Máte rád(a) kaiserky, ale potrebujete bezlepkovú variantu? Nemusíte sa obávať, mám pre vás skvelý recept na bezlepkové kaiserky. Stačí nasledovať nasledujúci postup:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, quinová)
- 1 lyžička xantanovej gumy (pomáha zlepšiť textúru)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička instantného kvasu
- 250 ml teplej vody
- 2 lyžice oleja
- 1 vajce
Bezlepkové kaiserky
Príprava:
- Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, xantanovú gumu, soľ, cukor a instantný kvas.
- Pridajte teplú vodu, olej a vajce. Dobrze premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Cesto vyložte na pomúčený povrch a hniesťte asi 5 minút, kým nie je elastické a hladké.
- Vytvorte z cesta valčeky a spojte ich do kruhu, vytvorte tak typický tvar kaiserky.
- Položte kaiserky na plech vyložený pečiacim papierom a prikryte ich čistou utierkou. Nechajte ich kysnúť asi 1 hodinu, až kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Troubu predhrejte na 200 °C.
- Kaiserky dajte piecť do vyhriatej trúby na 15-20 minút, až kým nie sú zlatavo-hnedé a dobre prepečené.
- Po upečení nechajte kaiserky vychladnúť a potom si ich môžete vychutnať s obľúbeným náplňovým zložením.
Dúfam, že si bezlepkové kaiserky vychutnáte!