Ako pripraviť zavárané šalátové uhorky? Verím, že nielen mňa zaujíma, ako ich urobiť chutnejšie ako sused. Napadlo mi, prečo ich neupraviť o niečo pikantnejšie či výraznejšie kyslé. Možno to bude tým správnym riešením. Musím však podotknúť, že tradičný recept je stále skvelou voľbou.
Na zaváranie šalátových uhorkov budete potrebovať:
– 1 kg čerstvých uhorkov
– 1 liter tekutiny
– 2 čajové lyžičky soli
– 1 polievkovú lyžicu cukru
– 2 polievkové lyžice octu
– korenie podľa chuti
– strúčiky cesnaku
Postup pri zaváraní šalátových uhorkov
Návod:
1. Uhorky dôkladne umyte a nakrájajte ich na tenké krúžky alebo kocky, podľa toho, čo preferujete.
2. V hrnci zohrievajte vodu a pridajte do nej soľ, cukor, ocot, korenie a rozdrvený cesnak. Nechajte zmes priviesť do varu.
3. Pridajte nakrájané uhorky do hrnca a varte približne 5-10 minút, kým sa nezačnú zjemňovať.
4. Uvarené uhorky prelejte do predpripravených sterilizovaných pohárov spoločne s nálevom a dôkladne ich uzavrite.
5. Poháre zabaľte do utierky a nechajte ich vychladnúť.
Tieto chutné uhorky môžete uchovávať v chladničke a podávať ako prílohu k pokrmom alebo si ich vychutnať samostatne. Prajem dobrú chuť!
2) Ako zavárať šalátové uhorky?
Zaváranie šalátových uhorkov je zvykom, ktorý si mnoho rodín uchováva dlhé roky. Tento proces nielenže zachováva autentickú chuť uhorky, ale tiež vnáša zaujímavé variácie do vášho jedálnička. Pozrime sa, ako na to jednoducho a efektívne.
Aké prísady sú potrebné na zaváranie
Pred začatím zavárania si pripravte tieto základné zložky: šalátové uhorky, ocot, soľ, cukor, korenia (napríklad korenie, bobkový list a senovka) a samozrejme sklenené nádoby na uchovávanie.
Postup zavárania šalátových uhorkov
Na začiatku si umyte uhorky a nakrájajte ich na plátky alebo štvrťky, ak to preferujete. V hrnci pripravte nálev z vody, octu a cukru. Tento nálev varte, pokiaľ sa všetky ingrediencie dôkladne nerozpustia. Následne pridajte korenie podľa vlastnej chuti.
Keď je nálev hotový, prejdite k plneniu sklenených nádob. Do každého pohára pridajte vrstvu uhorky a zalejte pripraveným nálevom. Uistite sa, že sú uhorky úplne ponorené, aby sa predišlo nežiaducim zmenám chuti alebo fermentácii. Na záver pevne uzavrite viečka a sterilizujte v horúcej vode.
Po sterilizácii je nevyhnutné nechať uhorky vychladnúť. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste. Po približne 4-6 týždňoch sú pripravené na ochutnanie. Podávajte ich ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám alebo ich využívajte v rôznych receptoch. Vychutnajte si chuť domácich zaváraných šalátových uhorkov!