Dnes sa dobre naje celá rodina.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (poleno, rebro alebo kosti)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredne veľký petržlenový koreň
- 1 stredne veľký paštrnák
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 5-6 vňaťov čerstvého rozmarínu
- 5-6 vňaťov čerstvého tymianu
- 8-10 kŕdľov čiernych korení
- 1 polievková lyžica celých koreňov petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica soli (prípadne podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- voda
Ako uvariť hovädzí vývar?
Postup:
- Hovädzie mäso si opláchnite v studenej vode a vložte do veľkého hrnca. Ak používate kosti, môžete ich predtým krátko prepražiť na panvici, aby sa vývar stal bohatším na chuť.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polovicu a pridáme do hrnca spolu s hovädzím mäsom.
- Mrkvu, petržlenový koreň a paštrnák očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Pridáme ich do hrnca.
- Do hrnca pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku, bobkový list, čerstvý rozmarín a tymian.
- Kŕdľom čiernych korení a koreňom petržlenovej vňate dodáme vývaru hlbokú chuť.
- Pridáme soľ a podľa chuti mleté čierne korenie.
- Všetko zalijeme studenou vodou, ktorá musí pokryť všetky ingrediencie vo vývare.
- Hrnec so zmesou postavíme na sporák, zohrejeme ju na strednom ohni a necháme ju zovrieť.
- Po zovretí príkrytý hrnec prikryjeme polovicou a varíme na miernom ohni zhruba 2 až 3 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a vývar získame chutný a bohatý.
- Po uvarení scedíme vývar cez jemné sitko alebo cez plátno, aby sme oddelili mäso a zeleninu od vývaru. Ak chcete vyvarť lepšiu čistotu, môžete vývar estať cez plátno.
- Hotový vývar využite na prípravu polievky či iných jedál podľa vašej chuti.
Dúfam, že tento detailnejší recept vám pomôže pri príprave chutného a výživného hovädzieho vývaru. Nech sa vám darí v kuchyni! Ak budete mať ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Hovädzí vývar je základným kameňom mnohých jedál a jeho príprava je jednoduchá, hoci si vyžaduje svoj čas. Prinášam vám podrobný návod, ako pripraviť chutný hovädzí vývar.
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzích kostí (napríklad kostí s mäsom, ako je hovädzia noha alebo hrudník)
- 3-4 litre studenej vody
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen (korene)
- 1/2 zeleru
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 3-4 kusy čierneho korenia
- 2-3 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- Kúsok čerstvého tymiánu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava kostí: Predtým, než začnete variť, môžete kosti opražiť v rúre, čo zvýrazní chuť vývaru. Kosti položte na plech a pečte pri 200 °C cca 30-40 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu.
-
Varíme vývar: Vo veľkom hrnci pridajte opečené kosti a zalejte ich studenou vodou. Kosti by mali byť úplne ponorené. Priveďte vodu do varu.
-
Odstraňovanie peni: Keď vývar začne variť, na povrchu sa vytvorí pena. Pomocou lopatky alebo lyžice ju opatrne odstráňte.
-
Pridanie zeleniny: Po odstránení peny pridajte do hrnca očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu (môžete ju nakrájať alebo nechať celú). Takisto pridajte celé strúčiky cesnaku, čierne korenie, bobkové listy a tymián.
-
Dlhé varenie: Znížte teplo a nechajte vývar jemne variť aspoň 3-4 hodiny (pre intenzívnejšiu chuť aj dlhšie), pričom občas skontrolujte, či sa nepripáli a pridajte vodu, ak je to potrebné.
-
Dokončenie: Po dlhom varení skontrolujte chuť vývaru a osolte podľa potreby. Potom vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu do iného hrnca, aby sme odstránili kosti a zeleninu.
-
Chladenie a uskladnenie: Nechajte vývar vychladnúť na izbovú teplotu. Následne ho môžete uložiť do chladničky, kde sa na povrchu vytvorí tuková vrstva, ktorú môžete po vychladnutí odstrániť.
Tipy:
- Hovädzí vývar môžete použiť ako základ na polievky, omáčky, alebo ho konzumovať samostatne.
- Ak máte čas, môžete vývar nechať variť aj cez noc, čím dosiahnete bohatšiu chuť.
- Zvyšné mäso z kostí môžete použiť do iných jedál, napríklad do šalátov alebo sendvičov.
Hovädzí vývar je skvelým zdrojom živín a dodá vám potešenie a teplo v chladných dňoch. Bon Appétit!
Tento recept na hovädzí vývar je fantastický! Všetky ingrediencie sa krásne spoja a výsledok je naozaj chutný. Už sa teším, keď ho vyskúšam s rodinou. Ďakujem za skvelý návod!
Jéj, to vyzerá ako úžasný recept! Mám rada varenie a určite sa do toho pustím. Dúfam, že vývar bude tak dobrý, ako vyzerá. Super tipy na použitie vývaru, ďakujem!
Tento hovädzí vývar bude určite hitom u nás doma! Milujem domáce jedlá a táto kombinácia prísad vyzerá skvelo. Veľmi si cením tento podrobný recept. Nech sa darí aj ostatným v kuchyni!
Wow, tento recept ma nadchol! Tak jednoduché a pritom chutné jedlo pre celú rodinu. Hovädzí vývar je taký lahodný a zahreje v zime. Ďakujem za tipy, určite ich využijem!
Tento recept vyzerá naozaj skvele! Vždy som sa bála robiť vývary, ale s takýmto podrobným návodom to určite zvládnem. Som zvedavá na výsledok a už teraz cítim tú vôňu!
Tak toto je presne to, čo hľadám! Hovädzí vývar je klasika a táto kombinácia surovín sľubuje úžasnú chuť. Určite sa do toho pustím cez víkend, teším sa na rodinné chvíle pri stole.
‘Mňam!’ Tento recept ma inšpiroval k príprave vlastného hovädzieho vývaru! Všetky tieto čerstvé bylinky dodajú jedlu špeciálny rozmer chuti. Teším sa na varenie aj s rodinou.
“Recept je úžasný! Každý krok je jasne vysvetlený a verím, že aj ja ho zvládnem bez problémov. Už mám doma všetky ingrediencie a plánujem ho pripraviť cez víkend pre našich priateľov.”
“Výborný recept na hovädzí vývar! Rád experimentujem s novými receptami a tento ma oslovil najmä svojou jednoduchosťou. Určite ho vyskúšam čoskoro a pozvem aj susedov.”
“Hovädzí vývar milujem! Tento návod vyzerá veľmi jednoducho a prístupne. Teším sa, až si pripravím teplú misu plnú chuti počas chladných dní.”