Maďarský guláš

Maďarský guláš je tradičné maďarské jedlo, ktoré sa stalo obľúbené po celom svete. Tento výživný a chutný pokrm sa pripravuje z mäsa, cibule, papriky a zemiakov. Dnes si pripravíme mojích sedem vairántm receptu ktoré si rozhdodne ako ja zamilujete.

Tu je recept na prípravu maďarského gulášu:

Suroviny:
– 500 g hovädzieho mäsa (prednostne plece)
– 2 veľké cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice papriky
– 1 lyžica mletej rasce
– 2 veľké zemiaky
– 1 pohár paradajkovej šťavy
– soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
– olej na smaženie

Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a cibuľu nakrájame na drobné kúsky.
2. Na panvici rozpustíme olej a opečieme na ňom mäso, pridáme cibuľu a orestujeme dozlatista.
3. Pridáme cesnak, papriku, rasca, soľ, korenie a červenú papriku.
4. Zalejeme paradajkovou šťavou a necháme dusiť asi 30 minút.
5. Medzitým zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s mäsom a necháme variť ďalších 30-40 minút, kým sa zemiaky neuvária.
6. Na záver môžeme guláš dochutiť soľou a korením podľa chuti.

Podávame so zemiakovým knedlíkom alebo cestovinami. Dobrú chuť!

 

Maďarský guľáš s knedľou
Maďarský guľáš s knedľou

2) Maďarský guľáš s knedľou

Na prípravu maďarského gulášu s knedľou budete potrebovať tieto ingrediencie:

Na guláš:
– 500 g hovädzieho mäsa na guláš
– 2 veľké cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, korenie
– olej na smaženie

Na knedľu:
– 300 g hladkej múky
– 200 ml vlažnej vody
– soľ

Postup:

1. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak nasekáme, papriku a paradajky nakrájame na kúsky.

2. V hrnci rozpustíme olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho.

3. Pridáme mletú papriku, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Pridáme kocky papriky a paradajok a necháme variť do mäsa zmäkne.

4. Medzitým si pripravíme cesto na knedľu. V miske zmiešame múku, soľ a vlažnú vodu a vypracujeme hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valček a dáme ho variť do vriacej osolenej vody. Varíme približne 20 minút.

5. Keď je guláš hotový a mäso mäkké, podávame ho s nakrájanou knedľou. Podávame horúce.

Maďarský guláš s knedľou je vynikajúce jedlo, ktoré si určite obľúbite. Dobrú chuť!

 

VIDEO RECEPT na maďarský guláš

3) Maďarský guláš s ryžou

Neviem či niekomu bude chutiť guľáš s ryžou ale aj to je možnosť, ako si sprestriť jedálniček.

Ingrediencie:
– 500g hovädzie mäso na guláš
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžica mletej papriky
– soľ, čierne korenie
– 500g zemiakov
– 1 konzerva paradajkových krúp
– 200ml hovädzieho vývaru
– 200g ryže

Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a cibuľu pokrájame na drobné kúsky. Papriky očistíme a nakrájame na prúžky.
2. Na oleji orestujeme cibuľu dozlatista a pridáme mäso. Orestujeme zo všetkých strán a pridáme nakrájanú papriku.
3. Pridáme nasekaný cesnak, sladkú papriku a mletú papriku. Zalejeme hovädzím vývarom a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút.
4. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme do gulášu. Prilejeme paradajkové krúpy a dusíme ďalších 20 minút.
5. Na záver ochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale. Podávame s maďarským gulášom. Dobrú chuť!

 

Maďarský guláš s cestovinou
Maďarský guláš s cestovinou

4) Maďarský guláš s cestovinou

Na prípravu maďarského gulášu s cestovinou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
– 2 cibule nakrájané na drobné kúsky
– 2 strúčiky cesnaku nasekané
– 2 červené papriky nakrájané na kocky
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 500 ml hovädzieho vývaru
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 200 g cestovín podľa vašej preferencie (napr. cestoviny farfalle)

Postup:

1. Na rozohriatej panvici orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme mäso a opražíme ho z každej strany. Pridáme nakrájané papriky a necháme opražiť.

2. Pridáme sladkú a mletú červenú papriku, soľ a korenie. Podlejeme hovädzím vývarom a pridáme paradajkový pretlak. AK nemáte hovädzí vývar, tak psotačí aj bujón. Premiešame a dusíme pod pokrievkou približne 1,5 hodiny alebo kým mäso nie je mäkké.

3. V druhom hrnci uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale. Môžete osoliť o trošku viac ako ste zvyknutý. Po uvarení ich sceďte.

4. Hotový guláš servírujeme s uvarenými cestovinami. Podávame teplé a môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prajem dobrú chuť!

