Ako zavárať jahody aby sa nepokazili? Tu musíte hlavne splniť hygienické postupy. A teda aby boli fľašky čisté a ideálne aj starilizované. To dosiahhnete v rúre pri 120 stupňoch no mžete aj pridať teplotu. A taktiež dávajte zdravé jahody do fľaštičiek. Musíte každú jahodu skontrolovať.
Potrebujete:
– 1 kg čerstvých jahôd
– 500 g cukru
– 1 citrón
– sterilizované poháre na zaváranie
Ako zavárať jahody aby sa nepokazili?
Postup:
1. Jahody dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Do hrnca dajte nakrájané jahody, cukor a šťavu z jedného citróna.
3. Pomaly ohrejte zmes na miernom ohni, nechajte cukor rozpustiť a varíme asi 5 minút.
4. Pridajte do zmesi citrónovú kôru na zjemnenie chuti a varíme ešte ďalších 5 minút.
5. Hotové jahody nalejte do sterilizovaných pohárov, zalejte vzniklým sirupom a zatvorte vekom. Obrátte poháre a nechajte vychladnúť.
6. Následne uložte jahody na tmavé a chladné miesto.
Týmto spôsobom zavarané jahody by mali vydržať v chladničke niekoľko mesiacov. Užívajte si ich samostatne alebo ako prísadu k rôznym dezertom!