Tu je recept na dusené kuracie stehná:
Suroviny:
- 4 kuracie stehná
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 250 ml bieleho vína
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Dusené kuracie stehná recept
Postup:
- Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovým uterákom. Ostrihajte prípadné prebytočné tuky a kožu z kuracích stehien.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte najemno. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici s vysokými okrajmi zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a ľahko zlatisté.
- Pridajte kuracie stehná na panvicu a opečte ich z každej strany, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky, kurací vývar a biele víno. Podľa chuti dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 45 – 60 minút, alebo kým sa kuracie mäso nerozpadne a nie je úplne mäkké.
- Na záver posypte dusené kuracie stehná nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou podľa vlastnej chuti, ako napríklad ryžou alebo pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kožou alebo bez)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 pohár kuracieho vývaru (alebo vody)
- 1 plechovka nakladaných paradajok (prípadne čerstvé paradajky)
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín:
- Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak nasekáme na plátky, mrkvu pokrájame na kolieska a zemiak na kocky.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici alebo hrnci rozpálime olivový olej. Pridáme kuracie stehná a opečieme ich z oboch strán dozlata (asi 5-7 minút na každej strane). Potom ich vyberieme a odložíme stranou.
-
Zelenina:
- Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezosklovatie, asi 3-4 minúty. Potom pridáme mrkvu a zemiak, a chvíľku opekáme.
-
Dusenie:
- Pridáme nakladané paradajky a dôkladne premiešame. Potom pridáme kurací vývar (alebo vodu), sušený tymián a oregano. Vrátime späť kuracie stehná a všetko privedieme do varu.
- Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým sú stehná mäkké a prepečené.
-
Servírovanie:
- Dusené kuracie stehná podávajte s omáčkou a zeleninou. Môžete ich ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Ako prílohu odporúčam podávať zemiaky, ryžu alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!