Ako uvariť hovädzí vývar

Dnes sa dobre naje celá rodina.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (poleno, rebro alebo kosti)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 stredne veľký petržlenový koreň
  • 1 stredne veľký paštrnák
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 5-6 vňaťov čerstvého rozmarínu
  • 5-6 vňaťov čerstvého tymianu
  • 8-10 kŕdľov čiernych korení
  • 1 polievková lyžica celých koreňov petržlenovej vňate
  • 1 polievková lyžica soli (prípadne podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • voda

 

Ako uvariť hovädzí vývar?

Postup:

  1. Hovädzie mäso si opláchnite v studenej vode a vložte do veľkého hrnca. Ak používate kosti, môžete ich predtým krátko prepražiť na panvici, aby sa vývar stal bohatším na chuť.
  2. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polovicu a pridáme do hrnca spolu s hovädzím mäsom.
  3. Mrkvu, petržlenový koreň a paštrnák očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Pridáme ich do hrnca.
  4. Do hrnca pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku, bobkový list, čerstvý rozmarín a tymian.
  5. Kŕdľom čiernych korení a koreňom petržlenovej vňate dodáme vývaru hlbokú chuť.
  6. Pridáme soľ a podľa chuti mleté čierne korenie.
  7. Všetko zalijeme studenou vodou, ktorá musí pokryť všetky ingrediencie vo vývare.
  8. Hrnec so zmesou postavíme na sporák, zohrejeme ju na strednom ohni a necháme ju zovrieť.
  9. Po zovretí príkrytý hrnec prikryjeme polovicou a varíme na miernom ohni zhruba 2 až 3 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a vývar získame chutný a bohatý.
  10. Po uvarení scedíme vývar cez jemné sitko alebo cez plátno, aby sme oddelili mäso a zeleninu od vývaru. Ak chcete vyvarť lepšiu čistotu, môžete vývar estať cez plátno.
  11. Hotový vývar využite na prípravu polievky či iných jedál podľa vašej chuti.

Dúfam, že tento detailnejší recept vám pomôže pri príprave chutného a výživného hovädzieho vývaru. Nech sa vám darí v kuchyni! Ak budete mať ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!

 

2)

Hovädzí vývar je základným kameňom mnohých jedál a jeho príprava je jednoduchá, hoci si vyžaduje svoj čas. Prinášam vám podrobný návod, ako pripraviť chutný hovädzí vývar.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzích kostí (napríklad kostí s mäsom, ako je hovädzia noha alebo hrudník)
  • 3-4 litre studenej vody
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen (korene)
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3-4 kusy čierneho korenia
  • 2-3 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti
  • Kúsok čerstvého tymiánu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava kostí: Predtým, než začnete variť, môžete kosti opražiť v rúre, čo zvýrazní chuť vývaru. Kosti položte na plech a pečte pri 200 °C cca 30-40 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu.

  2. Varíme vývar: Vo veľkom hrnci pridajte opečené kosti a zalejte ich studenou vodou. Kosti by mali byť úplne ponorené. Priveďte vodu do varu.

  3. Odstraňovanie peni: Keď vývar začne variť, na povrchu sa vytvorí pena. Pomocou lopatky alebo lyžice ju opatrne odstráňte.

  4. Pridanie zeleniny: Po odstránení peny pridajte do hrnca očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu (môžete ju nakrájať alebo nechať celú). Takisto pridajte celé strúčiky cesnaku, čierne korenie, bobkové listy a tymián.

  5. Dlhé varenie: Znížte teplo a nechajte vývar jemne variť aspoň 3-4 hodiny (pre intenzívnejšiu chuť aj dlhšie), pričom občas skontrolujte, či sa nepripáli a pridajte vodu, ak je to potrebné.

  6. Dokončenie: Po dlhom varení skontrolujte chuť vývaru a osolte podľa potreby. Potom vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu do iného hrnca, aby sme odstránili kosti a zeleninu.

  7. Chladenie a uskladnenie: Nechajte vývar vychladnúť na izbovú teplotu. Následne ho môžete uložiť do chladničky, kde sa na povrchu vytvorí tuková vrstva, ktorú môžete po vychladnutí odstrániť.

Tipy:

  • Hovädzí vývar môžete použiť ako základ na polievky, omáčky, alebo ho konzumovať samostatne.
  • Ak máte čas, môžete vývar nechať variť aj cez noc, čím dosiahnete bohatšiu chuť.
  • Zvyšné mäso z kostí môžete použiť do iných jedál, napríklad do šalátov alebo sendvičov.

Hovädzí vývar je skvelým zdrojom živín a dodá vám potešenie a teplo v chladných dňoch. Bon Appétit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kuchárik123 píše:

    Tento recept na hovädzí vývar je fantastický! Všetky ingrediencie sa krásne spoja a výsledok je naozaj chutný. Už sa teším, keď ho vyskúšam s rodinou. Ďakujem za skvelý návod!

  2. ZelenáBublina píše:

    Jéj, to vyzerá ako úžasný recept! Mám rada varenie a určite sa do toho pustím. Dúfam, že vývar bude tak dobrý, ako vyzerá. Super tipy na použitie vývaru, ďakujem!

  3. Srdiečko16 píše:

    Tento hovädzí vývar bude určite hitom u nás doma! Milujem domáce jedlá a táto kombinácia prísad vyzerá skvelo. Veľmi si cením tento podrobný recept. Nech sa darí aj ostatným v kuchyni!

  4. MiskaPlná píše:

    Wow, tento recept ma nadchol! Tak jednoduché a pritom chutné jedlo pre celú rodinu. Hovädzí vývar je taký lahodný a zahreje v zime. Ďakujem za tipy, určite ich využijem!

  5. ChutnáZeleninka píše:

    Tento recept vyzerá naozaj skvele! Vždy som sa bála robiť vývary, ale s takýmto podrobným návodom to určite zvládnem. Som zvedavá na výsledok a už teraz cítim tú vôňu!

  6. NedeľnýObed píše:

    Tak toto je presne to, čo hľadám! Hovädzí vývar je klasika a táto kombinácia surovín sľubuje úžasnú chuť. Určite sa do toho pustím cez víkend, teším sa na rodinné chvíle pri stole.

  7. VeselýKuchár píše:

    ‘Mňam!’ Tento recept ma inšpiroval k príprave vlastného hovädzieho vývaru! Všetky tieto čerstvé bylinky dodajú jedlu špeciálny rozmer chuti. Teším sa na varenie aj s rodinou.

  8. "PohodovýDník" píše:

    “Recept je úžasný! Každý krok je jasne vysvetlený a verím, že aj ja ho zvládnem bez problémov. Už mám doma všetky ingrediencie a plánujem ho pripraviť cez víkend pre našich priateľov.”

  9. "Maškrtník" píše:

    “Výborný recept na hovädzí vývar! Rád experimentujem s novými receptami a tento ma oslovil najmä svojou jednoduchosťou. Určite ho vyskúšam čoskoro a pozvem aj susedov.”

  10. "Slniečko2023" píše:

    “Hovädzí vývar milujem! Tento návod vyzerá veľmi jednoducho a prístupne. Teším sa, až si pripravím teplú misu plnú chuti počas chladných dní.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *