30 minút, alebo kým jeho povrch nezíska zlatohnedý odtieň a pri poklepání na dno znie dutý zvuk.
  6. Chladenie:
    • Upečený chlieb vyberte z rúry a nechajte ho odpočívať na mriežke. Toto je zásadné pre to, aby sa nezaparil a jeho kôrka ostala chrumkavá.

Záver:

Kuracie soté s mrazenou zeleninou

Kuracie soté s mrazenou zeleninou

Čítať viac »

Keď váš chlieb dôkladne vychladne, je pripravený na podávanie. Či už ho servírujete s maslom, domácim džemom alebo len tak, určite si získa obdiv a uznanie vašich blízkych. Pečenie chleba môže predstavovať nekonečné možnosti variácií a experimentovania, preto sa nemusíte báť pridať bylinky, semienka alebo celozrnnú múku. Pečenie chleba nie je len o chuti, ale aj o relaxácii. Tešte sa z výsledku a užívajte si každý úder noža do chrumkavej kôrky. Bon appétit!

Ako pripraviť vynikajúci chlieb?-2

2) Ako pripraviť vynikajúci chlieb?

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 300 ml vlažnej vody
– 7 g suchého droždia
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička cukru

Postup:
1. Rozmiešajte droždie, cukor a vlažnú vodu v nádobe a nechajte 5 minút kysnúť.
2. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ.
3. Postupne pridávajte roztok droždia a vody do múky a miešajte, až kým nedostanete tuhšie cesto.
4. Vyklopte cesto na pomúčený povrch a dobre ho spracovávajte, kým nebude hladké a elastické.
5. Vráťte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
6. Po vykysnutí cesto ešte raz premiešajte a vložte do formy.
7. Zakryte plachtou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
8. Rúru predohrejte na 220 °C a chlieb pečte 30-35 minút, kým nie je zlatistý a po zatknutí do stredu znie dutý zvuk.
9. Nechajte chlieb vychladnúť pred krájaním a podávaním. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *