Bravčové mäso s kolienkami môžeme pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Osobne ho často pripravujem s ryžou, najmä kvôli deťom, keďže tie najviac obľubujú kolienka. (Aktualizácia: Deti už vyrástli a bravčové mäso sa u nás konzumuje bez problémov.)
Kolienka mám najradšej s omáčkami, pričom ideálnou je moja paradajková. Recept na ňu nájdete na tejto stránke.
Ja pripravujem kolienka vo vode so soľou. Nezvyknem ich variť v omáčke, ako je to bežné na západe. Uprednostňujem omáčku pred želatínou. Len taká malá poznámka na začiatku receptu.
Tak sa nenechajte zahanbiť a pustite sa do varenia, priatelia.
Recept na bravčové mäso s kolienkami
Ingrediencie:
- 1 kg bravčových kolienok
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru
- 1 pohár červeného vína
Postup:
- Na začiatok si pripravte bravčové kolienka. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a osolte.
- V hrnci priveďte vodu do varu a vložte kolienka. Varíme ich približne 45-60 minút, kým nezmäknú. Potom ich sceďte.
- V hrnci si rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
- Pridajte nakrájaný cesnak a orestujte ho spolu s cibuľou ešte minútu.
- Na strednom ohni pridajte múku a za neustáleho miešania ju opražte do zlatista.
- Postupne pridávajte vývar a červené víno, za neustáleho miešania, až kým nevznikne hladká omáčka.
- Pridajte soľ a mleté čierne korenie podľa vkusu. Môžete pridať aj iné koreniny podľa svojich preferencií.
- Do omáčky vložte uvarené kolienka a varte ich ešte 15-20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Na záver omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšie ingrediencie podľa vašich predstáv.
- Podávajte s ryžou, zemiakovým pyré alebo knedľami.
Užite si chutné bravčové mäso s kolienkami!
2) Bravčové mäso s kolienkami – a špagetami
Na prípravu bravčového mäsa s kolienkami budete potrebovať nasledujúce suroviny:
bravčové mäso
– 1 balenie kolienok (alebo špagiet, ako mám ja na obrázku)
– soľ a korenie podľa chuti
– mletá paprika
– cibuľa
– cesnak
– olivový olej
– trošku vody
Postup prípravy:
1. Kolienka dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odstáť.
2. Na panvici zahrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom. Orestujte ich, kým nezostanú mäkké.
3. Do hrnca vložte orestovanú cibuľu a cesnak, potom pridajte mletú papriku, soľ, korenie a vodu.
4. Vložte do hrnca kolienka a varte ich na miernom ohni približne 2 hodiny, kým nezmäknú.
5. Dochutite podľa potreby soľou a korením.
6. Servírujte s prílohou podľa vlastného výberu.
Takto pripravené bravčové mäso s kolienkami je vynikajúce a chutné jedlo, ktoré si iste obľúbite. Prajeme dobrú chuť!
3) Bravčové mäso s kolienkami recept od babičky
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (najlepšie z pleca alebo stehna)
- 300 g kolienok (cestoviny)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 veľké mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Voda alebo vývar podľa potreby
- Strúhaný syr (na posypanie, voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso umyte a nakrájajte na menšie kocky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mäso. Opečte ho zo všetkých strán dozlatista, potom ho vyberte a odložte na bok.
-
Príprava zeleniny:
- Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do zlatista.
- Pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a papriku. Orestujte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Dusenie:
- K zelenine vložte nasekaný cesnak a krátko ho orestujte (asi 1 minútu).
- Potom pridajte opečené mäso naspäť na panvicu spolu s krájanými paradajkami, bazalkou, oreganom, soľou a korením. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte vodu alebo vývar tak, aby bolo mäso ponorené a priveďte k varu.
-
Dusené mäso:
- Znížte teplotu na minimum a zakryte panvicu. Dusíme približne 40-50 minút, kým nebude mäso mäkké. Občas skontrolujte a ak je to potrebné, pridajte trochu vody.
-
Príprava kolienok:
- Medzitým, čo sa mäso dusí, uvarte kolienka podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte a prepláchnite studenou vodou.
-
Servírovanie:
- Na tanier umiestnite porciu kolienok a navrch pridajte dusené bravčové mäso so zeleninou.
- Podľa chuti môžete posypať strúhaným syrom.
Dobrú chuť!