Ako uvariť salko?

Ako dlho treba variť salko, tak aby nezhorklo. Ale aby bolo stále jmené a čo najrýchlejšie. Niektorí z vás ste sa ma pýtali, či je ho možné variť v konzerve a iný ho zase varíte niečo okolo dvoch hodín.
Každý vairiant má výhody a zápor. No dnes si opäť ukážeme ako varím salko ja. A prečo je to tak veľmi jednoduché.

Ako uvariť salko?

Varíme salko zatvorené v konzerve aj dva hodiny a to preto aby nám nezhorklo. A dobre skaramelizovala. Celý postup nájdete tu.

Domáce kondenzované mlieko (Salko), iba z dvoch ingrediencii a (skoro) bez práce - recept

 

Salko, alebo kondenzované mlieko, je obľúbenou ingredienciou v mnohých dezertoch a jedlách. Môžeš si ho pripraviť aj doma, a to veľmi jednoducho. Tu je postup, ako uvariť salko.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (375 g)
  • alebo 1 liter čerstvého plnotučného mlieka
  • 200 g cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava mlieka: Ak sa rozhodneš použiť čerstvé mlieko, nalej ho do hrnca a pridaj cukor. Miešaj na strednom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Varenie: Zníž teplotu a privádzaj mlieko k pomalému varu. Mlieko sa musí variť pomaly, aby sa neprevarilo a neprihorelo. Vždy ho miešaj, aby si predišiel pripáleniu. Ak chceš dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu, môžeš pridať jedlú sódu. Tá pomôže získať hutnejšiu textúru a zafarbí mlieko na svetlohnedú farbu.
  3. Sledovanie konzistencie: Var mlieko približne 1,5 až 2 hodiny, kým nezíska hustejšiu konzistenciu, podobnú tomu, čo poznáme zo salko. Salko by malo byť zlatohnedé a krémové.
  4. Úplné schladenie: Po dovarení prelejte salko do sklenenej nádoby a nechajte ho vychladnúť. Po vychladnutí ho môžeš uchovávať v chladničke.

Tipy:

  • Salko môžeš využiť na prípravu rôznych dezertov, ako sú zákusky, koláče či mäkké plnky do pečiva.
  • Ak chceš skrátiť čas prípravy, môžeš použiť už hotové sladené kondenzované mlieko z obchodu.

Varenie salko doma je jednoduchá a zábavná aktivita, ktorá ti môže priniesť radosť pri pečení a varení. Uži si svoj lahodný výsledok!

2)

Varenie salka, populárneho sladkého kondenzovaného mlieka, je jednoduchý proces, ktorý si môžete doma pripraviť a vychutnať. Saldo sa bežne používa v dezertoch, pečive a iných pochutínach, a jeho prípravu si zamilujete. Tu je návod, ako uvariť salko doma.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (salko)

Nástroje:

  • Hrniec s vodou
  • Rúra alebo sporák
  • Miešacia lyžica
  • Sklo alebo nádoba na skladovanie

Príprava:

  1. Príprava hrnca: Na začiatku si vezmite hrniec a naplňte ho vodou. Množstvo vody by malo byť také, aby zakrylo plechovku so sladeným kondenzovaným mliekom aspoň do polovice.
  2. Varenie plechovky: Otvorte plechovku so sladeným kondenzovaným mliekom. Je dôležité, aby ste plechovku neotvorili úplne – niektorí preferujú variť ju v uzavretom stave, iní ju dávajú do vody aj s otvorom. Pred varením sa uistite, že plechovka je bezpečná na varenie (nie každá plechovka je takto navrhnutá).
  3. Zohriatie vody: Plechovku vložte do vody a zapnite sporák. Vodu priveďte do varu. Ak ste zvolili možnosť variť ju s otvorom, postarajte sa, aby sa do plechovky nedostala voda, čo môže ovplyvniť chuť a textúru.
  4. Varenie: Nechajte plechovku variť na miernom ohni približne 2 až 3 hodiny. Na každých 30 minút skontrolujte, či je plechovka stále potopená vo vode. Ak nie, pridajte viac vody. Varením sa mlieko zmení na lahodný karamelový krém.
  5. Chladenie: Po uplynutí potrebného času opatrne vyberte plechovku z vody pomocou kliešťov alebo mokrého uteráka, pretože bude veľmi horúca. Nechajte plechovku úplne vychladnúť pred jej otvorením.
  6. Skladovanie: Po ochladení si môžete vychutnať salko ako náplň do dezertov alebo ho uzavrieť do sklenených nádob a skladovať v chladničke.

Tipy:

  • Salko môžete ochutiť pridaním vanilkového extraktu alebo iných aromatických látok podľa vašich preferencií.
  • Nezabudnite sledovať, aby sa voda počas varenia nevypárila – to je kľúčom k zabezpečeniu bezpečného varenia.

Dúfame, že vám tento návod pomôže v príprave lahodného salka, ktoré obohatí vaše dezerty a pochutiny. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. ZlatýKocúr píše:

    Varenie salko je fakt super! Mám to rád, keď je krémové a sladké. Nikdy by ma nenapadlo variť ho tak dlho. Určite to vyskúšam, lebo chutí skvele do koláčov a dezertov. Vďaka za tipy!

  2. JasnýMesiac píše:

    Wow, ja som nevedel, že varenie salko môže byť také jednoduché! Znie to ako zábava a výsledok bude určite lahodný. Teším sa na pečenie koláčov s vlastným salkom. Určite to skúsim doma!

  3. Mimi123 píše:

    Ďakujem za návod! Varenie salka sa mi zdalo zložité, ale teraz viem, že je to jednoduché. Určite sa pustím do toho a pripravím si ho aj na dezerty pre rodinu. Bude to paráda!

  4. VeselýBobo píše:

    Super článok! Vždy som chcel vedieť, ako si pripraviť salko doma. Teraz už viem, že stačí len pár ingrediencií a čas. Teším sa na nové recepty s týmto lahodným sladkým mliekom!

  5. RadosťZKoláča píše:

    Tento návod na varenie salka ma nadchol! Mám rád sladkosti a verím, že domáce salko bude najlepšie. Ešte si k tomu pripravím nejaký skvelý koláčik a budem mať radosť z pečenia!

  6. Slniečko123 píše:

    Fajn návod na varenie salka! Nikdy by som nepovedal, že je to také jednoduché. Už sa teším, ako si ho pripravím na víkend pre rodinku. Dúfam, že všetkým zachutí!

  7. KreatívnyMarek píše:

    …mňam! Tento recept vyzerá skvele! Varím rád a teraz mám nový tip na sladké mlieko do mojich obľúbených dezertov. Ďakujem za podelenie sa o tieto super informácie!

  8. _SladkýDezert_ píše:

    …parádny návod! Nevedel som, že varenie salka je taká zábava a jednoduché zároveň. Teším sa na ten lahodný výsledok vo svojich obľúbených zákuskoch.

  9. _FunkyDino_ píše:

    Skvelý článok o varení salka! Myslím si, že si doma pripravím niečo špeciálne pre seba aj pre priateľov počas víkendu. Salko dodáva úžasnú chuť každému dezertu.

  10. JasnáHviezda píše:

    Tento recept ma veľmi zaujal! Varím rada a milujem skúšať nové veci v kuchyni. Určite vyskúšam variť salko podľa vášho postupu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *