Tu máte preložený recept na guľky z bezlepkovej krupice s ovocím v slovenčine:
Ingrediencie:
- 1 šálka bezlepkovej krupice (napríklad kukuričnej alebo ryžovej)
- 1/2 šálky mletých orechov
- 1/4 šálky medu alebo agáveho sirupu
- 1/4 šálky roztopeného kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky jemne nasekaného ovocia (napríklad jahody, maliny, hrušky, marhule)
Bezlepkové guľky z krupice s ovocím
Príprava:
- V rozšírenej miske spojte bezlepkovú krupicu a mleté orechy.
- Pridajte med (alebo agáve sirup), roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky prepojili.
- Vložte jemne nasekané ovocie a opäť premiešajte, aby sa ovocie rovnomerne rozložilo v zmesi.
- Z pripravenej hmoty formujte malé guličky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte guličky odpočívať minimálne 1 hodinu v chladničke, aby stuhli.
- Po odležaní môžete guľky servírovať a vychutnať si ich ako osviežujúci dezert bez lepku.
Dúfam, že si užijete tento recept!
2) Bezlepkové krupicové guľky s ovocím
Ingrediencie:
Na guličky:
- 200 g bezlepkovej krupice
- 500 ml mlieka (je možné použiť aj rastlinné mlieko)
- 2 vajcia
- 2 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Maslo na opraženie
Na ovocnú omáčku:
- 300 g čerstvého alebo mrazeného ovocia (napríklad jahody, maliny, čučoriedky)
- 2 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Štipka škrobu (nepovinné, na zahustenie)
Príprava:
-
Príprava guličiek:
- V hrnci priveďte mlieko k varu, pridajte štipku soli a postupne vsypte bezlepkovú krupicu. Neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme na miernom ohni približne 5-7 minút, kým sa krupica nezahustí.
- Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí vmiešajte vajcia, cukor a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
-
Tvarovanie guličiek:
- Z pripravenej zmesi formujte malé guličky (veľkosť vlašského orecha).
- Na rozpálenej panvici na masle opražte guličky z každej strany do zlatista.
-
Príprava ovocnej omáčky:
- V hrnci zmiešajte ovocie, cukor a citrónovú šťavu.
- Ako používate mrazené ovocie, možno bude potrebné ho najprv rozmraziť.
- Varíme na miernom ohni, až kým ovocie nezmäkne a nezačne pustiť šťavu.
- Ak chcete, aby omáčka bola trochu hustejšia, pridajte škrob rozmiešaný v troche vody a varte ešte niekoľko minút, kým omáčka nezačne hustnúť.
-
Servírovanie:
- Na tanieri naaranžujte hromadu guličiek a polejte ich ovocnou omáčkou.
- Môžete ozdobiť čerstvým ovocím alebo mätou.