Rád vám predstavujem recept na bezlepkové pečené šišky. Takto to zvládnete:
Zloženie:
- 250 g bezlepkovej múky (môže byť ryžová alebo kukuričná)
- 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka alebo rastlinného nápoja
- 60 g roztopeného masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo cukru s príchuťou vanilky
- olej na potretie
Bezlepkové pečené šišky
Návod:
- Najprv predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V samostatnej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, roztopené maslo a vanilkový extrakt.
- Postupne pridávajte zmiešanú zmes do nádoby s múkou a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nechajte odpočívať asi 10 minút.
- Potom formujte malé guľôčky z cesta a ukladajte ich na pripravený plech. Nezabúdajte na medzery medzi nimi, pretože sa pri pečení rozšíria.
- Šišky potrite olejom pre dosiahnutie chrumkavej kôrky.
- Pečte šišky v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
- Hotové bezlepkové pečené šišky nechajte vychladnúť a podávajte, kým sú ešte mäkké vo vnútri.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Bezlepkové pečené šišky
Neoddeliteľnou súčasťou osláv, obchodných udalostí alebo len takých obyčajných dni sú šišky. Tieto sladké pochúťky, tradične vyprážané v oleji, si môžeme však pripravit aj zdravšie, a to pečením. Ak dodržiavate bezlepkovú diétu alebo len chcete vyskúšať niečo iné, tu máte recept na bezlepkové pečené šišky, ktoré si zamilujete.
Zloženie:
- 200 g bezlepkovej múky (môžete použiť zmes bezlepkovej múky alebo mandľovú múku)
- 50 g cukru (môžete zvoliť aj kokosový cukor)
- 1 balenie prášku do pečiva (bezlepkového)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka (alebo rastlinnej alternatívy)
- 50 g roztopeného masla (alebo kokosového oleja)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Cukor na posypanie (môžete použiť aj cukor so škoricovou príchuťou)
Návod:
-
Predohrejte rúru: Pred tým, než začnete s prípravou cesta, vyhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- VV inej nádobe rozšľahajte vajcia, pridajte mlieko, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte.
- Mokré zložky kombinujte so suchými a miešajte, až kým nevznikne sýte cesto. V prípade, že je cesto príliš husté, môžete pridať trochu viac mlieka.
-
Formovanie šišiek:
- Pomocou lyžice alebo cukrárskeho sáčku rozdeľte cesto na plech so zabezpečením dostatočného odstupu. Môžete vytvorenie kruhy alebo oválne tvary, podľa vlastného vkusu.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo dovtedy, kým nezískajú zlatistý nádych. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť.
-
Posypanie: Ešte teplé šišky posypte práškovým cukrom alebo škoricovým cukrom. Môžete ich tiež podávať s vanilkovým krémom alebo čokoládovým dipom.
Tipy:
- Na dochutenie môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru do cesta.
- Skúšajte rôzne polevy ako sú čokoládová poleva, zemiaky alebo ovocné doplnky.
Tieto bezlepkové pečené šišky predstavujú fantastickú sladkú alternatívu, ktorú si môžete dopriať bez vzniku obáv. Vďaka pečeniu sú oveľa zdravšie než smažené verzie a pritom si zachovávajú vynikajúcu chuť. Vyskúšajte ich a urobte radosť sebe aj svojim blízkym!