Ak chcete uvariť zeleninovú polievku, nasledujte tento jednoduchý recept:
Zeleninová Polievka
Suroviny:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na tenké plátky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 1/2 červenej papriky, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 400 g konzervovaných pomidorov (alebo čerstvého paradajkového pretlaku)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať
Ako uvariť zeleninovú polievku?
Postup:
- Na stredne veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a dusíme ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nestane sa ružovou.
- Pridajte mrkvu, zeler, papriku a cesnak. Dusíme 5 minút, občas premiešajte.
- Pridajte zeleninový vývar, konzervované pomidory (alebo paradajkový pretlak) a oregano. Privedieme k varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievku vrieť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Hotovú polievku servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Nech sa Vám chutí!
2)
Ingrediencie:
- 2 mrkvy
- 1 zeler (stonka)
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Zelené fazuľky (môže byť aj mrazené) – približne 100 g
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať alebo tymián) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny: Najskôr si umyjeme všetku zeleninu. Mrkvu, zeler, petržlen a zemiak očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
-
Smaženie cibule: V hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja. Keď je olej horúci, pridáme nasekanú cibuľu a smažíme ju, kým nezosklovatí (približne 3-4 minúty). Potom pridáme cesnak a smažíme ešte ďalších 30 sekúnd.
-
Pridanie zeleniny: Do hrnca pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a zemiak. Všetko spolu miešame a restujeme ešte asi 5 minút, aby sa zelenina trochu opražila.
-
Pridanie vývaru: Následne pridáme zeleninový vývar (alebo vodu) a privedieme k varu. Po dosiahnutí varu znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie fazúľ: Na posledných 5-10 minút pred koncom varenia pridáme zelené fazuľky. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Polievku môžeme pred podávaním ozdobiť čerstvými bylinkami. Najlepšie chutí teplá, so čerstvým chlebom alebo pečivom.
A to je všetko! Vytvorili ste si jednoduchú a chutnú zeleninovú polievku, ktorá je nielen zdravá, ale aj povzbudzujúca. Dobrú chuť!
Táto zeleninová polievka mi podľa tohto receptu veľmi zachutila. Hoc som ju robil prvýkrat hneď sa vydarila. Ďakujemn za nápad.