Ako uvariť kapustnicu

Ako uvariť kapustnicu?

Ak chcete pripraviť kapustnicu, riaďte sa nasledujúcim návodom:

  1. Začnite tým, že si nahromadíte všetky potrebné suroviny:
    • 500 g kyslej kapusty
    • 300 g bravčového mäsa (najvhodnejšie je plece)
    • 200 g klobásy
    • 2 cibuľe
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 zemiaky
    • 2 lyžice oleja alebo masla
    • soľ, mleté čierne korenie a mletá paprika na dochutenie
  2. Kapustu prepláchnite pod prúdom vody a nakrájajte ju na tenké pásiky.
  3. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na menšie kusy. Na rozohriatom oleji alebo masle opražte mäso do zlato-hnedej farby. Následne pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte ich do sklovita.
  4. Pridajte nakrájanú klobásu a pokračujte v opekaní ešte niekoľko minút.
  5. Pridajte nakrájanú kapustu a zemiaky, premiešajte a nechajte mať všetko spolu dusiť zhruba 5 minút.
  6. Postupne pridávajte soľ, mleté čierne korenie a mletú papriku podľa vlastnej chuti. Miešajte a nechajte dusiť ďalších 10 – 15 minút, kým zemiaky nezmäknú a vznikne vám chutná a kyslá kapustnica.
  7. Ak je to potrebné, môžete pridať cukor alebo ocot na úpravu kyslosti podľa vašich preferencií.
  8. Podávajte horúcu a vychutnajte si ju s chlebom alebo houskovými knedľami. Dobrú chuť!

 

Ako uvariť kapustnicu - 2

2) Ako uvariť kapustnicu?

Kapustnica je známa slovenská polievka, ktorá sa obyčajne varí hlavne na Vianoce, no poteší aj v priebehu celej zimy. Základné suroviny predstavujú kyslá kapusta, údené mäso, huby a koreniny. Tu je detailný postup, ako na kapustnicu krok za krokom.

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného mäsa (napríklad údenej slaniny alebo klobásy)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky
  • sušené huby (hríbiky alebo šampiňóny, približne 50 g)
  • 1-2 bobkové listy
  • 5-6 korenín (čierne korenie, nové korenie)
  • 1-2 lyžice sladkej papriky
  • soľ (podľa chuti)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • 2-3 lyžice oleja alebo masla
  • 1 liter vody alebo vývaru

Postup:

  1. Príprava surovín: Sušené huby namočte do teplej vody a nechajte ich aspoň 30 minút napučať. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.

  2. Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrievajte olej či maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Opekajte, kým sa nezpriehľadní. Potom pridajte nakrájané údené mäso a krátko opražte, aby sa uvoľnila jeho chuť.

    Koláč z kokosovej múky

    Koláč z kokosovej múky

    Čítať viac »

  3. Pridanie kapusty a ďalších surovín: K opraženej cibuli a mäsu vložte kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, môžete ju rýchlo prepláchnuť vodou), nakrájané zemiaky, na plátky pokrájané huby a koreniny (bobkový list, čierne korenie a nové korenie).

  4. Dovarenie: Všetko zalejte vodou alebo vývarom, priveďte do varu a následne znížte teplotu. Polievku varte na miernom ohni približne 40-60 minút. Počas varenia občas premiešajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.

  5. Dochutenie: Asi 10 minút pred dokončením pridajte nastrúhaný cesnak a sladkú papriku. Takto kapustnici dodáte ešte viac chuti a vône.

  6. Podávanie: Hotovú kapustnicu servírujte horúcu, najlepšie s čerstvým chlebom alebo knedľami.

Pokiaľ máte radi pálivejšie jedlá, môžete pridať aj trošku pálivej papriky alebo feferónku. Každá rodina má svoj vlastný recept na kapustnicu, a preto sa nebojte experimentovať a prispôsobiť si ju na mieru podľa svojich chutí. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Peťko123 píše:

    Kapustnica je skvelá! Vždy, keď ju pripravujem, cítim sa ako doma. Je to tradičné jedlo a vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne, je úžasná. Odporúčam pridať aj sušené huby pre lepšiu chuť. Určite vyskúšam tento recept!

  2. Kukulka píše:

    Mňam, kapustnica je moja obľúbená polievka! Každý rok ju varíme na Vianoce a je to niečo špeciálne. Myslím si, že táto verzia s klobásou bude ešte lepšia. Teším sa na zimu a na varenie tejto chutnej polievky!

  3. MaťoHráč píše:

    Tento recept na kapustnicu vyzerá fantasticky! Milujem kombináciu kyslej kapusty a údeného mäsa. Je to jedlo plné chuti a tradície. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam uvariť pre rodinu!

  4. SovičkaLásky píše:

    Kapustnica je proste najlepšia! Vždy mi pripomenie domov a rodinné stretnutia. Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Rada pridávam aj trochu pálivej papriky pre extra šmrnc. Dobrú chuť všetkým!

  5. ČertíkZelený píše:

    Wow, tento recept na kapustnicu ma dostal! Milujem tradičné slovenské jedlá a kapustnica patrí medzi moje top obľúbené. S týmto návodom to určite zvládnem aj ja sama! Teším sa na varenie!

  6. PavlínkaMňamka píše:

    Jaj, kapustnica mi vždy zlepší deň! Tento recept je presne taký, aký som hľadala. Vonia to ako sviatky a rodinné stretnutia. Nezabudnem pridať veľa korenia, aby bola ešte chutnejšia.

  7. RoboKuchár píše:

    Skvelý recept na kapustnicu! Veľmi ma potešil tvoj popis prípravy. Milujem variť doma a táto polievka má úžasnú chuť aj arómu. Určite vyskúšam tvoj tip s hubami!

  8. ZuzkaDoma píše:

    ‚Kapustnica? To je láska!‘ Varím ju každoročne a nikdy sa neomrzí! Mám rada variácie s rôznymi druhmi mäsa, ale tento základný recept je dokonalý. Ďakujem za inšpiráciu, už sa teším na novú várku.

  9. [email protected] píše:

    ‚Kapustnica po tvojom? Perfektné!‘ Ako milovník tradičných jedál nemôžem odolať tomuto skvostu slovenskej kuchyne! Hlavne nezabudnúť na čerstvý chlieb – bez toho to jednoducho nejde.

  10. !Janko! píše:

    ‚Joj, toto vyzerá báječne!‘ Kapustnicu robím každý rok počas zimy so svojou babkou a vždy si pamätám jej tajný recept! Určite vyskúšam tvoje rady s koreninami, aby bola ešte chutnejšia.