Bezlepková ciabatta je skvelou alternatívou pre tých, ktorí dodržiavajú diétu bez lepku. Tento taliansky špecialita je známa svojou ľahkým charakterom, vzdušnou konzistenciou a chrumkavou kôrkou. Tu je návod na prípravu bezlepkovej ciabatty:
Ingrediencie:
- 400 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, kukuričnej alebo zemiakovej)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička instantného droždia
- 300 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
Bezlepková ciabatta
Príprava:
- V veľkej mise skombinujte bezlepkovú múku, soľ a cukor.
- Pridajte instantné droždie a dobre premiešajte.
- Do zmesi pridajte teplú vodu a olivový olej a všetko dôkladne premiešajte, až kým nevznikne homogénne cesto.
- Cesto presuňte na pomúčenú plochu a hnetite ho približne 5-10 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Položte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto opäť premiešajte, aby ste odstránili prebytočný vzduch.
- Umiestnite cesto na plech vyložený pečiacim papierom a vytvarujte ho do dlhého tvaru, pripomínajúceho písmeno „I“.
- Zakryte cesto utierkou a nechajte ho ešte 30 minút kysnúť.
- Medzitým si predhrejte rúru na 220 °C.
- Pred pečením môžete na povrchu cesto prerezať, aby sa počas pečenia krásne rozpadlo.
- Pečte ciabattu približne 20-25 minút, alebo kým nemá zlatohnedú kôrku a pri poklepaní znie dutým zvukom.
- Pred podávaním nechajte ciabattu vychladnúť na mriežke.
Bezlepková ciabatta sa skvele hodí na konzumáciu samostatne, alebo ju môžete použiť na prípravu sendvičov či obložených chlebíčkov. Dobrú chuť!
2) Bezlepková ciabatta
Ingrediencie:
- 500 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže, kukurice a zemiakov)
- 400 ml vody (teplej, nie horúcej)
- 2 PL olivového oleja
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička jablčného octu alebo citrónovej šťavy
Postup:
-
Príprava cesta:
- V menšej miske zmiešajte teplú vodu s cukrom a sušeným droždím. Nechajte stáť 5-10 minút, kým sa nevytvorí pena na povrchu, čo signalizuje, že droždie je činné.
-
Miešanie ingrediencií:
- V veľkej miske skombinujte bezlepkovú múku a soľ. Do tejto zmesi pridajte aktívne droždie, olivový olej a jablčný ocot. Rukou alebo mixérom s hákom na cesto miešajte všetky ingrediencie, kým nevznikne hladké cesto. Cesto bude o niečo redšie ako tradičné pšeničné cesto.
-
Kysnutie:
- Zakryte misu…s cestom zakrytou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, kým sa jeho objem nezvýši. Cesto by malo byť nadýchané a jemné.
-
Tvarovanie:
- Po vykysnutí posypte pracovnú plochu bezlepkovou múkou. Opatrne vyberte cesto a položte ho na pracovnú plochu. Formujte cesto do obdĺžnikového tvaru, avšak snažte sa nenarušiť vzduchové bubliny vnútri cesta.
-
Druhé kysnutie:
- Preložte cesto na plech s papierom na pečenie a zakryte ho utierkou. Nechajte odpočívať ešte 30-45 minút.
-
Pečenie:
- Predtým, než začnete piecť, predhrejte rúru na 220 °C (430 °F). Ak si prajete, môžete do rúry vložiť misku s vodou, aby sa vytvorila para, čo napomôže pri pečení.
- Pečte ciabattu 25-30 minút, kým nezozlatne a nebude mať na povrchu chrumkavú kôrku.
-
Chladenie:
- Po upečení nechajte ciabattu vychladnúť na mriežke. Pred krájaním ju nechajte oddychovať aspoň 30 minút, aby sa vlhkosť uvoľnila.
Podávanie:
Bezlepkovú ciabattu sa najlepšie podáva čerstvú s olivovým olejom, bylinkovým maslom alebo ako prílohu k polievkam a šalátom.
Prajem dobrú chuť!