Recept na bravčovú krkovičku ochutenú provensálskym korením, podávanú na kapuste so šampiňónmi.
Zloženie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké kolečka
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 malá hlávka kapusty, nakrájaná na prúžky
- 2 lyžice provensálskeho korenia
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- olivový olej na pečenie
Bravčová krkovička s provensálskym korením podávaná s kapustou a šampiňónmi
Návod na prípravu:
- Rozohrejte panvicu na strednej teplote a nalejte do nej olivový olej.
- Plátky bravčovej krkovičky osolte a nakrájajte na tenké kusy.
- Orestujte krkovičku na panvici z oboch strán, kým sa nezafarbí do zlatohneda, a potom ju preložte na tanier.
- Na tej istej panvici dajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte šampiňóny a pokračujte v restovaní, kým nebudú jemné a hnedé.
- Nasledovne vložte kapustu a varte, kým nezmäkne.
- Do panvice nasypte provensálske korenie a dôkladne premiešajte, aby sa prísady spojili.
- Vložte späť opečené plátky krkovičky a zamiešajte s kapustou a šampiňónmi.
- Dochutťe soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa potreby.
- Podávajte teplú bravčovú krkovičku s provensálskym korením na miske so čerstvým chlebom alebo zemiakmi.
Prajeme dobrú chuť!
2)
Zloženie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 400 g kyslej kapusty
- 250 g šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička provensálskeho korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 2-3 bobkové listy
- 1 polievková lyžica mletej papriky (sladkej)
Návod na prípravu:
-
Príprava krkovičky: Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a nakrájajte na menšie plátky. Jemne ju osolte a okoreňte čiernym korením.
-
Praženie mäsa: Rozohrejte olej na panvici. Přidejte nakrájanú krkovičku a opražte ju z oboch strán do zlatista. Potom mäso odstráňte a odložte.
-
Príprava zeleniny: V tej istej panvici, kde ste smažili mäso, dajte na plátky nakrájanú cibuľu a opečte ju do sklovita. Pridajte šampiňóny nakrájané na plátky a cesnak, smažte, kým šampiňóny nebudú zlatisté.
-
Pridanie kapusty: Pridajte kyslú kapustu k zeleninovej zmesi a varte ešte niekoľko minút. Potom nasypte provensálske korenie, bobkové listy a mletú papriku. Dôkladne premiešajte a nechajte na miernom ohni podusiť.
-
Spojenie s mäsom: K zmesi pridajte opražené plátky krkovičky a, ak sa rozhodnete, aj biele víno. Dobre premiešajte a nechajte všetko variť na miernom ohni približne 20-30 minút. V prípade potreby prilejte trochu vody, aby sa zmes nepripálila.
-
Podávanie: Po uplynutí doby podávania navrch ozdobte čerstvými bylinkami, ak sú k dispozícii (napr. petržlenom) a servírujte spolu s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou.
Prajeme dobrú chuť!