Pečený bôčik

Pečený bôčik na osem spôsobov, ktoré sme si ako rodina po celé generácie zamilovali.
Bôčik spolu pripravíme tak, aby nebol príliž tuhý a suchý. Podstata správnej prípravy je v prepečení a chuti.

Osobne moja obľäbená vairanta receptu je bôčik na mede a prípadne aj na jablkách. No tieto dve recepty sa dajú spojiť do jedného. Vyskúšajte obe, odporúčam.

Ukážme si prvý recept..

Pečený bôčik

Ingrediencie:
– 1 kg bôčika
– soľ
– mleté čierne korenie
– cesnak
– majoránka
– olej
– voda

Postup:
1. Bôčik premývame pod tečúcou vodou a osušíme utierkou z oboch strán.
2. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a pridáme nasekaný cesnak. Môžete aj pretlačiť.
3. Do rozpáleného oleja pridáme bôčik a orestujeme na všetkých stranách, aby sa nám stiahol a spravil vy menší výpek.
4. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a majoránku a zalejeme vodou.
5. Znížime teplotu a necháme bôčik dusiť pod pokrievkou, až kým nebude mäkký. Nezabudnite variť pomalšie. Nemusíte ho rozvariť a hlavne postupne môžete soliť a koreniť. Pred koncom ho môžete natrhať na menši kúsky alebo nakrájať. Pri ňom sa vytvroý štava / omáčka
6. Môžeme podávať s dusenými zemiakmi alebo šalátom. Dobrú chuť prajem.

 

Pečený bôčik s kyslou kapustou
Pečený bôčik s kyslou kapustou

2) Pečený bôčik s kyslou kapustou

Na túto pripravu bôčika som si nachystala tieto ingrediencie:

– 1 kg bôčika
– 1 kg kyslej kapusty
– 2 cibule
– 2 lyžice bravčového oleja
– soľ
– mleté čierne korenie
– mletá červená paprika
– trochu octu
– trochu múky (na zahustenie omáčky)

Postup:

1. Bôčik umyte, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Približne 1 centimeter alebo 1,5 centimetra. Je to na vás.

2. V hrnci rozohrejte olej a opekajte bôčik z oboch strán, aby sa pekne zazlatil.

3. Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a pridajte k bôčiku. Opekajte, kým cibuľa nezjemnie. To môže trvať aj 20 minút. Závisí aj od veľkosti bôčika.

4. Kyslú kapustu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, aby sa z nej vypláchli prebytočné kyseliny. Potom pridajte do hrnca k bôčiku a cibuľe.

5. Pridajte soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku podľa chuti. Premiešajte a pridajte trochu octu pre správnu kyslosť.

6. Pridajte trochu múky a všetko dôkladne premiešajte, aby sa omáčka zahustila.

7. Dajte pokryvku na hrniec a dusíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút, kým sa mäso a kapusta zmäknú.

8. Podávajte teplé s chlebom alebo knedľou.

Dúfam, že si túto lahodnú pochúťku vychutnáte!

 

Extra chrumkavý pečený bôčik | Super crispy pork belly

 

3) Pečený bôčik s ryžou

Táto varianta prípravy je u nás najobľúbenejšia. Milujú ju deti tak isto aj manžel.

Na prípravu pečeného bôčika s ryžou budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 500g bôčika
– 1 šálka ryže
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 rajčiny
– 1 paprika
– olej
– soľ, korenie, mletá paprika, rasca
– 1 pohár zeleninového vývaru

Postup:

1. Bôčik očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a opražíme na panvici s trochou oleja dozlatista. Potom odstavíme z ohňa a dame na bok.

2. Na panvici s trochou oleja opražíme nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú papriku a rajčiny a dusíme asi 5 až 7 minút.

3. Pridáme opláchnutú ryžu a smažíme ju spolu so zeleninou asi 2 minúty.

4. Postupne prilievame zeleninový vývar a za stáleho miešania dusíme, kým ryža nezmäkne.

5. Do ryže pridáme opražený bôčik a premiešame. Dochutíme soľou, korením, mletou paprikou a rascou podľa chuti.

6. Dáme do pekáča a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 40 minút, kým ryža úplne neuprí.

Podávame hneď keď je mäsko teplé. Základom je jemné mäsko a dobre pripravená ryža.

 

 

4) Pečený bôčik s červenou kapustou

Na prípravu pečeného bôčika s červenou kapustou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1 kg bôčika
– 1 veľká hlava červenej kapusty
– 2 cibule
– 2 – 3 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica rascepu
– soľ, čierne korenie, mletá paprika, mletý kmín podľa chuti
– olej na vyprážanie

Postup:

1. Bôčik si najskôr opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ho kuchynskou utierkou. Potom ho osoľte, okoreňte mletým korením a mletou paprikou z oboch strán.

