Ak túžite po recepte na bravčovú pečeň pripravenú na šťave, ponúkame vám jednoduchý postup:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Bravčová pečeň na šťave
Postup:
- Pečeň dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju oschnúť. Následne ju nakrájajte na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte na jemné kúsky.
- V hrnci alebo panvici rozohrejte maslo a na strednom ohni orestujte cibuľu s cesnakom, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájanú pečeň a opečte ju z oboch strán, kým nezhnedne. Použite silnejší plameň, aby pečeň získala chrumkavú kôrku a ostala vo vnútri šťavnatá.
- Ako náhle je pečeň opečená, vyberte ju z panvice a uložte na teplom mieste.
- Do panvice nalejte hovädzí vývar a priveďte ho do varu.
- V miske spojte múku s trochou vody, aby ste vytvorili hladkú pastu. Túto zmes následne pridajte do panvice s vývarom a miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Omáčku dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Keď je omáčka dostatočne hustá a ochutená, vráťte opečenú pečeň späť do panvice a na miernom ohni ju povarte ešte niekoľko minút, aby sa chute prepojili.
- Servírujte teplé s vybranou prílohou, ako sú napríklad zemiaková kaša alebo ryža.
Verím, že vám toto jedlo prinesie výnimočný zážitok!
2) Bravčová pečeň na šťave
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1/2 šálky vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
- 2 lyžice oleja (najlepšie slnečnicového alebo olivového)
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 3 – 4 zrnká nového korenia
- 1 lyžica sójovej omáčky (nepovinné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň umyte a odstráňte blány a cievy. Následne ju nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm.
-
Cibuľa a mrkva: Cibuľu nakrájajte na tenké polkrúžky, mrkvu vyčistite a nastrúhajte alebo narežte na malé kocky.
-
Opekanie: Na panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Smažte ju dozlatista, potom do nej vložte mrkvu a cesnak (prelisovaný alebo nasekaný) a krátko povarte, aby sa zelenina zjemnila.
-
Pridanie pečene: Keď je zelenina pripravená, pridajte nakrájanú pečeň. Opečte ju z oboch strán na strednom ohni, približne 3-4 minúty z každej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Dusená šťava: Po opečení pridajte papriku, bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie. Následne vlejte vývar a ak máte, aj sójovú omáčku.
-
Dusené: Zakryte panvicu, znížte teplotu a nechajte pečeň dusiť približne 10-15 minút, kým nie je úplne prepečená a šťava sa zredukuje. Občas premiešajte.
-
Podávanie: Po uvarení posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s varenými zemiakmi, knedľami alebo ryžou.
Dobrú chuť!