Gratinované zemiaky bez smotany

Potrebujete:

  • 4 stredne veľké zemiaky, olúpané a na tenké plátky nakrájané
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka strúhaného syra (napr. ementál, cheddar alebo gouda)
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Strúhanka (na posypanie)

 

Gratinované zemiaky bez smotany

Postup:

  1. Zahrejte rúru na 180°C.
  2. Na panvici na strednom ohni rozohrejte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
  3. Pridajte tenké plátky zemiakov a krátko ich restujte, až sa začnú mierne sťahovať.
  4. Zmiešajte mlieko a kurací vývar a pridajte ich do zemiakov v panvici. Nechajte variť asi 5-7 minút, kým sa zemiaky zmäknú.
  5. Ochutnajte zemiaky soľou a čiernym korením.
  6. Do zemiakov primiešajte polovicu množstva strúhaného syra.
  7. Zmiešajte polovicu množstva strúhaného syra s trochou strúhanky a potom touto zmesou posypte povrch zemiakov.
  8. Gratinované zemiaky vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, kým sa povrch nezrumení a zemiaky sú dokonale mäkké.
  9. Po upečení nechajte chvíľu odpočinúť pred podávaním.

Toto je len základný recept, takže môžete experimentovať s rôznymi druhmi syra a pridať ďalšie ingrediencie podľa vašich preferencií. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *