Nasledujúci recept sa zaoberá bravčovou krkovičkou na červenom víne s tymianom:
- Suroviny:
- 600 g bravčovej krkovičky (narezanej na plátky)
- 500 ml červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku (nasekaného)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 vetvičky tymianu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom
- Postup:
- V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte nasekaný cesnak spolu s tymianom.
- Pridajte plátky krkovičky a pražte ich z oboch strán, kým nezískajú svetložltú farbu.
- Nalejte červené víno do hrnca a nechajte zmes variť na strednom ohni, až sa alkoholodparí a zostane len aromatická omáčka.
- Dochutite podľa chuti soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Zakryte hrniec a nechajte krkovičku pomaly dusiť približne 1,5 hodiny, alebo kým nebude jemná.
- Po varení mäso odstráňte z hrnca a nechajte chvíľu oddýchnuť.
- Podávajte s omáčkou a prílohami podľa vlastného výberu, ako sú zemiaková kaša či pečená zelenina.
Dúfam, že tento recept Vás osloví. Prajem dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom
Ingrediencie:
- 4 plátky bravčovej krkovičky (každý asi 200 g)
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na plátky
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 250 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 200 ml vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 3-4 vetvičky čerstvého tymianu (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)
- 1 bobkový list
- 1 lyžica masla (na ochutenie)
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa: Opláchnite bravčovú krkovičku a osušte ju. Osoľte a okorenite z oboch strán.
-
Smaženie: Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej na strednej teplote. Pridajte krkovicu a opiekajte z oboch strán, kým nezhnedne (cca 4-5 minút z každej strany). Potom ju vyberte a nechajte na tanieri.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice vložte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne sa karamelizovať (asi 5 minút). Následne pridajte prelisovaný cesnak a smažte ešte minútu.
-
Pridanie tekutín: Nalejte do panvice červené víno a varte asi 2-3 minúty, aby sa zredukovala alkoholová chuť. Potom pridajte vývar, paradajkovú pastu, tymian a bobkový list. Dobre premiešajte.
-
Dusené mäso: Vložte plátky krkovičky späť do panvice, aby sa ponorili do omáčky. Znížte teplotu na minimum, zakryte a duste približne 1,5 hodiny, alebo do kým nebude mäso veľmi jemné.
-
Dochutenie: Po dovarení vyberte mäso z omáčky a nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Omáčku ochutnajte; ak je to potrebné, pridajte soľ, korenie alebo maslo pre bohatšiu chuť.
-
Podávanie: Plátky krkovičky servírujte s omáčkou, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky, ryžu alebo čerstvú zeleninu.
Prajem dobrú chuť!