Bratislavská špecialita – Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré
Toto tradičné jedlo z hlavného mesta Slovenska je skutočným gurmánskym zážitkom. Kombinácia sviežej kyslej kapusty, lahodnej bielej klobásy a jemného zemiakového pyré vám prinesie chuťový orgazmus, ktorý vás navždy očarí. Táto chuťovka je nielen výdatná, ale aj plná živín a ľahko sa pripravuje. Ideálna voľba pre teplé večere alebo nedeľné obedy v kruhu rodiny.
Ingrediencie (4 porcie):
– 8 ks bielych klobás (bratwurst)
– 1 kg kyslej kapusty
– 800 g zemiakov
– 100 ml mlieka
– 50 g masla
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy:
1. Uvarené zemiaky olúpeme a prepasírujeme cez sitko alebo rozdrieme na pyré. Pridáme mlieko, maslo, soľ a korenie a dôkladne premiešame, aby vzniklo jemné pyré.
2. Kyslú kapustu prepláchneme vodou a necháme odkrknúť. Následne ju na panvici zľahka opražíme.
3. Bratwursty uvaríme vo vriacej osolenej vode asi 10-12 minút, kým nie sú hotové.
4. Na tanier dáme pekne navrstvené pyré, kapustu a bratwursty. Môžeme posypať opraženou cibuľkou alebo slaninou. Podávame teplé, najlepšie so žltou horčicou a chrenom.
Toto lahodné jedlo vám zaručene prinesie pocit domácej pohody a spomienky na babičkinu kuchyňu. Nezabudnite si ho poriadne vychutnať pri kvalitnom pivku či pohári červeného vínka. Dobrú chuť!
2) Bratwurst s kapustou a zemiakovým pyré
Suroviny:
- 4 kusy Bratwurst (tradičné nemecké klobásy)
- 1 väčšia hlávka bielej kapusty, na rezance
- 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na menšie kúsky
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 3 lyžice masla
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/4 čajovej lyžičky mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Kôpr na ozdobu
- Na panvici rozohrejte 2 lyžice masla. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju, kým nie je sklovitá.
- Pridajte rezance z bielej kapusty a zalijte hovädzím vývarom. Primiešajte mletú rasťu, soľ a čierne korenie. Zakryte a dusite na strednej teplote, kým sa kapusta zmäkne a povarí, zvyčajne asi 15-20 minút. Občas premiešajte.
- V hrnci uvaríme nakrájané zemiaky v osolenej vode, kým nebudú mäkké. Potom ich sceďte.
- Rozotrite uvarené zemiaky na doske a vytlačte ich cez lis na zemiaky alebo vidličkou, aby ste získali hladké zemiakové pyré.
- Do zemiakového pyré primiešajte 1 lyžicu masla. Dochutte soľou a korenie.
- Na panvici opečte Bratwursty, kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú dobre prepečené.
- Na tanieri servírujte porciu zemiakového pyré, vedľa nej porciu dusenej kapusty a na vrch položte jednu opečenú Bratwurst. Ozdobte čerstvým kôprom.
Tento jednoduchý a chutný recept predstavuje klasickú kombináciu nemeckých chuteí – Bratwurst klobás, dusenej kapusty a zemiakového pyré. Je to pokrm, ktorý v sebe nesie autentický nemecký charakter a bude vás potešiť svojou lahodnou chuťou.