Bravčová pečeň na prírodno s prílohou zo karamelizovaných jabĺk a cibule.
Zloženie:
- 500g bravčovej pečene
- 2 veľké cibule
- 2 jablká
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
Bravčová pečeň na prírodno s prílohou zo karamelizovaných jabĺk a cibule
Postup:
- Bravčovú pečeň dôkladne umyte, osušte a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozohrejte maslo a restujte cibuľu a jablká dozlatista.
- Odložte cibuľu a jablká z panvice na tanier.
- Na panvici rozohrejte ďalšie maslo a opečte plátky bravčovej pečene z oboch strán.
- Ochutnajte soľou a korením podľa vlastnej preferencie.
- Servírujte bravčovú pečeň s cibuľou a jablkami ako prílohu.
Dobrú chuť!
2) Bravčová pečeň na prírodno s prílohou zo skaramelizovaného jablka a cibule
Zloženie:
Na bravčovú pečeň:
- 500 g bravčovej pečene
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 lyžička sušenej majoránky (nepovinné)
Na prílohu s karamelizovaným jablkom a cibulou:
- 2 jablká (ideálne kyslé)
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 1-2 lyžice hnedého cukru (dle chuti)
- Soľ podľa vkusu
- 1 lyžička škorice (nepovinné)
Postup:
-
Príprava pečene:
- Bravčovú pečeň starostlivo umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
- Odstránime všetky blany a žilky, ak sú prítomné.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej.
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a krátko restujeme, kým nezačne zlatnúť.
- Následne pridáme na plátky nakrájanú pečeň a posypeme soľou, korením a majoránkou.
- Pečeň smažíme na strednej teplote z oboch strán asi 3-4 minúty, aby zostala šťavnatá. Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte približne minútu.
- Uložíme na tanier a prikryjeme, aby zostala teplá.
-
Príprava prílohy:
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky a jablká na kocky alebo mesiačiky.
- Na tej istej panvici, v ktorej sme pripravovali pečeň, roztopíme maslo a pridáme cibuľu.
- Restujeme ju na miernom ohni, kým nezačne karamelizovať (asi 5-7 minút).
- Pridáme jablká, hnedý cukor, štipku soli a škoricu (ak je používaná). Varíme na strednom ohni, kým jablká zmäknú a cukor sa rozpustí (ďalších 5-10 minút).
-
Servírovanie:
- Na tanier rozložíme plátky bravčovej pečene a vedľa servírujeme karamelizované jablká s cibuľou.
- Môžete podávať s chlebom alebo zemiakmi, ak máte záujem.
Dobrú chuť!