Dark Mode Light Mode

Ako urobiť halušky?

Ako urobiť halušky? Ako urobiť halušky?
Ako urobiť halušky?

 

Príprava halušiek môže byť klasicky časovo náročná, avšak chuť a konzistencia naozaj stoja za to. Pokiaľ máte dostatok času a chystáte sa do dlhšieho procesu výroby halušiek, riadte sa týmito pokynmi:

  1. Začnite tým, že si pripravíte zmes na cesto. Spojte 500 g hladkej múky, 2 vajcia, 250 ml plnotučného mlieka, 1 čajovú lyžičku soli a 1 prášok do pečiva v misy.
  2. Pomaly vmiešavajte múku do tekutých prísad a miešajte, kým sa nezíska hladké cesto. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trošku mlieka; ak je príliš lepkavá, pridajte štipku múky.
  3. Keď je cesto pripravené, zakryte ho utierkou a nechajte ho oddychovať približne 30 minút.
  4. Vrch kyslej smotany je jedným z obľúbených sladkých doplnkov. Ak túžite po kyslej smotane, skombinujte 250 ml smotany a 1 čajovú lyžičku octu alebo citrónovej šťavy a nechajte ju odpočívať v chladničke niekoľko hodín.
  5. Počas čakania na cesto sa pripravte na varenie halušiek. Pripravte si hrniec s vriacou osolenou vodou.
  6. Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku približne 1/4 palca.
  7. Pomocou noža alebo špeciálneho náradia nakrájajte cesto na dlhé prúžky s šírkou asi 1/2 palca.
  8. Kúsky cesta rozrežte na menšie časti o veľkosti približne ako vydutý difúzor.
  9. Keď voda v hrnci začne vrieť, pridajte halušky do vriacej vody. Nechajte ich variť 2-4 minúty alebo až kým nevynoria na povrch.
  10. Keď sú halušky hotové, sceďte ich a podávajte s kyslou smotanou a jemne posolenou citrónovou slaninou.

Tento dlhší proces výroby halušiek je trochu zložitý, avšak výsledky stoja za námahu. Užite si tieto lahodné halušky!

Advertisement

 

Ako urobiť halušky - 2

2) Ako urobiť halušky?

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody (môžete pridať aj trošku mlieka)
  • 1 vajce (nepovinné, niektorí ich pripravujú aj bez vajec)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava zmesi:

    • Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte štipku soli.
    • Pokiaľ používate vajce, pridajte ho do múky.
    • Postupne prilievajte vodu (alebo mlieko) a miešajte cesto, až kým sa všetky suroviny dobre nespoja. Cesto by malo byť hladké a dostatočne husté na to, aby sa dalo naberať lyžicou.
  2. Varenie:

    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a oslaďte ju soľou.
    • Keď voda začne vrieť, znížte teplotu na strednú.
    • Pomocou haluškára alebo lyžice pridávajte malé množstvá cesta a vkladajte ich do vriacej vody. Halušky sa budú vyparovať a keď vyplávajú na povrch, sú pripravené.
  3. Odtok:

    • Keď halušky vyplávajú na hladinu, varte ich ešte 2-3 minúty a potom ich opatrne vyberajte z vody s dierkovanou lyžicou a preložte ich do misy.
  4. Podávanie:

    • Halušky môžete podávať s rôznymi prísadami. Najtradičnejšie sú so syrom (napríklad bryndzou) a slaninou. Posypte halušky nastrúhaným syrom a ugrilovanou slaninou, prípadne ich zalievajte troškou roztopeného masla.
  5. Dobrú chuť!

Tento recept je základný a môžete ho prispôsobiť podľa vašich preferencií. Dúfam, že si na haluškách skvele pochutnáte!

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Add a comment Add a comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Ako upiecť jadierka?

Ako upiecť jadierka?

Next Post
Ako ozdobne nakrájať uhorku?

Ako ozdobne nakrájať uhorku?

Advertisement