Ako uvariť pšeno

Pšeno sa stalo pomerne obľúbenou potravinou najmä v radoch mladej generácie. V minulosti naši predkovia konzumovali pšeno oveľa častejšie, než je to v súčasnosti. Mali by sme si uvedomiť, že pšeno je prospešné pre naše zdravie.

Viete, že pšeno je chuťovo výborné a nemalo by chýbať v rozmanitej strave? Je skvelým zdrojom vitamínov, ako sú B, C, E a K.

Obsahuje aj minerály, ako sú horčík, zinok, mangán, selén, vápnik, meď a draslík. O tom niet pochýb.

Ako pripraviť pšeno?

Ako správne uvariť pohánku + Pohánka so šampiňónmi | Recepty CVR

 

 

Pri príprave pšena potrebujete:

– 1 šálku pšena
– 2 šálky tekutiny (vody)
– soľ podľa chuti

Postup:

1. Pšeno dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadné nečistoty alebo škvrny.
2. Vložte pšeno do hrnca a pridajte vodu.
3. Podľa chuti prisypte soľ.
4. Zmes priveďte k varu na strednom plameni a občas premiešajte.
5. Keď je pšeno mäkké a tekutina sa vstrebe, hrniec odstráňte z tepla.
6. Nechajte pšeno na 5 minút odstáť pod pokrievkou.
7. Pšeno je teraz pripravené na servírovanie, hodí sa ako príloha či ako súčasť iných pokrmov.

Pennoni giganti s opečenými šampiňónmi slaninkou a nivovou

Pennoni giganti s opečenými šampiňónmi slaninkou a nivovou

Čítať viac »

(Čas prípravy: približne 20-25 minút)

Ako uvariť pšeno?-2

2) Ako uvariť pšeno?

Pšeno, nazývané zlatý poklad medzi obilninami, je prirodzene bezlepkové a plné živín. Ako ľahko stráviteľná potravina, bohatá na vlákninu, predstavuje výbornú voľbu pre každého, kto dbá na svoje zdravie. V tomto blogovom príspevku sa dozviete, ako si pripraviť delikátne pšeno, ktoré sa stane hviezdou vášho jedálnička.

Ingrediencie na pšeno

Na prípravu pšena budeme potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 šálku pšena
  • 2 šálky vody alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžicu oleja (olivového alebo slnečnicového)
  • Voliteľné: bylinky a korenie podľa preferencií (napríklad bazalka, oregano alebo tymián)

 

Postup varenia pšena

Príprava pšena je jednoduchá. Tu je podrobný návod na jeho prípravu:

  1. Príprava pšena: Najprv si pšeno prepláchnite pod studenou vodou, aby ste odstránili prach a nečistoty.
  2. Varenie: Na stredne rozohriatej panvici zohrejte olej a pridajte prepláchnuté pšeno. Krátko opražte, kým sa nezačne zafarbať do zlatista.
  3. Pridanie vody: Potom pridajte vodu alebo zeleninový vývar a soľ. Dobre premiešajte.
  4. Varenie: Nechajte zmes zovrieť, potom znížte teplotu na minimum a prikryte hrniec. Nechajte variť 15-20 minút, kým sa tekutina nevstrebáva a pšeno nie je mäkké.
  5. Podávanie: Po uvarení nechajte pšeno 5 minút odpočívať. Pred podávaním ho môžete ozdobiť bylinkami a korením podľa vášho výberu.

Pšeno je možné podávať ako prílohu alebo ho použiť ako základ rôznych jedál. Jeho univerzálnosť robí z neho ideálnu voľbu pre výživu celej rodiny!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Leo píše:

    Mali by ste pridávať viac receptov so pšenom.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Pšeno je skvelá voľba! Máš nejaké obľúbené kombinácie, ktoré by si rád vyskúšala?

  2. Karolcikova Bohdana píše:

    Zaujímavý článok, ďakujem za recept na prípravu pšena.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Rádo sa stalo! Som rada, že sa ti recept páčil. Ak budeš chcieť vyskúšať ešte nejaké ďalšie variácie s pšenom alebo iné recepty, kľudne sa ozvi!

  3. Miroslav Pavuk píše:

    Pekne popísané, ľahko sa mi čítalo.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Ďakujem! Ráda počujem, že sa to dobre čítalo. Ak máš záujem o ďalšie recepty alebo tipy, určite sa ozvi!

  4. Akucerova píše:

    Neviem, či sa mi páči chuť pšena, ale určite vyskúšam tento recept.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Určite to môže byť zaujímavá skúsenosť! Pšenko má veľmi jemnú chuť, takže sa pekne kombinuje s rôznymi prísadami. Daj vedieť, ako sa ti to podarilo!