Bezlepkové palacinky

Bezlepkové palacinky som ochutnala prvýkrát, keď nás navštívila dievčatko, ktoré trpí celiakiou. Doteraz som sa s bezlepkovou múkou nestretla, no chcela som jej spríjemniť pobyt niečím sladkým a do pečenia sa zvyčajne veľmi nepúšťam. Myslím si však, že tieto palacinky naozaj stoja za vyskúšanie.

Určite si zamilujete aj recept na hrnčekové palacinky. 

Bezlepkové palacinky

Bezchybné bezlepkové palacinky

Pokiaľ obľubujete palacinky a hľadáte recept bez lepku, tu je jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť bezlepkové palacinky:

Suroviny:

  • 1 šálka bezlepkovej múky
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 šálka mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)

Príprava:

  1. V miske spojte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
  2. V inej miske si zmiešajte mlieko, vajcia a roztopené maslo.
  3. Pomaly zapracovávajte mokré zložky do suchej zmesi a dôkladne premiešajte dohladka. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka.
  4. Panvicu zahrejte na strednej teplote a vylejte malé množstvo cesta. Rozprestrite ho tak, aby ste vytvorili palacinku veľkosti taniera.
  5. Pečte palacinku z oboch strán, až kým nezíska zlatistý tón.
  6. Hotovú palacinku presuňte na tanier a pokračujte s ďalším cestom, kým spotrebujete všetko cesto.

 

Bezlepkové palacinky - 2

2) Bezlepkové palacinky

Ingrediencie:

  • 1 šálka bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, pohánkovej alebo mandľovej)
  • 2 vajcia
  • 1 šálka mlieka (môžete využiť aj rastlinné mlieko, napríklad mandľové alebo ovsené)
  • 1 lyžica cukru (nepovinné)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • Olej alebo maslo na opekanie

Príprava:

Ako nakrájať mango?

Ako nakrájať mango?

Čítať viac »

  1. Príprava cesta: V miske spojte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. V inej miske rozšľahajte vajcia, potom pridajte mlieko a olej. Dobre premiešajte.

  2. Zlúčenie zložiek: Postupne pridávajte mokré zložky k sypkým a miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať zopár lyžíc mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

  3. Opekanie: Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla na strednej teplote. Do panvice nalejte približne 1/4 šálky cesta a rovnomerne ho rozprestrite. Opečte, kým sa na povrchu nezačnú objavovať bublinky a okraje nezískajú zlatohnedý nádych (približne 1-2 minúty).

  4. Prevrátenie: Opatrne prevráťte palacinku a opiekajte ešte asi 1 minútu, kým nebude zlatohnedá aj z druhej strany.

  5. Podávanie: Hotové palacinky môžete podávať s rôznymi náplňami, ako sú javorový sirup, čerstvé ovocie, jogurt, nutela alebo čokoľvek, čo máte radi.

Tipy:

  • Palacinky môžete ochutiť škoricou alebo vanilkou, aby ste pridali viac rozmanitosti.
  • Pre extra nadýchané palacinky môžete oddeliť bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha a jemne ich primiešajte na konci.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Mstastna píše:

    Ďakujem za recept, určite vyskúšam!

  2. Stela14 píše:

    Neviem sa dočkať, kým si ich vyskúšam! 🙂