Nasledujúci recept je pre bravčovú krkovičku na červenom víne s tymianom:
- Suroviny:
- 600 g bravčovej krkovičky (narezanej na plátky)
- 500 ml červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku (nasekaného)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 vetvy tymianu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom
- Postup:
- V hrnci ohrejte olivový olej a orestujte nasekaný cesnak a tymian.
- Pridajte plátky bravčovej krkovičky a orestujte ich z oboch strán, kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
- Volejte červené víno do hrnca a nechajte zmes povariť na stredne silnom ohni, kým sa alkohol neodparí a nezostane vám voňavá omáčka.
- Dochutite soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Zakryte hrniec a nechajte krkovičku dusiť sa na miernom ohni po dobu približne 1,5 hodiny, kým nezmäkne.
- Po uvarení mäso vyberte z hrnca a nechajte ho trochu odpočinúť.
- Podávajte s omáčkou a doplnkovými prílohami podľa vlastného výberu, ako napríklad zemiaková kaša alebo pečené zeleninové prílohy.
Dúfam, že Vám tento recept vyhovuje. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 plátky bravčovej krkovičky (každý cca 200 g)
- soľ a čierne korenie na ochutenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 250 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 200 ml vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 3-4 vetvičky čerstvého tymianu (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)
- 1 bobkový list
- 1 lyžica masla (na dochutenie)
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyte a osušte. Osoľte a okorenite z oboch strán.
-
Smaženie: Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte plátky krkovičky a opekajte ich z oboch strán, až kým nie sú zlatohnedé (cca 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberte z panvice a nechajte na tanieri stranou.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (asi 5 minút). Potom pridajte prelisovaný cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu.
-
Pridanie tekutín: Nalejte do panvice červené víno a varte asi 2-3 minúty, aby sa znížila alkoholická chuť. Potom pridajte vývar, paradajkovú pastu, tymian a bobkový list. Dobre premiešajte.
-
Dusené mäso: Vložte späť plátky krkovičky do panvice, aby sa ponorili do omáčky. Znížte teplotu na minimum, zakryte a duste asi 1,5 hodiny, alebo až kým mäso nie je krásne jemné.
-
Dochutenie: Po dovarení vyberte mäso z omáčky a nechajte ho chvíľu odpočinúť. Omáčku ochutnajte, ak potrebuje, pridajte soľ, korenie alebo maslo pre bohatšiu chuť.
-
Podávanie: Plátky krkovičky podávajte s omáčkou, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky, ryžu alebo čerstvú zeleninu.
Dobrú chuť!
Vyskúšala som tento recept a bol vynikajúci. Ďakujem!
Vyzera to super, určite to skúsim.
Už sa neviem dočkať, kedy si to pripravím. Recept sa mi veľmi páči.