Americké lievance so slaninkou sú výbornou voľbou pre lahodný raňajkový zážitok. Tu je jednoduchý a chutný recept:
Potrebujete:
- 1 šálka múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička cukru
- 3/4 šálky mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 plátky slaniny
- javorový sirup (na dochutenie)
Americké lievance so slaninkou
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ a cukor.
- V samostatnej miske vymiešajte mlieko, vajíčko a vanilkový extrakt.
- Pomaly pridávajte mliečnu zmes k suchej zmesi, miešajte do hladka. Ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
- Na grilovacej panvici orestujte slaninu, kým nie je krásne krehká. Odložte na tanier a nechajte si ju na servírovanie.
- Do panvice s tukom zo slaniny nalejte lyžicu cesta pre každú lievancu. Pečte ich až do chvíle, kým sa na povrchu neobjavia bublinky a okraje nie sú pevnejšie.
- Otočte lievance a pečte druhú stranu, kým sa nezlatia.
- Po upečení servírujte lievance s opečenou slaninou a polejte ich javorovým sirupom.
Môžete ich ozdobiť čerstvými ovocnými plodmi, praženými orieškami alebo ďalším sirupom podľa chuti.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na lievance:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 1 veľké vajce
- 1 šálka mlieka
- 2 lyžice roztopeného masla alebo rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
Na slaninku:
- 200 g slaninky
Postup:
-
Príprava slaninky:
- Na panvici na strednom ohni opečte slaninku, kým nebude chrumkavá. Potom ju vyberte a položte na papierovú utierku, aby sa odsať prebytočný tuk.
-
Príprava cesta na lievance:
- V miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V inej miske vyšľahajte vajce, mlieko, roztopené maslo a vanilkový extrakt (ak používate).
- Mokré ingrediencie postupne pridávajte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí. Pozor, aby ste cesto neprešľahali – stačí, ak budú v ceste menšie hrudky.
-
Smaženie lievancov:
- Na panvici, kde ste opekli slaninku, môžete použiť zvyšný tuk alebo pridať trošku masla. Zohrejte panvicu na strednom ohni.
- Na panvicu naneste cesto (približne 1/4 šálky na jeden lievanec). Počkáte, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky (asi 2-3 minúty).
- Potom otočte lievanec a smažte ešte ďalšie 2-3 minúty, kým nebude zlatistý.
-
Servírovanie:
- Lievance môžete podávať teplé, ozdobené chrumkavou slaninkou. Môžete pridať aj javorový sirup, med alebo čerstvé ovocie podľa chuti.