2. Na rozohriatom oleji opečte bôčik z oboch strán dozlatista. Potom ho vložte do pekáča a dajte stranou.

3. Červenú kapustu si očistite, nakrájajte na tenké pásiky a spolu s nakrájanou cibuľou a cesnakom orestujte na oleji. Okoreňte rascom, soľou, korením a duseným kmínom.

4. Restovanú červenú kapustu následne položte na vrch bôčika, pridajte malé množstvo vody do pekáča a priklopte ho a nechajte pečať v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 1,5 hodiny.

5. Po upečení nechajte bôčik s červenou kapustou ešte chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na tenké plátky a podávajte s dusenou ryžou alebo zemiakmi.

Tento recept na pečený bôčik s červenou kapustou je bohatý na arómy a chutí a určite poteší vaše chuťové buňky. Dobrú chuť!

 

 

5) Pečený bôčik s plnkou

Na prípravu pečeného bôčika s domácou plnkou, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

– 1 kg bôčika
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 1 cibuľa, nasekaná
– 1 lyžica masla
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 pohár bieleho vína
– 1 hrnček mäsovej vývar
– 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
– 2 lyžice medu
– 1 lyžica horčice
– 1 lyžica worcestershire omáčky
– 1 lyžica sójovej omáčky
– 1 lyžica mletého korenia
– 1 lyžička mletej červenej papriky
– 1 lyžička mletej kurkumy

Postup:

1. Predhrejte rúru na 180 °C.

2. Bôčik dobre opláchnite a osušte utierkou. Na povrchu urobte viacero hlbokých rezov a vložte do nich nasekaný cesnak. Osoľte a okoreňte čierným korením. Ideálnbe je ak použijete mleté korenie,

3. V hrnci rozpálte maslo a olivový olej. Orestujte na ňom cibuľu, kým nebude mäkká. Pridajte bôčik a opečte z oboch strán, kým sa nestiahne a troška aj zhedne.

4. Do hrnca pridajte biele víno, mäsový vývar, rozmarín, med, horčicu, worcestershire omáčku, sójovú omáčku, mleté korenie, mletú červenú papriku a kurkumu. Nechajte zmes zovrieť a potom znížte teplotu.

5. Bôčik zabaľte do alobalu a vložte do rúry. Pečieme 1,5 až 2 hodiny, pravidelne ho obmieňajte a polievajte výpekom.

6. Po upečení nechajte bôčik chvíľku odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Tento recept na pečený bôčik s plnkou je trochu náročnejší, ale určite stojí za to! Výsledkom bude lahodné jedlo, ktoré si určite obľúbite. Dobrú chuť!

 

Pečený bôčik s cesnakom
Pečený bôčik s cesnakom

6) Pečený bôčik s cesnakom

Na prípravu pečeného bôčika s cesnakom budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1kg bôčika
– 4 strúčiky cesnaku
– soľ a korenie podľa chuti
– olivový olej
– čerstvý rozmarín a tymián

Postup:

1. Predohrejeme rúru na 180°C.

2. Bôčik opláchneme a osušíme. Potom ho narežeme na plátky asi 2 cm hrubé.

3. Na plechu vyloženom pečiacim papierom rozložíme plátky bôčika a posypeme ich soľou, korením a nastrúhaným cesnakom.

4. Nakoniec podľa chuti pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom a tymiánom.

5. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút, prípadne až kým nie sú bôčiky pekne zlatisto hnedej farby.

6. Po upečení necháme bôčik odpočívať niekoľko minút, aby mohol pretiecť svoje šťavy a aromaty.

7. Podávame napríklad s čerstvým pečivom, zemiakovým zemiakovým, alebo akýmkoľvek šalátom.

Tento recept na pečený bôčik s cesnakom je skvelým spôsobom, ako si pochutiť na kvalitnej a chutnej mäsovej pochúťke. Dúfam, že si ho vyskúšate a bude vám chutiť!

 

Vepřový bůček - delikatesa, kterou zvládne každý doma | Jednoduchý recept a návod | Mistr Málek

7) Pečený bôčik s medom

Toto je úplne iný level receptu. Med dodá mäsu oveľa lepšiu chuť a varím že recept si zamilujete.

Na prípravu pečeného bôčika s medom budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1 kg bôčika
– 3 polievkové lyžice medu
– soľ a korenie podľa chuti
– 4 strúčiky cesnaku
– 1 cibuľa
– 1 pohár vody
– olej na pečenie

Postup:

1. Bôčik si opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ho odkvapkať. Potom si ho osolte a okoreňte podľa chuti.

2. V mixéri si pripravte marinádu z medu, nasekaného cesnaku a nasekanej cibule. Pridajte vodu a premiešajte.

3. Vložte bôčik do misky a zalejte ho marinádou. Nechajte ho odležať minimálne hodinu v chladničke, ideálne aj cez noc, aby sa mohli chute pekne preniknúť do mäsa.

4. Po dobrej marinácii vyberte bôčik z misky a položte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Pridajte trochu oleja na plech, aby sa bôčik nepripálil.

5. Pečte bôčik vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 1,5 hodiny. Po pol hodine pečenia zalievajte bôčik marinádou, aby sa nevysušil.

6. Po upečení nechajte bôčik trochu vychladnúť a potom ho nakrájajte na tenké plátky. Podávajte s prílohou podľa vášho výberu, napríklad so zemiakovým šalátom alebo pečenou zeleninou.

Takto pripravený pečený bôčik s medom bude lahodným a chutným jedlom, ktoré si určite obľúbite. Skvelá voľba pre každú príležitosť! Dobrú chuť!

 

8) Pečený bôčik s jablkami

Ingrediencie:
– 1 kg bôčika
– 4 veľké jablká
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, majoránka
– 200 ml vývaru (voda s zeleninovým kockou)
– 3 lyžice oleja

Postup:
1. Bôčik umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky.
2. Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké krúžky.
3. Cibuľu aj cesnak olúpeme a nakrájame na drobno.
4. V miske zmiešame soľ, korenie, papriku a majoránku.
5. Bôčik osolíme a okoreníme z obidvoch strán.
6. Na panvici rozpustíme olej a zozlatíme na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak.
7. Pridáme bôčik a opečieme z obidvoch strán dozlatista.
8. Do pekáča vložíme polovicu bôčika, navrstvíme krúžky jabĺk a zalejeme vývarom.
9. Na vrch položíme zvyšnú časť bôčika.
10. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 1,5 hodiny, pravidelne podlievame vývarom.

Tento pečený bôčik s jablkami je skvelou voľbou pre rodinného obed alebo večeru. Pokrm je bohatý na chute, šťavnatý a mäkký. Doprajte si ho s prílohou podľa vlastného výberu a užite si lahodnú výnimočnú chuť. Dobrú chuť!

Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob - Recept
Kuracie maso s ananasom na cinsky sposob

Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob. Rýchy recept za pár minút hotový. Recept pre žačiatočníkov ale aj úplných amatérov. Vyprážané ..

Recipe Ingredients:

Editor's Rating:
5

Similar Posts

10 Comments

  1. Mira píše:

    Pečený bôčik je to najlepšie čo môže byť, no len keby som hu nemusela pripravivať tak často. Muž je na tom zývislý.

  2. Vika píše:

    Mirka môjh ho tiež obľúbuje ale netrápim sa s tým toľko.
    On fat zje všetko a tiež miluje variť.

  3. Biba píše:

    Pečiem aj štyri hodiny pri nízkej teplote a to tak aby sa nevysušil a dobre je.
    Zje sa ako blesk.

  4. kika píše:

    Dnes ho robím po prvýkrat podľa tvojho receptu.
    Dúfam, že mi to vyjde. Kika

  5. Ria píše:

    Dovolím si zanechať komentár..
    Skvelé recepty. Lucia prekonávaš sa každým dňom. SKvelé chutné a pekné recepty.

  6. Nina píše:

    Marinujem ho predtým alebo ho dobre opeprým a zaparikujem. Buď len len paprike alebo v paprikovej paste.
    Takže ho stačí pekne zabaiť a nechať v alobale cez noc.
    Takže mäsko lepšie nasiakne chuť papriky. A bôčik je tým lepší a lepší.
    Chutí všetkým a nikdy neostane na viac.

  7. Nataša píše:

    Bibka ja to pripravujem presne tak isto. A výsledok je podobný.
    Ale niekdy na konci pridám rúru a odkryjem bôčik. Tak dosiahnem chrimakvý alebo zlatistý povrch.
    Ideálny ako z amerických filmoch.

  8. Monika píše:

    Vyskúšam ho pripraviť ako ty píšeš.
    Jedna otázka..
    Nespečia sa mi tá paste pri zatiahnutí mäso na panvici?
    Alebo ho robíš v omáčke či v rúre?
    Ďakujem.

  9. Vlado píše:

    Ja ho pripravujem tak ako je napísané v 4 recepte.

  10. Dávid píše:

    Ešte som ho nikdy nerobil no vyzerá, fakt skvele.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *