Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré

Bratislavská pochúťka – Bratwurst so kyslou kapustou a zemiakovou kašou

Tento klasický pokrm z hlavného mesta Slovenska predstavuje skutočný gastro zážitok. Spojenie sviežej kyslej kapusty, chutnej bielej klobásy a hladkej zemiakovej kaše vám zabezpečí nezabudnuteľný ív chutí, ktorý vás uchváti navždy. Táto lahôdka je nielen sýtou, ale aj bohatou na živiny a jej príprava je skutočne jednoduchá. Ideálne sa hodí na teplé večere či nedeľné rodinné obedy.

Zloženie (pre 4 porcie):

– 8 ks bielych klobás (bratwurst)
– 1 kg kyslej kapusty
– 800 g zemiakov
– 100 ml mlieka
– 50 g masla
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)

Príprava:

1. Uvarené zemiaky ošúpeme a prepasírujeme alebo rozdrvíme na kašu. Pridáme mlieko, maslo, soľ a korenie a dôkladne premiešame, aby sme dosiahli jemnú zemiakovú kašu.

2. Kyslú kapustu prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Na panvici ju zľahka opražíme.

3. Bratwursty varíme vo vriacej osolenej vode približne 10-12 minút, kým nie sú dostatočne prepečené.

4. Na tanier servírujeme vrstvy kaše, opraženej kapusty a bratwurstov. Môžeme prikryť opraženou cibuľkou alebo slaninou. Podávame teplé, najlepšie so žltou horčicou a chrenom.

Tento vynikajúci pokrm vám zaručene prinesie atmosféru domova a pripravené spomienky na babičkinu kuchyňu. Nezabudnite si ho vychutnávať pri kvalitnom pive či pohári červeného vína. Dobrú chuť!

Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré-2

Šampiňónové penne s tofu a paprikou

Šampiňónové penne s tofu a paprikou

Čítať viac »

2) Bratwurst so zdusenou kapustou a zemiakovou kašou

Ingrediencie:

  • 4 kusy bratwurst (tradičné nemecké klobásy)
  • 1 väčšia hlávka bielej kapusty, nakrájaná na prúžky
  • 4 veľké zemiaky, olúpané a pokrájané na menšie kúsky
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 lyžice masla
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Kôpr na dekoráciu
  1. Na panvici roztopte 2 lyžice masla. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita.
  2. Potom pridajte prúžky bielej kapusty a zalejte hovädzím vývarom. Primiešajte mletú rascu, soľ a čierne korenie. Zakryte a dusíme na strednej teplote, pokiaľ kapusta nezmäkne, približne 15-20 minút. Občas zamiešajte.
  3. V hrnci uvaríme nakrájané zemiaky v osolenej vode, kým nezmäknú. Potom ich sceďte.
  4. Na doske rozpučte zemiaky a prepasírujte ich cez lis na zemiaky alebo vidličkou, aby ste dostali hladkú zemiakovú kašu.
  5. Do zemiakovej kaše primiešajte 1 lyžicu masla. Dochutíme soľou a korením.
  6. Na panvici opražte bratwursty, kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú dobre prepečené.
  7. Na tanier podávajte porciu zemiakovej kaše, vedľa ňu porciu dusenej kapusty a na vrch položte jednu opečenú bratwurst. Ozdobte čerstvým kôprom.

Tento jednoduchý a chutný recept představuje klasickú kombináciu nemeckých chutí – bratwurst klobásy, dusenej kapusty a zemiakovej kaše. Je to jedlo, ktoré v sebe nesie autentický nemecký charakter a poteší vás svojou vynikajúco chutí.

 

3)

Bratwurst je populárna nemecká klobása, ktorá sa často griluje alebo opeká na panvici. Jej chuť je unikátna a výborne sa kombinuje s rôznymi prílohami, ako sú kapusta a zemiaková kaša. Tento recept vám ukáže, ako si pohodlne doma pripraviť lahodný bratwurst spoločne s kapustou a zemiakovou kašou.

Ingrediencie pre bratwurst so zdusenou kapustou a zemiakovou kašou

Na prípravu tohto pokrmu potrebujete:

  • 4 bratwurst klobásy
  • 1 hlávkovú kapustu, ideálne fialovú
  • 4 veľké zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice masla
  • 100 ml mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžicu olivového oleja

Postup prípravy

Najprv pripravíme zemiakovú kašu. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich sceďte a rozpučte s maslom a mliekom, pričom ich dochutíme soľou a korením.

Kapustu nakrájame na tenké prúžky a cibuľu na drobné kocky. Na panvici s olivovým olejom najprv osmahneme cibuľu do zlatožltej farby, potom pridáme kapustu a dusíme na miernom ohni, kým kapusta nezmäkne a nezíska jemne sladkastú chuť.

Následne si na grile alebo panvici opražíme bratwursty z každej strany do zlatista. Servírujeme ich s kapustou a zemiakovou kašou. Tento pokrm je vynikajúcou voľbou na obedy aj večere, poskytujúc jedinečnú kombináciu chutí a textúr. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Avatar of Lubor08 Lubor08 píše:

    Skvelý recept! Určite ho vyskúšam pri najbližšej príležitosti.

  2. Avatar of Gregor14 Gregor14 píše:

    Tento recept znie veľmi chutne a jednoducho. Teším sa, že si ho vyskúšam.

  3. Avatar of Dolezal Vladimir Dolezal Vladimir píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept! Myslím, že celá moja rodina si ho obľúbi.