Ako zavárať rajčiny?

Ak chcete zavárať rajčiny, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Pripravte si dostatočné množstvo čerstvých rajčín. Môžete si vybrať z rôznych odrôd, napríklad štíhle cherry rajčiny alebo veľké plné paradajky.
  2. Rajčiny dôkladne opláchnite v studenej vode a osušte ich.
  3. Sterilizujte poháre a ich viečka. Môžete to urobiť buď v horúcej vode alebo v rúre. Uistite sa, že sú čisté a suché.
  4. Rajčiny nakrájajte na polovice, štvrtiny alebo na menšie kúsky, podľa vlastnej preferencie.
  5. Vkladajte rajčiny do sterilizovaných pohárov, nechávajte dostatočný voľný priestor na vrcholný výlev. Dodržiavajte hygienu a uistite sa, že ruky a nástroje sú čisté.
  6. Pripravte si nálev alebo marinádu na zaváranie, ak chcete. Môžete použiť octový nálev, zeleninový šťavu alebo iné ingrediencie podľa vášho výberu. Skúste experimentovať s rôznymi chutí a arómami.
  7. Zalejte rajčiny v pohároch marinádou alebo nálevom, takmer až po okraj. Uistite sa, že rajčiny sú dobre pokryté tekutinou.
  8. Uzavrite poháre tesne viečkami. Dbajte na to, aby boli viečka v dobrom stave a tesne zapnuté.
  9. Pripravte si hrniec dostatočne veľký na zaváranie. Poháre s rajčinami umiestnite do hrnca a zabezpečte ich stabilným postavením.
  10. Naplňte hrniec vodou tak, aby poháre boli pokryté aspoň o 2,5 cm. Potom hrniec postavte na sporák alebo ohňový zdroj.
  11. Zahrejte vodu v hrnci na mierny oheň a nechajte ju variť sa. Rajčiny sa budú zavárať počas teplého procesu.
  12. Doba zavárania rajčín závisí od veľkosti a typu rajčín, takže sledujte ich stav. Väčšinou trvá zaváranie rajčín medzi 10 a 20 minút.
  13. Po uvarí požadovanú dobu, vypnite oheň a odstráňte hrniec z tepla. Nechajte poháre v hrnci chladnúť po dobu asi 5-10 minút.
  14. Potom opatrne vyberte poháre z hrnca a nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
  15. Skontrolujte, či sú viečka dobre uzavreté a hermeticky tesné. Ak niektorý z pohárov nie je dobre uzavretý, skladujte ho v chladničke a spotrebujte čo najskôr.

 

Ako zavárať rajčiny?

Zaváranie rajčín je skvelý spôsob, ako uchovať ich chuť a výživové hodnoty na dlhé mesiace. Tu je jednoduchý postup, ako na to:

Potrebné suroviny:

  • Čerstvé rajčiny (najlepšie z domácej záhrady)
  • Soľ
  • Cukor (podľa chuti)
  • Kyselina citrónová alebo ocot (pre zabezpečenie acidity)
  • Prázdne sklenené poháre s viečkami

Príprava:

  1. Výber rajčín: Vyberte si zrelé, ale pevné rajčiny. Vyhnite sa poškodeným alebo prezretým kusom.

  2. Umývanie: Rajčiny dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a pesticídy.

  3. Blanšírovanie: Môžete zvoliť blanšírovanie, ktoré uľahčí odstránenie šupky. Rajčiny na 30 sekúnd ponorte do vriacej vody a potom ich preneste do studenej vody. Šupky pôjdu jednoduchšie dolu.

  4. Príprava pohárov: Sklenené poháre a viečka dôkladne umyte. Najlepšie je ich sterilizovať – môžete ich vložiť do vriacej vody alebo ich umyť v umývačke na riad na vysokú teplotu.

Zaváranie rajčín:

  1. Plnenie pohárov: Rajčiny nakrájajte na plátky alebo štvrtky podľa vašich preferencií. Naplňte pripravené poháre rajčinami, pričom nechajte asi 1 cm voľného miesta na vrchu.

  2. Pridanie prísad: Do každého pohára pridajte štipku soli, trochu cukru a podľa chuti kyselinu citrónovú alebo ocot. Tým zabezpečíte ich dlhšiu trvanlivosť a zvýraznite chuť.

  3. Utesnenie pohárov: Poháre dôkladne uzavrite viečkami. Uistite sa, že sú pevne zatvorené, aby sa zabránilo prieniku vzduchu.

Varenie:

  1. Uloženie pohárov do hrnca: Poháre položte do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby boli potopené minimálne do polovice. Pridajte aj utierku na dno hrnca, aby ste zabránili prasknutiu pohárov.

  2. Varenie: Priveďte vodu do varu a varte rajčiny približne 30-40 minút. Doba varenia závisí od veľkosti pohárov – menšie poháre potrebujú kratší čas a väčšie dlhší.

  3. Chladenie: Po uvarení opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na čistom povrchu. S kontrolou tesnenia – stred víka by mal byť zasúknutý.

Skladovanie:

Uchovávajte zavárané rajčiny na chladnom a tmavom mieste, ideálne pri teplote medzi 10-15 °C. Po otvorení pohára skladujte v chlade a spotrebujte do niekoľkých dní.

Týmto spôsobom si môžete užívať chuť čerstvých rajčín po celý rok!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Zaváranie rajčín znie veľmi jednoducho! Určite vyskúšam tento recept, pretože milujem rajčiny. Je to skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť na zimu. Ďakujem za tipy!

  2. JankoHrac píše:

    Tento článok je super! Nikdy som nevedel, ako správne zavárať rajčiny. Určite sa do toho pustím a urobím si vlastné zásoby. Všetci by mali vyskúšať túto metódu!

  3. Slniečko88 píše:

    To je úžasné! Rajčiny sú moje obľúbené a zaváranie im dodá ešte lepšiu chuť. Tento postup je jasný a jednoduchý, určite sa podľa neho riadim. Ďakujem za zdieľanie!

  4. KocurKrysa píše:

    Skvelý článok o zaváraní rajčín! Veľmi sa teším na to, že si môžem pripraviť svoje vlastné chutné poháre na zimu. Mám rád všetky tipy, ktoré ste poskytli!

  5. ZelenyZajac píše:

    Tento návod na zaváranie rajčín ma veľmi inšpiroval! Myslím, že to bude skvelá činnosť pre celú rodinu. Užite si úžasnú chuť domácich rajčín aj počas zimy!

  6. RybkaLena píše:

    Ďakujem za fantastický návod na zaváranie rajčín! Milujem domácu kuchyňu a tento recept určite vyskúšam. Nemôžem sa dočkať, až budem mať poháre plné chutných rajčín!

  7. DinoDino píše:

    ‘Wau!’ Aké užitočné informácie o zaváraní rajčín! Som nadšený, že môžem využiť tieto tipy a pripraviť si zásoby na zimu. Tieto chutné pokrmy sa mi určite podarí.

  8. 'Bubko' píše:

    ‘Wow’ aké úžasné rady ohľadom zavárania! Milujem chutné veci na zimu a toto je presne to, čo potrebujem. Teším sa na domáce paradajky po celý rok!

  9. 'Radoslav007' píše:

    ‘Super’ návod! Zaváranie rajčín nikdy nebolo jednoduchšie. Veľmi ma potešil tento článok a určite ho odporučím aj svojim priateľom.

  10. 'MiaHlava' píše:

    ‘Veľa šťastia!’ s touto skvelou činnosťou – zaváraním rajčín! Vďaka za tipy, určite to skúsim doma so svojou rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *