Ako uvariť zeleninovú polievku?
Ak plánujete pripraviť zeleninovú polievku, riadte sa týmto jednoduchým návodom:
Zeleninová Polievka
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kocky
- 2 mrkvy, nasekané na tenučké plátky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na malé kocky
- 1/2 červenej papriky, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, chopané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 400 g konzervovaných rajčín (alebo čerstvého paradajkového pretlaku)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- soľ a korenie podľa potreby
- čerstvá petržlenová vňať
Akým spôsobom pripraviť zeleninovú polievku?
Postup:
- Na stredne veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednom plameni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju približne 5 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte mrkvu, zeler, papriku a cesnak. Restujte ešte 5 minút a občas premiešajte.
- Do hrnca vložte zeleninový vývar, konzervované rajčiny (alebo paradajkový pretlak) a oregano. Dovarte až k bodu varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Vytvorte si vlastné pravidlá dávkovania, ktoré vám umožnia rýchlo a jednoducho upraviť ochutenie podľa potreby.
- Hotovú polievku podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Ako uvariť zeleninovú polievku?
Ingrediencie:
- 2 mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Zelené fazuľky (môže byť aj mrazené) – približne 100 g
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- Soľ a čierne korenie podľa potreby
- Olivový olej
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlenová vňať alebo tymián) na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Najprv dôkladne umyte všetku zeleninu. Mrkvu, zeler, petržlen a zemiak očistite a nakrájajte na malé kocky. Pri krájaní cibuli si navlhčite nôž – bude to ľahšie.
-
Smaženie cibule: V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja. Keď je olej horúci, pridajte nasekanú cibuľu a restujte, kým nezačne sklovatieť (približne 3-4 minúty). Potom pridajte cesnak a restujte ešte asi 30 sekúnd.
-
Pridávanie zeleniny: Do hrnca vložte nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a zemiak. Všetko dobre premiešajte a restujte ešte približne 5 minút, aby sa zelenina jemne opražila.
-
Pridanie vývaru: Ďalej pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Keď začne variť, znížte teplotu a varte na slabučkom ohni asi 20-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie fazúľ: Na posledných 5-10 minút pred ukončením varenia pridajte zelené fazuľky. Ochuťte zeleninovú polievku soľou a čiernym korením podľa potreby.
-
Servírovanie: Polievku pred podávaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami. Najlepšie chutí teplá, s čerstvým chlebom alebo pečivom.
A to je všetko! Pripravili ste si jednoduchú a chutnú zeleninovú polievku, ktorá je nielen zdravá, ale aj povzbudzujúca. Dobrú chuť!
Táto zeleninová polievka mi podľa tohto receptu veľmi zachutila. Hoc som ju robil prvýkrat hneď sa vydarila. Ďakujemn za nápad.