Ako urobiť halušky?

 

Príprava halušiek môže byť klasicky časovo náročná, avšak chuť a konzistencia naozaj stoja za to. Pokiaľ máte dostatok času a chystáte sa do dlhšieho procesu výroby halušiek, riadte sa týmito pokynmi:

  1. Začnite tým, že si pripravíte zmes na cesto. Spojte 500 g hladkej múky, 2 vajcia, 250 ml plnotučného mlieka, 1 čajovú lyžičku soli a 1 prášok do pečiva v misy.
  2. Pomaly vmiešavajte múku do tekutých prísad a miešajte, kým sa nezíska hladké cesto. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trošku mlieka; ak je príliš lepkavá, pridajte štipku múky.
  3. Keď je cesto pripravené, zakryte ho utierkou a nechajte ho oddychovať približne 30 minút.
  4. Vrch kyslej smotany je jedným z obľúbených sladkých doplnkov. Ak túžite po kyslej smotane, skombinujte 250 ml smotany a 1 čajovú lyžičku octu alebo citrónovej šťavy a nechajte ju odpočívať v chladničke niekoľko hodín.
  5. Počas čakania na cesto sa pripravte na varenie halušiek. Pripravte si hrniec s vriacou osolenou vodou.
  6. Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku približne 1/4 palca.
  7. Pomocou noža alebo špeciálneho náradia nakrájajte cesto na dlhé prúžky s šírkou asi 1/2 palca.
  8. Kúsky cesta rozrežte na menšie časti o veľkosti približne ako vydutý difúzor.
  9. Keď voda v hrnci začne vrieť, pridajte halušky do vriacej vody. Nechajte ich variť 2-4 minúty alebo až kým nevynoria na povrch.
  10. Keď sú halušky hotové, sceďte ich a podávajte s kyslou smotanou a jemne posolenou citrónovou slaninou.

Tento dlhší proces výroby halušiek je trochu zložitý, avšak výsledky stoja za námahu. Užite si tieto lahodné halušky!

 

Ako urobiť halušky - 2

2) Ako urobiť halušky?

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody (môžete pridať aj trošku mlieka)
  • 1 vajce (nepovinné, niektorí ich pripravujú aj bez vajec)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava zmesi:

    • Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte štipku soli.
    • Pokiaľ používate vajce, pridajte ho do múky.
    • Postupne prilievajte vodu (alebo mlieko) a miešajte cesto, až kým sa všetky suroviny dobre nespoja. Cesto by malo byť hladké a dostatočne husté na to, aby sa dalo naberať lyžicou.
  2. Varenie:

    Bravčová krkovička so zemiakovou kašou

    Čítať viac »

    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a oslaďte ju soľou.
    • Keď voda začne vrieť, znížte teplotu na strednú.
    • Pomocou haluškára alebo lyžice pridávajte malé množstvá cesta a vkladajte ich do vriacej vody. Halušky sa budú vyparovať a keď vyplávajú na povrch, sú pripravené.
  3. Odtok:

    • Keď halušky vyplávajú na hladinu, varte ich ešte 2-3 minúty a potom ich opatrne vyberajte z vody s dierkovanou lyžicou a preložte ich do misy.
  4. Podávanie:

    • Halušky môžete podávať s rôznymi prísadami. Najtradičnejšie sú so syrom (napríklad bryndzou) a slaninou. Posypte halušky nastrúhaným syrom a ugrilovanou slaninou, prípadne ich zalievajte troškou roztopeného masla.
  5. Dobrú chuť!

Tento recept je základný a môžete ho prispôsobiť podľa vašich preferencií. Dúfam, že si na haluškách skvele pochutnáte!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *