Bezlepkové kapustníky sú chutné placky, ktoré neobsahujú lepok a sú tak vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 300 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, pohánková)
- 1 vajce
- 200 ml mlieka (možno použiť aj rastlinné mlieko)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého kmínu
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej na smaženie
Bezlepkové kapustníky
Postup:
- Najprv si pripravte základné cesto. Väčšej miske zmiešajte bezlepkovú múku, vajce, mlieko, soľ a kmín. Dobre premiešajte, kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
- Potom sa pripravte na náplň. Nakrájajte kapustu na tenké prúžky, cibuľu a cesnak na jemno.
- Na panvici si rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnedne. Potom pridajte nakrájanú kapustu a smažte asi 5-7 minút, kým kapusta zmäkne.
- Zmes kapusty, cibule a cesnaku potom pridajte do cesta a dobre premiešajte.
- Na panvici si rozohrejte olej a lyžicou naberte menšie porcie cesta, ktoré premiestnite na panvicu a rozotlačte do tvaru placky.
- Smažte kapustníky z oboch strán do zlatista, kým nie sú krehké a dobre prepečené.
- Hotové bezlepkové kapustníky môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu alebo zelenine.
Dobrú chuť!
2)
Bezlepkové kapustníky sú obľúbeným pokrmom, ktorý ocení najmä tá časť populácie, ktorá sa musí vyhýbať lepku. Tieto chutné a výživné koláče sú vyrobené z kapusty a bezlepkových ingredientov, čo z nich robí skvelú alternatívu pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou na lepok.
Na prípravu bezlepkových kapustníkov budete potrebovať čerstvú bielu alebo červenú kapustu, ktorú môžete skombinovať s rôznymi prísadami podľa vlastného vkusu. Samotné cesto na kapustníky môžete pripraviť z bezlepkovej múky, ktorá je v dnešnej dobe ľahko dostupná v obchodoch. Často sa používajú aj ingrediencie ako zemiaky, ovos alebo kukuričná múka.
Postup prípravy začína predovšetkým predvarením kapusty, ktorá sa naseká na malé kúsky a zmieša sa s cibuľou, cesnakom, soľou a korením. Následne sa pripraví cesto, do ktorého sa pridajú ďalšie prísady ako vajcia a mlieko, aby sa docielila potrebná konzistencia. Cesto by malo byť elastické, ale nie lepkavé.
Kapustníky môžete smažiť na panvici na oleji, piecť v rúre alebo dokonca pripravovať na parnom hrnci, čo je zdravšia alternatíva. Výhodou bezlepkových kapustníkov je ich variabilita; môžete ich podávať ako hlavné jedlo s rôznymi omáčkami, alebo ako prílohu k mäsu či iným jedlám.
Bezlepkové kapustníky sú nielen chutné, ale aj zdravé a sýte. Obsahujú vlákninu a množstvo vitamínov, ktoré sú prospešné pre zdravie. Tento pokrm sa môže stať obľúbeným aj v domácnostiach, kde nikto netrpí potravinovými intoleranciami.
V závere, bezlepkové kapustníky sú skvelým príkladom toho, ako si môžete dopriať tradičné jedlo aj bez lepku, pričom zachováte jeho pôvodné chute a výživovú hodnotu. Určite by ste mali vyskúšať túto receptúru a prispôsobiť si ju podľa svojich preferencií.