Bezlepková ciabatta

Bezlepková ciabatta je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu. Táto talianska klasika je známa svojou ľahkosťou, vzdušnou štruktúrou a chrumkavou korou. Tu je recept na prípravu bezlepkovej ciabatty:

Suroviny:

  • 400 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže, kukuričného škrobu alebo zemiakového škrobu)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička instantného droždia
  • 300 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

 

Bezlepková ciabatta

Postup:

  1. V veľkej mise zmiešajte bezlepkovú múku, soľ a cukor.
  2. Pridajte instantné droždie a premiešajte.
  3. Pridajte teplú vodu a olivový olej a premiešajte, kým nevznikne husté cesto.
  4. Cesto prestavte na pomúčenú dosku a hniesťte ho asi 5-10 minút, kým nebude hladké a pružné.
  5. Vráťte cesto späť do misky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým sa zdvojnásobí objem.
  6. Po vykysnutí cesto znovu premiešajte, aby ste vyrazili z neho všetok prebytočný vzduch.
  7. Cesto prestavte na plech vyložený pečiacim papierom a vytvarujte z neho dlhý bochník v tvare písmena “I”.
  8. Prikryte cesto utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  9. Medzitým predhrejte rúru na 220 °C.
  10. Pred pečením ciabatty môžete nožom na povrchu vytvoriť niekoľko zarezov, aby chlieb krásne popraskal počas pečenia.
  11. Pečte ciabattu asi 20-25 minút, alebo kým nemá zlatavú kôrku a zvuk dutia pri poklepaní.
  12. Nechajte ciabattu vychladnúť na mriežke pred podávaním.

Môžete si vychutnať bezlepkovú ciabattu samotnú, alebo ju použiť na prípravu sendvičov alebo obložených chlebíčkov. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže, kukurice a zemiakov)
  • 400 ml vody (teplej, nie horúcej)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička jablčného octu alebo citrónovej šťavy

Postup:

  1. Príprava cesto:

    • V malej miske zmiešajte teplú vodu s cukrom a sušeným droždím. Nechajte zmes 5-10 minút stáť, kým sa nevytvorí pena na povrchu, čo naznačuje, že droždie je aktívne.
  2. Miešanie ingrediencií:

    • V veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku a soľ. Pridajte do nej aktívne droždie, olivový olej a jablčný ocot. Rukou alebo mixérom s hákom na cesto miešajte všetky ingrediencie, kým sa nevytvorí hladké cesto. Cesto bude trochu redšie ako tradičné pšeničné cesto.
  3. Kysnutie:

    • Zakryte misu s cestom čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým sa objem nezväčší. Cesto musí byť vzdušné a ľahké.
  4. Tvarovanie:

    • Po vykysnutí si posypte pracovnú plochu bezlepkovou múkou. Opatrne vyberte cesto a preložte ho na pracovnú plochu. Tvarujte cesto do obdĺžnikového tvaru, ale snažte sa nenarušiť vzduchové bubliny vo vnútri cesta.
  5. Druhé kysnutie:

    • Preložte cesto na plech vyložený papierom na pečenie a zakryte ho utierkou. Nechajte stáť ešte 30-45 minút.
  6. Pečenie:

    • Pred pečením predhrejte rúru na 220 °C (430 °F). Ak chcete, môžete do rúry umiestniť misu s vodou, aby sa vytvorila para, čo pomôže pri pečení.
    • Pečte ciabattu 25-30 minút do zlatohnedej farby a zvonka chrumkavej kôrky.
  7. Chladenie:

    • Po upečení nechajte ciabattu vychladnúť na mriežke. Nechajte ju aspoň 30 minút pred krájaním, aby sa uvoľnila vlhkosť.

Podávanie:

Podávajte bezlepkovú ciabattu čerstvú s olivovým olejom, bylinkovým maslom alebo ako prílohu k polievkam a šalátom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *