Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré

Bratislavská špecialita – Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré

Toto tradičné jedlo z hlavného mesta Slovenska je skutočným gurmánskym zážitkom. Kombinácia sviežej kyslej kapusty, lahodnej bielej klobásy a jemného zemiakového pyré vám prinesie chuťový orgazmus, ktorý vás navždy očarí. Táto chuťovka je nielen výdatná, ale aj plná živín a ľahko sa pripravuje. Ideálna voľba pre teplé večere alebo nedeľné obedy v kruhu rodiny.

Ingrediencie (4 porcie):

– 8 ks bielych klobás (bratwurst)
– 1 kg kyslej kapusty
– 800 g zemiakov
– 100 ml mlieka
– 50 g masla
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy:

1. Uvarené zemiaky olúpeme a prepasírujeme cez sitko alebo rozdrieme na pyré. Pridáme mlieko, maslo, soľ a korenie a dôkladne premiešame, aby vzniklo jemné pyré.

2. Kyslú kapustu prepláchneme vodou a necháme odkrknúť. Následne ju na panvici zľahka opražíme.

3. Bratwursty uvaríme vo vriacej osolenej vode asi 10-12 minút, kým nie sú hotové.

4. Na tanier dáme pekne navrstvené pyré, kapustu a bratwursty. Môžeme posypať opraženou cibuľkou alebo slaninou. Podávame teplé, najlepšie so žltou horčicou a chrenom.

Toto lahodné jedlo vám zaručene prinesie pocit domácej pohody a spomienky na babičkinu kuchyňu. Nezabudnite si ho poriadne vychutnať pri kvalitnom pivku či pohári červeného vínka. Dobrú chuť!

 

2) Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré

Suroviny:

  • 4 kusy Bratwurst (tradičné nemecké klobásy)
  • 1 väčšia hlávka bielej kapusty, na rezance
  • 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na menšie kúsky
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 lyžice masla
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Kôpr na ozdobu
  1. Na panvici rozohrejte 2 lyžice masla. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju, kým nie je sklovitá.
  2. Pridajte rezance z bielej kapusty a zalijte hovädzím vývarom. Primiešajte mletú rasťu, soľ a čierne korenie. Zakryte a dusite na strednej teplote, kým sa kapusta zmäkne a povarí, zvyčajne asi 15-20 minút. Občas premiešajte.
  3. V hrnci uvaríme nakrájané zemiaky v osolenej vode, kým nebudú mäkké. Potom ich sceďte.
  4. Rozotrite uvarené zemiaky na doske a vytlačte ich cez lis na zemiaky alebo vidličkou, aby ste získali hladké zemiakové pyré.
  5. Do zemiakového pyré primiešajte 1 lyžicu masla. Dochutte soľou a korenie.
  6. Na panvici opečte Bratwursty, kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú dobre prepečené.
  7. Na tanieri servírujte porciu zemiakového pyré, vedľa nej porciu dusenej kapusty a na vrch položte jednu opečenú Bratwurst. Ozdobte čerstvým kôprom.

Tento jednoduchý a chutný recept predstavuje klasickú kombináciu nemeckých chuteí – Bratwurst klobás, dusenej kapusty a zemiakového pyré. Je to pokrm, ktorý v sebe nesie autentický nemecký charakter a bude vás potešiť svojou lahodnou chuťou.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *