Bezlepkové palacinky som skúsila prvýkrát, keď k nám malo prísť na návštevu dievčatko, ktoré je celiatička. S bezlepkovou múkou som sa doposiaľ nestretla, no chcela som ju potešiť niečím sladkým a do pečenia sa ja radšej nepúšťam. No myslím, že tieto palacinky ozaj stoja za to.
Zamilujete si aj recept na hrnčekové palacinky.
Bezlepkové palacinky
Ak máte radi palacinky a potrebujete recept, ktorý neobsahuje lepok, tu je jednoduchý a chutný recept na bezlepkové palacinky:
Suroviny:
- 1 šálka bezlepkovej múky
- 1 polievková lyžica cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 šálka mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)
Postup:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
- V inej miske si vymiešajte mlieko, vajcia a rozpustené maslo.
- Pomaly pridávajte mokré zložky do suchej zmesi a premiešajte do hladka. Ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
- Rozohrejte panvicu na strednom ohni a vylejte trochu cesta na panvicu. Rozotrite ho, aby ste vytvorili tanierovú veľkosť palacinky.
- Pečte palacinku z oboch strán, kým nie je zlatistá.
- Hotovú palacinku presuňte na tanier a opakujte s ďalším cestom, kým nevyužijete všetko cesto.
2)
Ingrediencie:
- 1 šálka bezlepkovej múky (napr. ryžová, pohánková, alebo z mandlí)
- 2 vajcia
- 1 šálka mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko, ako je mandľové alebo ovsené)
- 1 lyžica cukru (voliteľné)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva (bezlepkového)
- 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla
- Olej alebo maslo na opekanie
Postup:
-
Príprava cesta: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. V druhej miske rozšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko a olej. Dobre premiešajte.
-
Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte mokré ingrediencie k sypkým a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trošku mlieka, aby ste dosiahli želanú konzistenciu.
-
Opekanie: Na panvici rozohrejte trocha oleja alebo masla na strednom ohni. Nalejte do panvice približne 1/4 šálky cesta a rozprestrite ho do kruhu. Opekajte, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé (asi 1-2 minúty).
-
Prevrátenie: Opatrne prevráťte palacinku a opiekajte ešte asi 1 minútu, kým nebude zlatohnedá aj z druhej strany.
-
Podávanie: Hotové palacinky môžete podávať s rôznymi náplňami — javorovým sirupom, čerstvým ovocím, jogurtom, nutelou alebo čímkoľvek, čo máte radi.
Tipy:
- Palacinky môžete ochutiť škoricou alebo vanilkou pre väčšiu rozmanitosť.
- Pre extra nadýchané palacinky môžete oddeliť bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do snehu a jemne ich primiešajte na konci.
Dobrú chuť!
Skvelý recept! Mňam!
Ďakujem za recept, určite vyskúšam!
Neviem sa dočkať, kým si ich vyskúšam! 🙂