Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom

Nasledujúci recept je pre bravčovú krkovičku na červenom víne s tymianom:

  • Suroviny:
    • 600 g bravčovej krkovičky (narezanej na plátky)
    • 500 ml červeného vína
    • 2 strúčiky cesnaku (nasekaného)
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 vetvy tymianu
    • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom

  • Postup:
    1. V hrnci ohrejte olivový olej a orestujte nasekaný cesnak a tymian.
    2. Pridajte plátky bravčovej krkovičky a orestujte ich z oboch strán, kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
    3. Volejte červené víno do hrnca a nechajte zmes povariť na stredne silnom ohni, kým sa alkohol neodparí a nezostane vám voňavá omáčka.
    4. Dochutite soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
    5. Zakryte hrniec a nechajte krkovičku dusiť sa na miernom ohni po dobu približne 1,5 hodiny, kým nezmäkne.
    6. Po uvarení mäso vyberte z hrnca a nechajte ho trochu odpočinúť.
    7. Podávajte s omáčkou a doplnkovými prílohami podľa vlastného výberu, ako napríklad zemiaková kaša alebo pečené zeleninové prílohy.

Dúfam, že Vám tento recept vyhovuje. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 plátky bravčovej krkovičky (každý cca 200 g)
  • soľ a čierne korenie na ochutenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 250 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
  • 200 ml vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 3-4 vetvičky čerstvého tymianu (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica masla (na dochutenie)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyte a osušte. Osoľte a okorenite z oboch strán.

  2. Smaženie: Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte plátky krkovičky a opekajte ich z oboch strán, až kým nie sú zlatohnedé (cca 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberte z panvice a nechajte na tanieri stranou.

  3. Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (asi 5 minút). Potom pridajte prelisovaný cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu.

  4. Pridanie tekutín: Nalejte do panvice červené víno a varte asi 2-3 minúty, aby sa znížila alkoholická chuť. Potom pridajte vývar, paradajkovú pastu, tymian a bobkový list. Dobre premiešajte.

  5. Dusené mäso: Vložte späť plátky krkovičky do panvice, aby sa ponorili do omáčky. Znížte teplotu na minimum, zakryte a duste asi 1,5 hodiny, alebo až kým mäso nie je krásne jemné.

  6. Dochutenie: Po dovarení vyberte mäso z omáčky a nechajte ho chvíľu odpočinúť. Omáčku ochutnajte, ak potrebuje, pridajte soľ, korenie alebo maslo pre bohatšiu chuť.

  7. Podávanie: Plátky krkovičky podávajte s omáčkou, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky, ryžu alebo čerstvú zeleninu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Sobotkova Ruzena píše:

    Vyskúšala som tento recept a bol vynikajúci. Ďakujem!

  2. Bartolomej82 píše:

    Už sa neviem dočkať, kedy si to pripravím. Recept sa mi veľmi páči.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *