Potrebujete:
- 4 stredne veľké zemiaky, olúpané a na tenké plátky nakrájané
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka strúhaného syra (napr. ementál, cheddar alebo gouda)
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Strúhanka (na posypanie)
Gratinované zemiaky bez smotany
Postup:
- Zahrejte rúru na 180°C.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte tenké plátky zemiakov a krátko ich restujte, až sa začnú mierne sťahovať.
- Zmiešajte mlieko a kurací vývar a pridajte ich do zemiakov v panvici. Nechajte variť asi 5-7 minút, kým sa zemiaky zmäknú.
- Ochutnajte zemiaky soľou a čiernym korením.
- Do zemiakov primiešajte polovicu množstva strúhaného syra.
- Zmiešajte polovicu množstva strúhaného syra s trochou strúhanky a potom touto zmesou posypte povrch zemiakov.
- Gratinované zemiaky vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, kým sa povrch nezrumení a zemiaky sú dokonale mäkké.
- Po upečení nechajte chvíľu odpočinúť pred podávaním.
Toto je len základný recept, takže môžete experimentovať s rôznymi druhmi syra a pridať ďalšie ingrediencie podľa vašich preferencií. Dobrú chuť!