Bravčová krkovička, pliecko alebo morčacie stehná

 

Predstavujem vám jednoduchý recept pre tri varianty – bravčová krkovička, pliecko alebo morčacie stehná:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej krkovičky, pliecka alebo morčacieho stehna
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií

 

Bravčová krkovička, pliecko alebo morčacie stehná

Procedúra:

  1. Opláchnite mäso pod tečúcou vodou a jemne osušujte papierovou utierkou.
  2. V menšej miske spojte olivový olej, nasekaný cesnak, mletú sladkú papriku, sušený rozmarín, soľ a čierne korenie.
  3. Mäso dôkladne premasírujte s marinádou zo zmiešaných ingrediencií a nechajte ho odpočívať v chlade minimálne 30 minút (alebo aj cez noc pre intenzívnejšiu chuť).
  4. Medzitým si pripravte gril alebo panvicu.
  5. Na grile pečte mäso na stredne vysokom ohni, až kým nezíska zlatohnedú farbu a dosiahne požadovanú vnútornú teplotu (pre bravčové mäso 70-75 °C). Ak nemáte gril, môžete mäso opiecť na panvici pri strednom ohni, zhruba 5-7 minút z každej strany.
  6. Keď je mäso hotové, nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Potom ho nakrájajte na tenké plátky a servírujte ešte teplé.

Odporúčam podávať bravčovú krkovičku, pliecko alebo morčacie stehná so sviežim zeleninovým šalátom a prílohou podľa vášho výberu. Dobrú chuť!

 

Bravčová krkovička, pliecko alebo morčacie stehná - 2

Kuracie prsia v hubovej omáčke

Kuracie prsia v hubovej omáčke

Čítať viac »

2) Bravčová krkovička, pliecko alebo morčacie stehná

Ingrediencie:

  • 800 g bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej podľa preferencií)
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • Čerstvá bazalka alebo tymián na dekoráciu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava marinády: V miske skombinujte olivový olej, sójovú omáčku, med, balzamikový ocot, horčicu, nasekaný cesnak, papriku, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne zamiešajte, aby sa ingrediencie spojili.

  2. Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovým uterákom. Následne ju nakrájajte na plátky s hrúbkou cca 2,5 cm.

  3. Marinovanie: Plátky krkovičky ponorte do pripravenej marinády. Uistite sa, že sú dôkladne obalené. Zakryte misku potravinárskou fóliou a umiestnite do chladničky minimálne na 2 hodiny, najlepšie na celú noc.

  4. Grilovanie: Pred grilovaním nechajte mäso stáť pri izbovej teplote asi 30 minút. Predhrejte gril na strednú teplotu. Krkovičku grilujte 6-8 minút z každej strany alebo do dosiahnutia vnútornej teploty okolo 70 °C (ideálne je použiť teplomer na mäso).

  5. Podávanie: Po ugrilovaní nechajte krkovičku odpočívať pár minút. Nakrájajte na plátky a slúžte s prílohou podľa vlastného výberu (napríklad s grilovanou zeleninou alebo zemiakmi). Ozdobte čerstvou bazalkou alebo tymiánom.

Tipy:

  • Ak nemáte gril, krkovičku môžete pripraviť aj na panvici alebo v rúre.
  • Marinádu môžete variabilizovať pridaním obľúbených byliniek alebo korenín, ako sú rozmarín či kmín.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *