Avokádová pomazánka niekým milovaná inými zase nenávidená. Nie každý si zamiloval avokádo v jeho surovej podobe. No stačí menšia úprava v podobe pomazánky a s avokáda sa stane chutný pokrm.
Ideálna pomazánka, ktorú môžete jesť na raňajky ale aj olovranť či večeru. Nepokazíte nič ak ju budete podávať svojím hosťom. Je skevlá a jej výhoda v jednoduchosti prípravy.
Recept na avokádovú pomazánku:
Potrebujeme:
– 2 avokáda
– 1 limetka
– 1 strúčik cesnaku
– olivový olej
– soľ a korenie
Postup:
1. Avokádo rozkrojíme, vyberieme jadro a mäso z neho vyšľaháme vidličkou do misy.
2. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, šťavu z limetky, soľ a korenie podľa chuti.
3. Všetko dobre premiešame a postupne pridávame olivový olej, až kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
4. Pomazánku môžeme podávať na chlebe, pečive alebo ako dip k zeleninovým paláčinkám.
Dobrú chuť!
2) Avokádová pomazánka s maslom
Potrebujeme:
– 2 avokáda
– 2 polievkové lyžice masla
– citrónovú šťavu
– soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Avokáda olúpeme a vyberieme dužinu do misky.
2. Pridáme maslo a roztlačíme avokádo vidličkou, kým nevznikne hladká zmes.
3. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.
4. Dobré, zdravé a chutné avokádové maslo je pripravené na namazanie na chlieb alebo toasty.
Dobrú chuť!
3) Avokádová pomazánka s cesnakom
Potrebujeme:
– 2 avokáda
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 citrón
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Avokáda nakrojíme na polovicu, vybrúsime dužinu a pretlačíme vidličkou do misy.
2. Cesnak olúpeme a pretlačíme cez lis na cesnak alebo jemne nakrájame.
3. Pridáme cesnak k avokádu a premiešame.
4. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti.
5. Pomazánku môžeme ešte pridať korenie alebo bylinky podľa vlastnej chuti.
6. Podávame na chlebe, do tortilly alebo k zeleninovým palacinkám.
Dobrú chuť!
4) Avokádová pomazánka s cottage
Suroviny:
– 1 veľký zrelý avokádo
– 100 g cottage syra
– 1 strúčik cesnaku
– 1 polievková lyžica olivového oleja
– šťava z polovice citróna
– soľ, korenie
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Avokádo rozkrojte na polovicu, odstráňte jadro a mäso vyšľahajte villačkou v miske na hladký krém.
2. Pridajte cottage syr a dobre premiešajte.
3. Pridajte olivový olej, šťavu z citróna, roztlačený cesnak a premiešajte.
4. Osolte a okoreňte podľa chuti.
5. Pomazánku podávajte ozdobenú nastrúhaným korením a petržlenovou vňaťou.
6. Podávajte na čerstvom chlebe alebo so sušenými plackami.
Dobrú chuť!
5) Avokádová pomazánka s vajcom
Suroviny:
– 1 zrelý avokádo
– 2 vajcia
– soľ
– čierne korenie
– chlieb na servírovanie
Postup:
1. Vložte vajcia do hrnca s vriacou vodou a varte ich po dobu približne 10 minút. Potom ich zlejte do studeného vody a olúpte.
2. Avokádo rozrežte na polovicu a vyberte pecku. Mäsité časti avokáda vytlačte do misy a jemne rozmixujte vidličkou.
3. Pridajte uvarené vajcia a ďalej rozmixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
4. Dochutite soľou a čiernym korením podľa chuti.
5. Avokádovú pomazánku servírujte na chlebe a podávajte ako chutnú a zdravú raňajku alebo občerstvenie. Dobrú chuť!
6) Avokádová pomazánka s lučinou
Avokádová pomazánka s lučinou je lahodná a zdravá alternatíva k bežným pomazánkam. Na prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 2 avokádá
– 100 g lučiny
– 1 strúčik cesnaku
– citrónová šťava
– soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Avokádá zbavte jadierka a mäsa vydrviť vidličkou do hladka.
2. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a citrónovú šťavu. Dochutite soľou a korením.
3. Lučinu nakrájajte na malé kúsky a pridajte ju k avokádovej zmesi. Dôkladne premiešajte.
4. Pomazánku môžete podávať na čerstvom chlebíku alebo krábacej placke.
Táto avokádová pomazánka s lučinou je ideálnou voľbou na svačinu alebo ako chutná príloha k jedlám. Skúste ju určite vyskúšať a užite si jej osviežujúcu chuť!
7) Avokádová pomazánka s paradajkami
Potrebujeme:
– 1 avokádo
– 1 paradajka
– 1 strúčik cesnaku
– 1 PL citrónovej šťavy
– soľ, čierne korenie
– čerstvá nasekaná petržlenová vňať
Postup:
1. Avokádo olúpeme, vyberieme jadro a pretlačíme ho vidličkou do misy.
2. Paradajku očistíme a nakrájame na malé kocky.
3. Strúčik cesnaku olúpeme a jemne nasekáme.
4. Do pretlačeného avokáda pridáme nakrájanú paradajku, cesnak, citrónovú šťavu a premiešame.
5. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
6. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a ešte raz premiešame.
7. Avokádovú pomazánku podávame na chlebíku alebo topinke. Dobrú chuť!
8) Avokádová pomazánka s nivou
Na prípravu avokádovej pomazánky s nivou budeme potrebovať tieto suroviny:
– 2 zrelé avokáda
– 100 g krémovej nivy
– 1 strúčik cesnaku
– 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
– soľ a korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy:
1. Avokáda rozkrojíme na polovicu a odstránime kôstku. Mäso z avokád vyberieme lyžičkou do mixéra.
2. Pridáme nivy, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou a korením.
3. Všetky ingrediencie dôkladne rozmixujeme do hladka.
4. Avokádovú pomazánku preložíme do misky a podávame s prílohou alebo čerstvým pečivom. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravená avokádová pomazánka s nivou je výborná ako rýchly a lahodný snack, ale tiež ako príloha k rôznym jedlám. Dobrú chuť!
9) Avokádová pomazánka s tuniakom
Na prípravu avokádovej pomazánky s tuniakom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 1 avokádo
– 1 konzerva tuniaka v oleji
– 1 citrón
– soľ a korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy:
1. Avokádo rozkrojte na polovicu, odstráňte kôstku a mäslo vytlačte do misky.
2. Pridajte do misky tuniaka so šťavou z konzervy.
3. Pridajte šťavu z citróna a do misky pridajte soľ a korenie podľa chuti.
4. Všetky ingrediencie dobre premiešajte, aby sa vytvorila hladká pomazánka.
5. Nakoniec primiešajte nasekanú petržlenovú vňať a nechajte pomazánku vychladnúť v chladničke.
6. Avokádová pomazánka s tuniakom je skvelá na chlebíku, alebo ju môžete použiť aj ako nátierku na pečivo.
Dobrú chuť!
10) Avokádová pomazánka s mascarpone
Na avokádovú pomazánku s mascarpone budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
– 1 zrelé avokádo
– 100 g mascarpone
– šťava z polovice citróna
– soľ a korenie podľa chuti
– čerstvo nasekaná petržlenová vňať
Postup:
1. Avokádo rozkrojíme, odstránime jadro a mäso nakrájame na menšie kúsky.
2. V miske rozmixujeme avokádo do hladkej konzistencie.
3. Pridáme mascarpone a premiešame, až kým sa dobre nekombinujú.
4. Pridáme šťavu z citróna, soľ, korenie a petržlenovú vňať a znovu premiešame.
5. Pomazánku podávame na grilovanom chlebe alebo pečive.
Tento recept je skvelý ako chuťová pomazánka na raňajky, obed či večeru. Dobrú chuť!
Tak čo poviete?
Chutila vám táto pomazánka? Ja si ju pripravujem dosť často a u nás v kuchyni má svoje miesto.
Nezvyčajná pomazánka v našich končinách no za to vážne skvelá.