Bravčová krkovička s tmavým pivom.
Ingrediencie:
- 4 bravčové krkovičky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 500 ml tmavého piva
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Bravčová krkovička s tmavým pivom fotorecept
Postup:
- Prikryte bravčové krkovičky soľou a čiernym korením podľa chuti. Nechajte odpočívať asi 15 minút.
- Rozohrejte olej v hrnci na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezačnú byť mäkšie.
- Pridajte bravčové krkovičky do hrnca a opečte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Primiešajte múku ku krkovičkám a za stáleho miešania varíte asi 2 minúty, kým múka nezhnedne.
- Pomaly pridajte tmavé pivo do hrnca a zvýšte teplotu, aby sa zmes začala variť. Znížte teplotu a nechajte dusiť asi 1,5 – 2 hodiny, kým sa mäso nezačne lepiť od kostí.
- Raz za čas premiešajte krkovičky a pridajte podľa potreby vodu, ak sa vývar príliš riedi.
- Keď je mäso mäkké a šťavnaté, odstráňte ho z hrnca a nechajte ho odpočívať. Zvyšok zmesi môžete nechať variť, aby sa zredukoval.
- Podávajte s dusenou kapustou alebo knedľou a polievkou.
Dobrú chuť! Tento jedlo je skvelým spôsobom, ako využiť tmavé pivo na varenie a vytvoriť chutnú a šťavnatú krkovičku.
2)
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka tmavého piva (650 ml)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica horčice
- 2 bobkové listy
- 4 guľôčky čierneho korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Mletá paprika (sladká alebo pikantná)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy (asi 4-5). Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno.
-
Opekanie: V hlbokej panvi sa na olivovom oleji rozpáli a zlatista opečieme kusy krkovičky zo všetkých strán. Potom ich vyberieme z panvice a odložíme na tanier.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak a opražíme ešte asi 1 minútu, aby sa rozvoňal.
-
Príprava omáčky: K cibuli a cesnaku pridáme med, horčicu, bobkové listy, čierne korenie a mletú papriku. Pomiešame a potom pridáme tmavé pivo. Necháme variť niekoľko minút, aby sa zredukoval alkohol.
-
Dusené: Do panvice vrátime opečené kusy krkovičky a soľ. Zakryjeme pokrievkou a dusíme na strednom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké. Počas dusenia môžeme občas skontrolovať, či je omáčka dostatočne hustá a ak je potrebné, pridať trošku vody.
-
Podávanie: Keď je mäso hotové, podávame ho s omáčkou. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Ideálne sa hodí k zemiačkom (zemiakovému pyré), knedlíkom alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!