Samotný názov “bezlepkové parené buchty” naznačuje, že ide o narastený dezert, ktorý je prispôsobený pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku z iných dôvodov. Bezlepkové parené buchty sú vo všeobecnosti vyrobené zo špeciálnej bezlepkovej múky a iných prísad, ktoré nahrádzajú lepok v recepte.
Ak sa chcete pokúsiť pripraviť bezlepkové parené buchty, tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. kukuričnej, ryžovej alebo ďalších bezlepkových múk)
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka (alebo bezlepkového mlieka)
- 2 lyžice rozpusteného masla
Bezlepkové parené buchty
Postup:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
- Oddelte žĺtky od bielkov a vymiešajte žĺtky s mliekom a rozpusteným maslom.
- Pridajte kvásku z vajec do suchej zmesi a premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka.
- Bielky vymiešajte na tuhý sneh a opatrne ich primiešajte do cesta.
- Ohrejte pareničný hrnec a varte vodu. Ak nemáte pareničný hrniec, môžete použiť hrniec s cedníkom a pokrievkou.
- Varešky tvarujte lyžicou a vložte ich do pareniča. Pokryte hrniec a varíme 10-15 minút, alebo kým buchty nie sú naduté a pevné.
- Hotové bezlepkové parené buchty môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s džemom, čokoládovou polevou alebo šľahačkou.
Vzhľadom na individuálne preferencie môžete experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovať buchty podľa vlastného vkusu. Prajeme vám úspech pri príprave bezlepkových parených buchiet!