Ako uvariť zeleninovú polievku

Ako uvariť zeleninovú polievku?

Ak plánujete pripraviť zeleninovú polievku, riadte sa týmto jednoduchým návodom:

Zeleninová Polievka

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na malé kocky
  • 2 mrkvy, nasekané na tenučké plátky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na malé kocky
  • 1/2 červenej papriky, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, chopané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčín (alebo čerstvého paradajkového pretlaku)
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa potreby
  • čerstvá petržlenová vňať

 

Akým spôsobom pripraviť zeleninovú polievku?

Postup:

  1. Na stredne veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednom plameni.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju približne 5 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
  3. Pridajte mrkvu, zeler, papriku a cesnak. Restujte ešte 5 minút a občas premiešajte.
  4. Do hrnca vložte zeleninový vývar, konzervované rajčiny (alebo paradajkový pretlak) a oregano. Dovarte až k bodu varu.
  5. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  6. Vytvorte si vlastné pravidlá dávkovania, ktoré vám umožnia rýchlo a jednoducho upraviť ochutenie podľa potreby.
  7. Hotovú polievku podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Ako uvariť zeleninovú polievku - 2

Ako pripraviť cappuccino?

Ako pripraviť cappuccino?

Čítať viac »

2) Ako uvariť zeleninovú polievku?

Ingrediencie:

  • 2 mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Zelené fazuľky (môže byť aj mrazené) – približne 100 g
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • Soľ a čierne korenie podľa potreby
  • Olivový olej
  • Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať alebo tymián) na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Najprv dôkladne umyte všetku zeleninu. Mrkvu, zeler, petržlen a zemiak očistite a nakrájajte na malé kocky. Pri krájaní cibuli si navlhčite nôž – bude to ľahšie.

  2. Smaženie cibule: V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja. Keď je olej horúci, pridajte nasekanú cibuľu a restujte, kým nezačne sklovatieť (približne 3-4 minúty). Potom pridajte cesnak a restujte ešte asi 30 sekúnd.

  3. Pridávanie zeleniny: Do hrnca vložte nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a zemiak. Všetko dobre premiešajte a restujte ešte približne 5 minút, aby sa zelenina jemne opražila.

  4. Pridanie vývaru: Ďalej pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Keď začne variť, znížte teplotu a varte na slabučkom ohni asi 20-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.

  5. Pridanie fazúľ: Na posledných 5-10 minút pred ukončením varenia pridajte zelené fazuľky. Ochuťte zeleninovú polievku soľou a čiernym korením podľa potreby.

  6. Servírovanie: Polievku pred podávaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami. Najlepšie chutí teplá, s čerstvým chlebom alebo pečivom.

A to je všetko! Pripravili ste si jednoduchú a chutnú zeleninovú polievku, ktorá je nielen zdravá, ale aj povzbudzujúca. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Avatar of Ivan Ivan píše:

    Táto zeleninová polievka mi podľa tohto receptu veľmi zachutila. Hoc som ju robil prvýkrat hneď sa vydarila. Ďakujemn za nápad.