Ak máš chuť na dobrú a šťavnatú pečeň na cibuli, tu je môj recept:
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčovej alebo hovädzej pečene
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
Bravčová alebo hovädzia pečeň na cibuli na môj spôsob
Postup:
- Pečeň si opláchni pod tečúcou vodou a nakrájaj na tenké, približne 1 cm hrubé plátky.
- Cibuľu očisti a nakrájaj na tenké krúžky. Cesnak nasekaj.
- V hrnci na stredne silnom ohni si rozohrej olej. Pridaj cibuľu a cesnak a orestuj ich do mäkka až do zlatista.
- Cibuľu odlož na stranu hrnca a na oreste si opeč pečeňové plátky z oboch strán asi 2-3 minúty, aby zostali stredne ružové v strede. Nechaj pečeň bokom.
- Vráť cibuľu späť na ohnisko a premiešaj s pečenou pečeňou. Osol a okoreň podľa svojej chuti.
- Hovädziu alebo bravčovú pečeň na cibuli môžeš podávať s dusenou ryžou, zemiakmi alebo obľúbenou prílohou.
Dúfam, že ti tento recept chutí. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice múky
- 4 lyžice oleja alebo masla
- 100 ml vývaru (môže byť aj zeleninový alebo kurací)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň dôkladne umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Obalovanie: Múku nasypeme na tanier a plátky pečene z oboch strán obalíme.
-
Opraženie cibule: Na panvici zohrejeme olej alebo maslo. Pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita. Potom pridáme na jemno nasekaný cesnak a ešte krátko opražíme, aby sa vôňa cesnaku uvoľnila.
-
Smaženie pečene: Pridáme plátky pečene na panvicu s cibuľou a orestujeme ich z oboch strán. Pečeň by mala byť rovnomerne prepečená.
-
Pridanie vývaru: Keď sú plátky pečene zatiahnuté, pridáme vývar a bobkové listy. Prikryjeme panvicu a necháme dusiť na miernom ohni približne 10-15 minút, až kým nie je pečeň mäkká.
-
Dochutenie: Na záver pridáme majoránku, prípadne dochutíme soľou a korením podľa chuti. Necháme variť ešte niekoľko minút bez pokrievky, aby omáčka mierne zhustla.
-
Podávanie: Hotovú pečeň s cibuľou servírujeme na tanier a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou sú zemiaky (varené alebo pečené) alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!