Bravčové mäso s kolienkami

 

Bravčové mäso s kolienkami môžeme pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Osobne ho často pripravujem s ryžou, najmä kvôli deťom, keďže tie najviac obľubujú kolienka. (Aktualizácia: Deti už vyrástli a bravčové mäso sa u nás konzumuje bez problémov.)


Kolienka mám najradšej s omáčkami, pričom ideálnou je moja paradajková. Recept na ňu nájdete na tejto stránke.

Ja pripravujem kolienka vo vode so soľou. Nezvyknem ich variť v omáčke, ako je to bežné na západe. Uprednostňujem omáčku pred želatínou. Len taká malá poznámka na začiatku receptu.
Tak sa nenechajte zahanbiť a pustite sa do varenia, priatelia.

 

Perkelt z bravčového mäsa.

Recept na bravčové mäso s kolienkami

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčových kolienok
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru
  • 1 pohár červeného vína
Postup:
  1. Na začiatok si pripravte bravčové kolienka. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a osolte.
  2. V hrnci priveďte vodu do varu a vložte kolienka. Varíme ich približne 45-60 minút, kým nezmäknú. Potom ich sceďte.
  3. V hrnci si rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
  4. Pridajte nakrájaný cesnak a orestujte ho spolu s cibuľou ešte minútu.
  5. Na strednom ohni pridajte múku a za neustáleho miešania ju opražte do zlatista.
  6. Postupne pridávajte vývar a červené víno, za neustáleho miešania, až kým nevznikne hladká omáčka.
  7. Pridajte soľ a mleté čierne korenie podľa vkusu. Môžete pridať aj iné koreniny podľa svojich preferencií.
  8. Do omáčky vložte uvarené kolienka a varte ich ešte 15-20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
  9. Na záver omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšie ingrediencie podľa vašich predstáv.
  10. Podávajte s ryžou, zemiakovým pyré alebo knedľami.

Užite si chutné bravčové mäso s kolienkami!

 

Bravčové mäso s kolienkami

2) Bravčové mäso s kolienkami – a špagetami

Na prípravu bravčového mäsa s kolienkami budete potrebovať nasledujúce suroviny:

bravčové mäso
– 1 balenie kolienok (alebo špagiet, ako mám ja na obrázku)
– soľ a korenie podľa chuti
– mletá paprika
– cibuľa
– cesnak
– olivový olej
– trošku vody

Postup prípravy:

1. Kolienka dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odstáť.
2. Na panvici zahrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom. Orestujte ich, kým nezostanú mäkké.
3. Do hrnca vložte orestovanú cibuľu a cesnak, potom pridajte mletú papriku, soľ, korenie a vodu.
4. Vložte do hrnca kolienka a varte ich na miernom ohni približne 2 hodiny, kým nezmäknú.
5. Dochutite podľa potreby soľou a korením.
6. Servírujte s prílohou podľa vlastného výberu.

Kuracie prsia s peperonatou

Kuracie prsia s peperonatou

Čítať viac »

Takto pripravené bravčové mäso s kolienkami je vynikajúce a chutné jedlo, ktoré si iste obľúbite. Prajeme dobrú chuť!

 

Bravčové mäso s kolienkami recept od babičky - 3

3) Bravčové mäso s kolienkami recept od babičky

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie z pleca alebo stehna)
  • 300 g kolienok (cestoviny)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Voda alebo vývar podľa potreby
  • Strúhaný syr (na posypanie, voliteľné)

Postup:

Hokkaido polievka pečená

Hokkaido polievka pečená

Čítať viac »

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na menšie kocky.
    • Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mäso. Opečte ho zo všetkých strán dozlatista, potom ho vyberte a odložte na bok.
  2. Príprava zeleniny:

    • Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do zlatista.
    • Pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a papriku. Orestujte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Dusenie:

    • K zelenine vložte nasekaný cesnak a krátko ho orestujte (asi 1 minútu).
    • Potom pridajte opečené mäso naspäť na panvicu spolu s krájanými paradajkami, bazalkou, oreganom, soľou a korením. Všetko dôkladne premiešajte.
    • Pridajte vodu alebo vývar tak, aby bolo mäso ponorené a priveďte k varu.
  4. Dusené mäso:

    • Znížte teplotu na minimum a zakryte panvicu. Dusíme približne 40-50 minút, kým nebude mäso mäkké. Občas skontrolujte a ak je to potrebné, pridajte trochu vody.
  5. Príprava kolienok:

    • Medzitým, čo sa mäso dusí, uvarte kolienka podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  6. Servírovanie:

    • Na tanier umiestnite porciu kolienok a navrch pridajte dusené bravčové mäso so zeleninou.
    • Podľa chuti môžete posypať strúhaným syrom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Miska2000 píše:

    Tento recept na bravčové kolienka s omáčkou vyzerá skvele! Milujem, keď sa to dá podávať s ryžou. Určite ho vyskúšam, pretože deti majú rady jedlo s omáčkou. Ďakujem za tip!

  2. KocúrKocúrik píše:

    Wow, kolienka so zlatistou omáčkou vyzerajú fantasticky! S ryžou je to určite super kombinácia. Musím si zapísať tento recept a pridať ho do mojej kuchárskej knihy. Teším sa na varenie!

  3. JasnéSlnečko píše:

    Príprava bravčového mäsa s kolienkami je perfektný nápad! Milujem, ako sa všetky chute spoja v tej omáčke. K tomu ryža – mňam! Tento recept určite vyskúšam a neviem sa dočkať toho lahodného výsledku.

  4. TajomnýPavúk píše:

    To je presne ten typ jedla, ktorý si viem predstaviť na rodinnej večeri! Kolienka sú chutné a tá paradajková omáčka bude skvelým doplnkom. Nezabudnem si tento recept poznačiť, určite ho vyskúšam!

  5. VeselýZajko píše:

    Recept na bravčové kolienka vyzerá výborne! K tomu ryža? To bude určite obľúbené jedlo pre všetkých. Naozaj sa teším na varenie a ochutnávanie tejto dobroty. Ďakujem za zdieľanie!

  6. PohodovýRybár píše:

    ‚Kolienka milujem‘ – presne tak to mám aj ja! Pripraviť ich so špeciálnou omáčkou je geniálne. Tento recept musím vyskúšať čo najskôr, teším sa na tú chuť a vôňu pri varení!

  7. -Cukor23- píše:

    ‚Bravčové mäso s kolienkami‘ – toto sú slová šťastia pre môj žalúdok! Som nadšený z tejto kombinácie chutí a už teraz si predstavujem tú lahodnú omáčku. Určite to pôjde do mojich obľúbených receptov.

  8. $SuperSyr$ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – presne to potrebujeme po takomto skvelom recepte. Kolienka sú super a s tou paradajkovou omáčkou budú ešte lepšie. Nezabudnem si ho zaznamenať a podelím sa oň aj s priateľmi!

  9. _ZelenýJablko_ píše:

    ‚Kolienka‘ sú moje obľúbené! S týmto receptom budem mať radosť variť pre rodinu. Určite chcem skúsiť aj tú paradajkovú omáčku; verím, že to bude úžasná chuťová kombinácia.

  10. !VeľkýMacko! píše:

    ‚Mäso s kolienkami‘ je pre mňa nezabudnuteľná klasika! Vďaka za zdieľanie týchto skvelých tipov na prípravu. Určite ich hneď zajtra urobím, aby som potešil celú rodinu!