Bratwurst s kyslou kapustou a zemiakovým pyré

Bratislavské špecialita, ktorá sa radí medzi obľúbené zálieľbavé jedlá mnohých Slovákov. Kombinácia pečených klobások, kyslej kapusty a šľahavého zemiakom je priam stvorená pre chuť aj sýtosť. Toto jedlo vás určite zasýti a zároveň vám dodá dostatok energie na zvyšok dňa.

Recept:

Suroviny:
– 8 ks bratislavských klobások
– 1 kg čerstvej kyslej kapusty
– 800 g zemiakov
– 100 ml mlieka
– 50 g masla
– soľ a korenie podľa chuti

Postup:

1. Zemiaky ošúpte a pokrájajte na menšie kúsky. Uvarte ich v osolenej vode do mäkka.
2. Bratislavské klobásky opečte na panvici alebo na grile, kým nedostanú krásnu chrumkavú kôrku.
3. Kyslú kapustu vložte do hrnca, pridajte štipku soli a korenia a nechajte ich za občasného miešania podusiť asi 15 minút.
4. Uvarte zemiaky a zľahka ich rozdrviť. Prilejte teplé mlieko a maslo, dôkladne vyšľahajte do hladka a dochuťte podľa potreby.
5. Podávajte bratislavské klobásky s teplou kysľou kapustou a šľahavým zemiakovým pyré.

Dobru chuť!

 

2) Bratwurst s kyslou kapustou a zemiakovým pyré

Ingrediencie:

Pre Bratwurst:

  • 4 kusy bratwurst (nemecká klobása)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Pre kyslú kapustu:

  • 2 šálky kyslej kapusty, opláchnutej a odkvapkanej
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica cukru
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Pre zemiakové pyré:

  • 4 väčšie zemiaky, olúpané a nakrájané na menšie kúsky
  • 4 lyžice masla
  • 1/2 šálky mlieka
  • Soľ podľa chuti

 

  1. Pripravte Bratwurst:
    • Rozohrejte rastlinný olej na panvici na strednom ohni.
    • Položte bratwurst na panvicu a opekajte ich z oboch strán, kým sa nezohnednú a nebudú dokonale prepečené.
    • Opečené bratwurst vyberte z panvice a nechajte ich odpočinúť.
  2. Pripravte kyslú kapustu:
    • Na čistej panvici rozpustite maslo na strednom ohni.
    • Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
    • Pridajte odkvapkanú kyslú kapustu a cukor. Orestujte pár minút, kým sa kapusta zohreje a dochutí.
    • Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti. Odstavte z ohňa a nechajte pripravenú kyslú kapustu stranou.
  3. Pripravte zemiakové pyré:
    • V hrnci osolte vodu a pridajte nakrájané zemiaky. Varte ich, kým nebudú mäkké a ľahko sa prebodávajú vidličkou.
    • Odkvapkané zemiaky vráťte do hrnca a pridajte maslo. Pomocou brúsenia alebo vidličky zemiaky rozmixujte.
    • Postupne pridávajte mlieko a miešajte, až dosiahnete požadovanú konzistenciu zemiakového pyré. Ochutnajte a pridajte soľ podľa chuti.
  4. Servírovanie:
    • Na každý tanier položte porciu zemiakového pyré.
    • Vedľa zemiakového pyré umiestnite porciu kyslej kapusty.
    • Na kyslú kapustu položte opečený bratwurst.
    • Podávajte okamžite, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo dozdobiť podľa svojej chuti.

Tento recept vytvára skvelú kombináciu klasického nemeckého jedla, ktorá spája chuťové kontrasty a vytvára pôvabné jedlo, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek.

 

3)

Bratwurst je tradičné nemecké jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov mäsa po celom svete. Táto lahodná klobása je známa svojou jedinečnou chuťou a šťavnatosťou. V kombinácii s kyslou kapustou a zemiakovým pyré vytvára dokonalé jedlo plné aromatických chutí. Ako si teda pripraviť túto lahôdku doma?

Potrebné ingrediencie

Na výrobu bratwurst so kyslou kapustou a zemiakovým pyré budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 4 kusy bratwurst klobás
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 kg zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej na opekanie

Postup prípravy

1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. Uvarte ich vo vode do mäkka, približne 20 minút.

2. Kým sa zemiaky varia, na panvici rozohrievajte rastlinný olej. Bratwurst klobásy opečte na strednom ohni, kým nebudú zlatohnedé a prepečené, približne 5-7 minút z každej strany.

3. Po uvarení zemiakov ich sceďte, pridajte mlieko a maslo, a rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte soľou a korením podla preferencií.

4. Kyslú kapustu môžete zohriat na panvici pár minút, aby bola teplá.

5. Servírujte bratwurst s kyslou kapustou a zemiakovým pyré ako zahŕňajúce hlavné jedlo, ktoré poteší vašu rodinu aj hostí.

Takto pripravené jedlo je nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Nezabudnite sa podeliť o názor na tento recept a užite si ho pri rodinnej večeri!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Vitazoslav02 píše:

    Skvelý recept! Už sa teším, až ho vyskúšam doma. Znie to veľmi chutne a jednoducho.

  2. Ingrida Holeczyova píše:

    Tento recept si určite vyskúšam, veľmi ma zaujal. Veľmi ľahko pochopiteľný postup prípravy, pekne popísané.

  3. Senkova Jaroslav píše:

    Nemôžem sa dočkať, kedy si pripravím tento skvelý recept! Myslím, že moja rodina bude nadšená.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *