Tu je jednoduchý recept na bazové lievance s fotkami:
Suroviny:
- 300 g hladkej múky
- 1 balíček sušenej droždie (7 g)
- 250 ml mlieka
- 1 lyžička cukru
- štipka soli
- 2 vajcia
- 2 lyžice oleja
Bazové lievance (fotorecept) – recept
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- V hrnci zohrejte mlieko, aby bolo teplé, ale nie horúce. Potom do mlieka pridajte droždie a nechajte približne 5 minút kvasiť, kým sa nevytvoria peničky.
- Do misky s múkou pridajte kvásek z mlieka a 1 vajce. Začnite miešať, postupne pridávajte mlieko a obsahu miešajte, až kým nedostanete hladké cesto.
- Cesto nechajte odpočívať prikryté utierkou na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Počas vykysnutia cesta si pripravte fritovací hrniec alebo hlbokú panvicu s olejom na strednej teplote.
- Do cesta pridajte vajce a olej a premiešajte, až sa všetky prísady spoja.
- Vrhnite lyžicu cesta do rozohriateho oleja a vytvarujte lievance. Opekajte ich z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé.
- Vyberajte lievance z oleja a nechajte ich odkvapkať na papierovom uteráku.
- Lievance môžete podávať s obľúbeným posypom, medom, džemom či čokoládovou polevou.
Dobrú chuť! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať.