Nasleduje recept na boloňské špagety s mletým mäsom:
Suroviny:
- 250g špagiet
- 300g mletej hovädzej zemli
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 1 stonkový zeler, nakrájaný na menšie kúsky
- 400g konzervovaných paradajok
- 2 polievkové lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
- 200ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušenej bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
- parmezán (alebo iný tvrdý syr) na posypanie
Bolónske špagety mäso
Postup:
- Vo veľkom hrnci varíme špagety podľa návodu na obale a odsedíme ich.
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja a pridáme cibuľu. Orestujeme ju, kým nebude sklovitá.
- Pridáme mleté mäso a opečieme ho, kým nezhnedne. Pridáme cesnak a opečieme ďalšiu minútu.
- Pridáme mrkvu, zeler, paradajky, paradajkový pretlak, hovädzí vývar, oregano a bazalku. Privárame zmes do varu a varíme ju na miernom ohni asi 20-30 minút, kým omáčka nezhustne.
- Ochutnáme omáčku a prípadne ju dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Ak chceme hladšiu konzistenciu omáčky, môžeme ju rozmixovať pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
- Nalijeme omáčku cez uvarené a odsedené špagety a premiešame.
- Podávame boloňské špagety posypané strúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom.
Dobrú chuť!
Bolónske špagety s mäsom sú jedlom v talianskom štýle, ktorého základom je hustá omáčka z duseného mäsa, cibule, cesnaku a paradajok. Tento tradičný recept je výbornou voľbou pre milovníkov talianskej kuchyne.