Ako uvariť zeleninovú polievku?

Ak chcete uvariť zeleninovú polievku, nasledujte tento jednoduchý recept:

Zeleninová Polievka

Suroviny:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 mrkvy, nakrájané na tenké plátky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 1/2 červenej papriky, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 400 g konzervovaných pomidorov (alebo čerstvého paradajkového pretlaku)
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať

 

Ako uvariť zeleninovú polievku?

Postup:

  1. Na stredne veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni.
  2. Pridajte cibuľu a dusíme ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nestane sa ružovou.
  3. Pridajte mrkvu, zeler, papriku a cesnak. Dusíme 5 minút, občas premiešajte.
  4. Pridajte zeleninový vývar, konzervované pomidory (alebo paradajkový pretlak) a oregano. Privedieme k varu.
  5. Znížte teplotu a nechajte polievku vrieť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  6. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Hotovú polievku servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Nech sa Vám chutí!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 mrkvy
  • 1 zeler (stonka)
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Zelené fazuľky (môže byť aj mrazené) – približne 100 g
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej
  • Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať alebo tymián) na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Najskôr si umyjeme všetku zeleninu. Mrkvu, zeler, petržlen a zemiak očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.

  2. Smaženie cibule: V hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja. Keď je olej horúci, pridáme nasekanú cibuľu a smažíme ju, kým nezosklovatí (približne 3-4 minúty). Potom pridáme cesnak a smažíme ešte ďalších 30 sekúnd.

  3. Pridanie zeleniny: Do hrnca pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a zemiak. Všetko spolu miešame a restujeme ešte asi 5 minút, aby sa zelenina trochu opražila.

  4. Pridanie vývaru: Následne pridáme zeleninový vývar (alebo vodu) a privedieme k varu. Po dosiahnutí varu znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.

  5. Pridanie fazúľ: Na posledných 5-10 minút pred koncom varenia pridáme zelené fazuľky. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

  6. Servírovanie: Polievku môžeme pred podávaním ozdobiť čerstvými bylinkami. Najlepšie chutí teplá, so čerstvým chlebom alebo pečivom.

A to je všetko! Vytvorili ste si jednoduchú a chutnú zeleninovú polievku, ktorá je nielen zdravá, ale aj povzbudzujúca. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Ivan píše:

    Táto zeleninová polievka mi podľa tohto receptu veľmi zachutila. Hoc som ju robil prvýkrat hneď sa vydarila. Ďakujemn za nápad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *