Bezlepkové kapustníky sú chutné placky, ktoré neobsahujú lepok a sú tak vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 300 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, pohánková)
- 1 vajce
- 200 ml mlieka (možno použiť aj rastlinné mlieko)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého kmínu
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej na smaženie
Bezlepkové kapustníky
Postup:
- Najprv si pripravte základné cesto. Väčšej miske zmiešajte bezlepkovú múku, vajce, mlieko, soľ a kmín. Dobre premiešajte, kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
- Potom sa pripravte na náplň. Nakrájajte kapustu na tenké prúžky, cibuľu a cesnak na jemno.
- Na panvici si rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnedne. Potom pridajte nakrájanú kapustu a smažte asi 5-7 minút, kým kapusta zmäkne.
- Zmes kapusty, cibule a cesnaku potom pridajte do cesta a dobre premiešajte.
- Na panvici si rozohrejte olej a lyžicou naberte menšie porcie cesta, ktoré premiestnite na panvicu a rozotlačte do tvaru placky.
- Smažte kapustníky z oboch strán do zlatista, kým nie sú krehké a dobre prepečené.
- Hotové bezlepkové kapustníky môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu alebo zelenine.
Dobrú chuť!