 

Maďarský guláš s lečom
Maďarský guláš s lečom

5) Maďarský guľáš s lečom

Na prípravu maďarského gulášu s lečom budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 500g hovädzieho mäsa na guláš
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– soľ, čierne korenie
– 1 paprika na dochutenie
– 1 plechovka kukurice
– 1 plechovka nakrájaných paradajok
– 1 pohár leča
– voda

Postup:

1. Mäso nakrájame na menšie kúsky a osolíme.
2. Na oleji opražíme nasekanú cibuľu a cesnak.
3. Pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán.
4. Pridáme mletú sladkú aj červenú papriku a orestujeme ju.
5. Pridáme nakrájanú papriku, paradajky, kukuricu a nakrájané paradajky.
6. Podlejeme vodou tak, aby sa všetky ingrediencie zakryli.
7. Pridáme lečo a necháme variť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
8. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a papriku na dochutenie.
9. Podávame s pečivom alebo knedľou.

Dobrú chuť!

 

Pikantný hovädzí guláš s haluškami 🍴 | Marcel Ihnačák | Kuchyňa Lidla

6) Maďarský guláš s haluškami

To práve poctivé je buď knedľ alebo halušky.

Ingrediencie:
– 500 g hovädzie mäso (nakrájané na kocky)
– 2 cibule (nasekané na drobné kúsky)
– 2 strúčiky cesnaku (nasekané na drobné kúsky)
– 2 lyžice korenia
– 2 lyžice mletej papriky
– 1 lyžica soli
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– 1 lyžica rascepu
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 väčšia mrkva (nasekaná na malé kúsky)
– 1 zelená paprika (nasekaná na malé kúsky)
– 1 paradajka (nasekaná na malé kúsky)
– 1 konzerva paradajkových krúp
– 200 ml hovädzieho vývaru
– 200 g halušiek

Postup:
1. Na rozpálenom hrnci si opražíme cibuľu a cesnak na oleji, pridáme korenie, mletú papriku, rascepu a mletú červenú papriku. Zamiešame dobre a necháme orestovať.
2. Pridáme nakrájané mäso a opražíme dozlatista. Potom pridáme múku a dobre premiešame.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu, zelenú papriku, paradajku a paradajkový krúp. Zalejeme hovädzím vývarom a necháme dusiť na miernom ohni asi 1 hodinu, prípadne až kým mäso nie je mäkké.
4. Na konci pridáme halušky a necháme variť ešte 10 – 15 minút, kým nie sú hotové.
5. Podávame teplé, posypané bylinkami podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

Maďarský guláš s knedľou z diviny
Maďarský guláš s knedľou z diviny

7) Maďarský guláš s knedľou z diviny

Na maďarský guláš s knedľou z diviny budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na guláš:
– 500 g diviny
– 2 cibule nakrájané na drobné kúsky
– 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžička mletej červenej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– trochu oleja na opraženie

Na knedľu:
– 200 g diviny
– 200 g zemiakov
– 200 g hrubej múky
– soľ

Postup:
1. Na začiatok si pripravíme mäso. V hrnci s trochou oleja opražíme cibuľu a cesnak, potom pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán.
2. Pridáme sladkú a mletú červenú papriku, soľ, korenie a zalijeme vodou. Prikryté dusíme na miernom ohni, až kým mäso nebude mäkké.
3. Zatiaľ pripravíme knedľu. Divinu a zemiaky uvaríme vo vode soľou, zalejeme avar, scedíme a necháme vychladnúť.
4. Vychladnutú divinu a zemiaky najemno nasekáme a premiešame s múkou, soľou a trochou vody, aby sme vytvorili hladké cesto.
5. Z cesta uformujeme knedle a vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme približne 20 – 30 minút, kým nevyplávajú na povrch.
6. Guláš servírujeme s varenou knedľou a môžeme ozdobiť kúskami cesnaku alebo petržlenovej vňate.

Prajem dobrú chuť!

Similar Posts

6 Comments

  1. Nino píše:

    Pravý a poctivý tak ako to milujeme celá rodina.
    Najme ak príde švagor, čo je za ma´ďarska a ten robí ten najlepší.

  2. Baro píše:

    Maďarský guľáš sa nedá poakziť ničím a nikým. Je to tak jednduchý recept, že to až bolí.

  3. Bibka píše:

    Ďakujem za opíšrne recepty, ktoré idú vážne do hĺbky a pomáhaju mi pri varení.
    Nemáš, nemáš takto pekne napísaný len jeden recept.
    Máš ich viac že áno?

  4. Šanta píše:

    Ja ho zahuscujem najme lečom, ktoré dávam hneď k cibuli.
    A neskôr ak je riedky alebo ho chcel viac, tak popražený chlebík.
    Ten rozdvím a povarím trocha v guľáši.

  5. Maťo píše:

    Poctivé a jak hovoríme na východe “fajné”.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *