Bezlepkové palacinky

Bezlepkové palacinky som skúsila prvýkrát, keď k nám malo prísť na návštevu dievčatko, ktoré je celiatička. S bezlepkovou múkou som sa doposiaľ nestretla, no chcela som ju potešiť niečím sladkým a do pečenia sa ja radšej nepúšťam. No myslím, že tieto palacinky ozaj stoja za to.

Zamilujete si aj recept na hrnčekové palacinky. 

 

Bezlepkové palacinky

Bezchybné bezlepkové palacinky

Ak máte radi palacinky a potrebujete recept, ktorý neobsahuje lepok, tu je jednoduchý a chutný recept na bezlepkové palacinky:

Suroviny:

  • 1 šálka bezlepkovej múky
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 šálka mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)

Postup:

  1. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
  2. V inej miske si vymiešajte mlieko, vajcia a rozpustené maslo.
  3. Pomaly pridávajte mokré zložky do suchej zmesi a premiešajte do hladka. Ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
  4. Rozohrejte panvicu na strednom ohni a vylejte trochu cesta na panvicu. Rozotrite ho, aby ste vytvorili tanierovú veľkosť palacinky.
  5. Pečte palacinku z oboch strán, kým nie je zlatistá.
  6. Hotovú palacinku presuňte na tanier a opakujte s ďalším cestom, kým nevyužijete všetko cesto.

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 šálka bezlepkovej múky (napr. ryžová, pohánková, alebo z mandlí)
  • 2 vajcia
  • 1 šálka mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko, ako je mandľové alebo ovsené)
  • 1 lyžica cukru (voliteľné)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • Olej alebo maslo na opekanie

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. V druhej miske rozšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko a olej. Dobre premiešajte.

  2. Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte mokré ingrediencie k sypkým a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trošku mlieka, aby ste dosiahli želanú konzistenciu.

  3. Opekanie: Na panvici rozohrejte trocha oleja alebo masla na strednom ohni. Nalejte do panvice približne 1/4 šálky cesta a rozprestrite ho do kruhu. Opekajte, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé (asi 1-2 minúty).

  4. Prevrátenie: Opatrne prevráťte palacinku a opiekajte ešte asi 1 minútu, kým nebude zlatohnedá aj z druhej strany.

  5. Podávanie: Hotové palacinky môžete podávať s rôznymi náplňami — javorovým sirupom, čerstvým ovocím, jogurtom, nutelou alebo čímkoľvek, čo máte radi.

Tipy:

  • Palacinky môžete ochutiť škoricou alebo vanilkou pre väčšiu rozmanitosť.
  • Pre extra nadýchané palacinky môžete oddeliť bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do snehu a jemne ich primiešajte na konci.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Mstastna píše:

    Ďakujem za recept, určite vyskúšam!

  2. Stela14 píše:

    Neviem sa dočkať, kým si ich vyskúšam! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *