Toto je recept na kuraciu krkovičku s údeným rebrom a zapečeným syrom:
Suroviny:
- 1 kg kuracej krkovičky
- 500 g údeného rebra
- 200 g syra (najvhodnejší je tvrdý, ako napríklad eidam alebo gouda)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
- tymián a majorán podľa preferencií
Kuracia krkovička s údeným rebrom a zapečeným syrom
Postup:
- Najskôr si pripravte marinádu. V miske spojte olej, soľ, čierne korenie a nasekané bylinky tymián a majorán.
- Krkovičku umyte, osušte a dôkladne ju natrite marinádou z oboch strán. Nechajte ju marinovať aspoň 2 hodiny, najlepšie v chladničke.
- Na panvici si opečte na oleji nakrájané údené rebro do zlatista. Potom ho odložte bokom.
- Na tej istej panvici opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté a mäkké.
- Pridajte opečené údené rebro k cibuli a cesnaku a všetko dobre premiešajte.
- Vmiešajte zaprašený syr do zmesi údeného rebra, cibule a cesnaku.
- Rozkrojte kuraciu krkovičku a zvnútra ju naplňte zmesou zapraženého syra, údeného rebra, cibule a cesnaku.
- Krkovičku zviažte alebo upevnite špárkami, aby sa nespadla.
- Položte ju do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny, alebo kým nebude mäso nežné a dobre prepečené.
- Po ugrilovaní nechajte kuraciu krkovičku chvíľku odpočívať, aby sa mäso uvoľnilo a stuhlo.
- Po chvíli ju môžete rozkrájať na jednotlivé kusy a podávať s prílohou podľa vlastného výberu, ako napríklad so zeleninovým šalátom a opečenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 600 g kuracej krkovičky
- 200 g údeného rebra (môže byť aj iné údené mäso podľa preferencií)
- 150 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo gouda)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať alebo majoránka) na dekoráciu
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Kuraciu krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky hrubé približne 1,5 cm. Osolíme, okoreníme a posypeme údenou paprikou.
-
Opekanie:
- Na panvici zahrejeme olej a plátky krkovičky opečieme z oboch strán dozlatista. Potom ich prenesieme do zapekacej misy.
-
Príprava cibule a cesnaku:
- Na tej istej panvici, na ktorej sa opiekli plátky mäsa, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a pokračujeme v priebehu zlatistého zhnednutia.
a prelisovaný cesnak. Smažíme, až kým cibuľa nezmäkne a nestane sa priesvitnou, približne 5 minút.
-
Údené rebierko:
- Údené rebro nakrájame na menšie kusy a pridáme k cibuli a cesnaku. Chvíľu ich spolu opekáme, aby sa uvoľnila aróma údeného mäsa.
-
Zmes smotany:
- Do panvice vlejeme smotanu na varenie a dôkladne premiešame. Znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 5 minút, kým sa zmes nezhustí. Potom dochutíme soľou a korením.
-
Zapečenie:
- Zmes s cibuľou a údeným rebrom rovnomerne rozotrieme na plátky bravčovej krkovičky v zapekacej mise. Na vrch posypeme nastrúhaným syrom.
-
Pečenie:
- Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 20-25 minút, kým sa syr neroztopí a nezíska zlatistú farbu.
-
Servírovanie:
- Hotové jedlo ozdobíme čerstvými bylinkami a podávame so zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!